Οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων από το Δασαρχείο Τρικάλων για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

  Σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Τρικάλων διαπιστώθηκε κατά τόπους εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνου από τον επιβλα...

 
Σε περιοχές αρμοδιότητας του Δασαρχείου Τρικάλων διαπιστώθηκε κατά τόπους εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνου από τον επιβλαβή μύκητα Ceratocystis fimbriata f sp. platani Walter, που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή συνένωση των ριζών, αλλά και σε άλλες περιοχές από τον άνθρωπο με τη μεταφορά ξυλείας η φυτευτικού υλικού, με τη χρήση μολυσμένων εργαλείων υλοτομίας και μηχανημάτων έργων. Ήδη το Δασαρχείο Τρικάλων έχει εκδώσει την αριθμ. 52/6739/196421/07-11-2017 Δασική Αστυνομική Διάταξη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκου του πλατάνου.

Σε συνέχεια της παραπάνω Δ.Α.Δ., το Δασαρχείο Τρικάλων οργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν η μεν πρώτη την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων και η δεύτερη την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 και ώρα 10:00 στην αίθουσα του Δ.Σ. του Δήμου Πύλης. Και στις δύο εκδηλώσεις θα παραστεί και θα μιλήσει ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας υπεύθυνος του εργαστηρίου Δασικής παθολογίας Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Επίσης στη δεύτερη εκδήλωση θα μιλήσει και ο Δρ. Δημήτριος Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) σχετικά με την «Σφήκα της καστανιάς» εντομολογικό εχθρό που προσβάλει και ζημιώνει σημαντικά την καστανιά. Κρούσματα της «ασθένειας» εντοπίστηκαν και στην περιοχή του δήμου Πύλης.

Η ασθένεια του πλατάνου απειλεί με νέκρωση το σύνολο των πλατάνων της περιοχής αφού σε άλλες περιοχές της χώρας έχει αφανίσει ολόκληρα πλατανοδάση καθώς και αιωνόβια πλατάνια, πραγματικά μνημεία της φύσης. Η δε ασθένεια της καστανιάς προκαλεί σημαντικότατη μείωση της παραγωγής των καστανοπεριβολιών. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η εγρήγορση και άμεση ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών, φορέων καθώς και των πολιτών τους οποίους παρακαλούμε να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook & στο twitter

Σχόλια