Η Σλοβακία προσπαθεί να συνέλθει από το σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις

«Ο νόμος και η τάξη πρέπει να αποκατασταθούν στη γεωργία της Σλοβακίας», δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Κίσκ...


«Ο νόμος και η τάξη πρέπει να αποκατασταθούν στη γεωργία της Σλοβακίας», δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Κίσκα, τη στιγμή που η πολιτική κρίση εξακολουθεί να μαίνεται, τρεις μήνες μετά τη μαφιόζικη δολοφονία του 27χρονου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι αποκαλύψεις θέλουν εγκληματικές οργανώσεις να έχουν υπεξαιρέσει ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, θέτοντας στο μάτι του κυκλώνα ακόμα και την αρμόδια υπηρεσία που διαχειρίζεται τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα της χώρας.

«Από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν εισρεύσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεσες πληρωμές και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της γεωργίας και της υπαίθρου.

Εντούτοις, η παραγωγικότητα της Σλοβακίας παραμένει στάσιμη, και μάλιστα υπάρχουν απώλειες 50.000 θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο» (σ.σ. το ποσοστό απασχόλησης στον κλάδο έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2004), τόνισε ο Κίσκα.

«Σταδιακά, έχει αποκαλυφθεί ότι σκιώδεις ομάδες, μεταξύ αυτών ακόμα και η μαφία, πήραν τον έλεγχο της γεωργίας», συμπλήρωσε ο Σλοβάκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ομάδες αυτές εκμεταλλεύτηκαν τη σύγχυση που επικρατεί στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης.

Υπενθυμίζεται ότι, σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του, ο Κούτσιακ είχε αναφερθεί στις φερόμενες σχέσεις μεταξύ Σλοβάκων πολιτικών της κυβέρνησης του Ρόμπερτ Φίτσο –όπως και κρατικών υπαλλήλων– με την ιταλική μαφία, καθώς και για ύποπτες κατανομές των αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ.

Η λαϊκή κατακραυγή που επακολούθησε τη δολοφονία του δημοσιογράφου και της συντρόφου του τον περασμένο Φεβρουάριο, οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Φίτσο. Όπως ισχυρίζεται ο Κίσκα, οι πολιτικές ελίτ έχουν δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον τομέα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, πληθαίνουν οι καταγγελίες περί εκβιασμών και κλοπών γης εις βάρος των αγροτών. Επιπλέον, αναφορές σλοβακικών μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για Ιταλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για σχέσεις με την περιβόητη καλαβρέζικη μαφία «Ντραγκέτα», που έχουν λάβει επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία αγροτικών πληρωμών της χώρας.

Όπως μαθαίνουμε τώρα, οι ιταλικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ανατολική Σλοβακία έχουν λάβει πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ από το 2004 μέχρι σήμερα…
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter
 

Σχόλια