Οι προτάσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας

Τις προτάσεις της για την προστασία της φέτας καταθέτει μέσω σχετικής της ανακοίνωση η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. Στην ανακο...Τις προτάσεις της για την προστασία της φέτας καταθέτει μέσω σχετικής της ανακοίνωση η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. Στην ανακοίνωση ανφέρεται συγκεκριμένα: «Με αφορμή τις τελευταίες διεργασίες, που γίνονται με την πρωτοβουλία του Υπ.Α.Α & Τ., για την δημιουργία μιας και μοναδικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, εμείς ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ (Ε.Δ.Ο.Φ), της οποίας μέλη-φορείς είναι η Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ = 162 τυροκομικές επιχειρήσεις, ο Σύλλογος Τυροκόμων Θεσσαλίας-Ελλάδος = 48 τυροκομικές επιχειρήσεις και ο Σ.Ε.Κ= 56 Οργανώσεις συμμετοχής αιγοπροβατοτρόφων, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι συμφωνούμε στην καθολική συμμετοχή όλων των φορέων, που εμπλέκονται με το προϊόν, κάτι που εξ’ αρχής με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων των φορέων μας στην Εθνική Διεπαγγελματική μας Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ, υποστηρίξαμε.

Ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και πρέπει να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια ορισμένων, τα οποία εξυπηρετούν τους τακτικισμούς, ιδίως αυτών που επιθυμούν για λογαριασμό τους να βρεθούν ένα βήμα μπροστά, εις βάρος όμως της φέτας και της αιγοπροβατοτροφίας, τορπιλίζοντας την δημιουργία μιας και μόνης διεπαγγελματικής στο χώρο της φέτας, η οποία θα περιλαμβάνει τους πάντες (μικρούς, μεσαίους και μεγάλους, συνεταιρισμούς κ.α), που πρωταγωνιστούν στη παραγωγή της.

Οι δηλώσεις και θέσεις ορισμένων παραγόντων του ΣΕΒΓΑΠ, οι οποίες κινούνται γύρω από το επιχείρημα ότι αντιπροσωπεύουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα και άρα είμαστε δήθεν έτοιμοι για την έγκριση της διεπαγγελματικής, παραγνωρίζοντας και απαξιώνοντας ταυτόχρονα την Οργάνωσή μας, η οποία εμπροθέσμως, κατέθεσε πλήρη φάκελο στις υπηρεσίες του Υπ.Α.Α & Τ., δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος συνεννόησης και πολύ περισσότερο εμπιστοσύνης μεταξύ μας, ειδικά αυτή τη περίοδο που η αξία της φέτας και του αιγοπρόβειου γάλακτος, κατρακυλάνε επικίνδυνα.

Είναι φανερό ότι, κάποιοι «θέλουν και δεν θέλουν» την ίδρυση της διεπαγγελματικής φέτας. Την θέλουν στη περίπτωση που θα είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, και δεν την θέλουν, την στιγμή που δεν θα έχουν την δυνατότητα να την ελέγξουν.

Λοιπόν, για να εξηγούμαστε! Η διεπαγγελματική φέτας ανήκει στο προϊόν και στους πρωταγωνιστές του. Δεν ανήκει σε κανέναν φορέα και πολύ περισσότερο σε καμιά επιχείρηση. Αν ειλικρινά είμαστε διατεθειμένοι να προστατεύσουμε τη φέτα και την αξία της, υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες στο υπό έγκριση όργανο «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ». Αν οι σκοποί μας είναι μέσω της διεπαγγελματικής να ωφεληθούμε εμείς προσωπικά και η επιχείρησή μας, τότε καλύτερα είναι να σταματήσουμε εδώ.

Εμείς ως Ε.Δ.Ο.Φ., φυσικά στεκόμαστε μακριά από κάθε είδους συνδικαλιστική ή άλλου είδους σκοπιμότητα. Σε καμιά περίπτωση, αυτή η διεπαγγελματική δεν θα αποτελέσει το όχημα για την επιχειρηματική ή συνδικαλιστική ανέλιξη κανενός μας. Είναι «βαθειά νυχτωμένοι», αν κάποιοι νομίζουν ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία τους.

Ο σκοπός είναι να κάνουμε μια διεπαγγελματική πρότυπο, η οποία:

* να επιβάλει τα συστήματα και τις προδιαγραφές του προϊόντος, χωρίς παρεμβάσεις, που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

* Να προστατεύει τον κλάδο της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας, αξιοποιώντας την ντόπια παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος

* Να επιβάλει ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο στην εσωτερική όσο και στη εξωτερική αγορά, για την προστασία της αυθεντικής φέτας από διάφορες απομιμήσεις

* Να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εμπορικές διατλαντικές συζητήσεις, όταν αυτές προετοιμάζονται σε βάρος του προϊόντος

* Να αντιμετωπίζει τους κίνδυνους εναρμονισμένων πρακτικών και των συνθηκών ολιγοπωλίου,

* Να προβάλει και να προωθήσει την μοναδικότητα της φέτας ΠΟΠ

* Να αντιμετωπίσει τους κίνδυνους αλλοίωσης του προϊόντος και κάθε μορφής αθέμιτου ανταγωνισμού,

Καλούμε για άλλη μια φορά το Υπ.Α.Α. & Τ., να αναλάβει τις ευθύνες του και να κινηθεί με γνώμονα το συμφέρον του εθνικού μας προϊόντος και του εγχωρίου αιγοπρόβειου γάλακτος και να συμβάλει στην έγκριση μιας και μόνης διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που προβλέπονται στο ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την συμμετοχή όλων των φορέων στη προσπάθεια αυτή. Για να προστατευθεί το εθνικό μας προϊόν, απαιτείται συνέργεια, κοινή διεκδίκηση και αυτοέλεγχο σε όλα τα επίπεδα».
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

 

Σχόλια