Οδηγίες - κατευθύνσεις για την καλλιέργεια βαμβακιού (Ιούνιος 2018) Για τη λίπανση: Η υπερβολική μείωση της λίπανσης, στην οποία έχ...
Οδηγίες - κατευθύνσεις για την καλλιέργεια βαμβακιού (Ιούνιος 2018)
- Για τη λίπανση:
Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλή παραγωγή με 20-30 κιλά/στρέμμα λίπασμα, όταν στα ίδια χωράφια βάζαμε παλιά 50-60 κιλά. Κάνουμε τόσα έξοδα (κατεργασίες εδάφους, σπορά, σπόρους, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, τσαπίσματα, ποτίσματα, αποφυλλωτικά, συγκομιδή). Ολα αυτά είναι, σε μεγάλο βαθμό, μάταια αν δεν υπάρχει επαρκής λίπανση. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε καλές αποδόσεις, όταν τα φυτά δεν έχουν τροφή.
Για να έχουμε καλή παραγωγή μην παραλείψουμε, λοιπόν, να βάλουμε στο τελευταίο σκαλιστήρι (περί τα τέλη Ιουνίου), επαρκές βασικό λίπασμα.
- Για τη φυτοπροστασία:
Το βασικό είναι να διασώσουμε τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των εντόμων του βαμβακιού και, κυρίως, στην αντιμετώπιση του ουσιαστικού εχθρού του βαμβακιού στην περιοχή μας, που είναι το πράσινο σκουλήκι στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου.
Κάποια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις προσβολές τετρανύχου.
- Για την ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης:
Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών (στοπ) αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση. Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.
Το κλειδί για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40 εκατ.), με μικρή δόση ανασχετικού (30-40 κ.ε./στρ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και ακριβότερα - αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.
Μετά την πρώτη επέμβαση και ανάλογα με τον καιρό και την εμφάνιση της βαμβακοφυτείας, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη εφαρμογή.
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
Σχόλια