Ν.Δαναλάτος: Η Θεσσαλία ερημοποιείται λόγω κλιματικής αλλαγής και έλλειψης νερού

    Η Θεσσαλία ερημοποιείται λόγω κλιματικής αλλαγής και έλλειψης νερού .Βαμβάκι , σιτηρά μετατοπίζονται προς Β. Ελλάδα - Εγκαταλείφ...

 
 
Η Θεσσαλία ερημοποιείται λόγω κλιματικής αλλαγής και έλλειψης νερού .Βαμβάκι , σιτηρά μετατοπίζονται προς Β. Ελλάδα - Εγκαταλείφθηκαν 150.000 στρεμ. λόγω υπογονιμότητας.

Έντονος προβληματισμός για το θέμα που έχει αναδείξει το τελευταίο διάστημα το thessaliatv.gr, της μετατόπισης δηλαδή παραδοσιακών καλλιεργειών από το θεσσαλικό κάμπο προ τη Β. Ελλάδα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, επικράτησε στην εκδήλωση της Μέλισσα- Κίκιζας, με την απονομή των πτυχίων της Ακαδημίας Σίτου.


Αφορμή για τον προβληματισμό έδωσε η διάλεξη του καθηγητή και προέδρου της Γεωπονικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νίκου Δαναλάτου, ό οποίος αναφέρθηκε στη σταδιακή ερημοποίηση και εγκατάλειψη γαιών στο θεσσαλικό κάμπο (μόνο την τελευταία 3ετία εγκαταλείφθηκαν λόγω υπογονιμότητας 150.000 στρέμματα στη Θεσσαλία, με τα περισσότερα στο Νομό Λάρισας).

Στις συζητήσεις στη συνέχεια μεταξύ των παραγωγών, αναπτύχθηκε ο προβληματισμός και για τη φετινή πορεία των σιτηρών, ιδιαίτερα για τις ξηρικές καλλιέργειες, στον άξονα Νίκαιας- Φαρσάλων, τα οποία φαίνεται να έχουν επηρρεαστεί από το μίνι καύσωνα στα τέλη Απριλίου, όπως πέρυσι στις αρχές Μαϊου...



Ο κ. Δαναλάτος ανέφερε ότι η αύξηση κατά 1 βαθμό στη θερμοκρασία αέρα την τελευταία 30ετία δεν έχει επηρρεάσει τόσο πολύ την παραγωγικότητα των σιτηρών ή των εαρινών καλλιεργειών, αφού ισοσταθμίζεται από τη λίπανση, ωστοσο τα χωράφια χάνουν οργανική ουσία σταδιακά (ιδιαίτερα τα επικλινή), ενώ μία αύξηση στη θερμοκρασία αέρα κατά 2 με 3 βαθμούς (που πιθανώς πρατηρείται την τελευταία διετία, αφού και πέρυσι είχαμε μίνι-καύσωνα αρχές Μαίου) συνεπάγεται μία μείωση της παραγωγικότητας κατά 15% τουλάχιστον για τα χειμερινά σιτηρά.

Επίσης ενδιαφέρον ήταν και το στοιχείο, ότι για να αντισταθμιστεί αυτή η κλιματική μεταβολή απαιτούνται επιπλέον 100 εκατομ. κυβικά μέτρα νερού ετησσίως, όχι για τις εαρινές καλλιέργειες, αλλά για τις χειμερινές στο θεσσαλικό κάμπο (όση σχεδόν η ετήσια εκκροή υδάτων από το φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα).



Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με βάση και την εισήγηση για τη νέα ΚΑΠ, όπου αναμένουμε δραματικές επρικοπές στις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις, που μπορεί να φτάσουν και κάτω από 30 ευρώ ανά στρεμμα, από τα 42 ευρώ που βρισκόμαστε σήμερα, παραγωγοί και γεωπόνοι διαπιστώνουν ότι σιτηρά και βαμβάκι, οι παραδοσιακές καλλιέργειες του θεσσαλικού κάμπου, μετατοπίζονται προς Μακεδονία και Θράκη, όπου είναι και πολύ χαμηλότερο το κόστος νερού και αν δεν ληφθούν μέτρα για τη Θεσσαλία, με πιθανή αλλαγή καλλιεργειών, αλλ΄και με κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων, τα προσεχή χρόνια οι αγρότες μας θα βρεθούν σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση...
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 

Σχόλια