Διαμαρτύρονται οι Γάλλοι Αγρότες για της συμφωνίες της Ε.Ε. με Καναδά και λατινική Αμερική

Λίγο έλειψε να χτίσουν τον Μακρόν στο μέγαρο οι αγρότες.... Δεν τελειώνουν τα καψώνια για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οπο...


Λίγο έλειψε να χτίσουν τον Μακρόν στο μέγαρο οι αγρότες....
Δεν τελειώνουν τα καψώνια για τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει πλέον και τον αγροτικό κόσμο της Γαλλίας απέναντι του, ενώ η λίστα με τα προβλήματά του περιλαμβάνει πια από φιλόζωους στα Πυρηναία οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αρκούδες της περιοχής, μέχρι τους σινεφίλ ανά την χώρα αφού ένα καινούργιο νομοσχέδιο προβλέπει περικοπή του μπάτζετ για το σινεμά.

Οι ευέξαπτοι Γάλλοι αγρότες που φημίζονται για τις εκρηκτικές διαμαρτυρίες τους λίγο έλλειψε να χτίσουν και τον ίδιο μέσα στο προεδρικό μέγαρο σε μια σειρά κινητοποιήσεων με αποκορύφωμα εκείνες που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 8 Αυγούστου και ολοκληρώθηκαν με επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία βουλευτών που πολιτεύονται με το φιλελεύθερο κόμμα του.

Ειδικότερα, οι Γάλλοι αγρότες, έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τη Mercosur και διαμαρτυρήθηκαν προκαλώντας ζημιές σε γραφεία που ανήκουν σε βουλευτές του κόμματος του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς η δημόσια δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης δεν δείχνει να έχει σταματημό.

Όπως μεταδίδει το Reuters oι αγρότες έβαλαν στο στόχαστρο τα γραφεία των πολιτικών τη νύχτα στις περιοχές Poitiers, Loudun και Chatellerault στη δυτική Γαλλία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ένα περιφερειακό κομματικό γραφείο του LREM στο Twitter την Πέμπτη.

Την συγκεκριμένη διαμαρτυρία την διοργάνωσε ένας τοπικός συνεταιρισμός αγροτών ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για τα γεγονότα, και με ανακοίνωσή του εξήγησε ότι στο πλαίσιο της κινητοποίησης επιχείρησε την παρεμπόδιση της πρόσβασης στα γραφεία που δέχθηκαν την επίθεση, χτίζοντας αυτοσχέδιους τοίχους από τούβλα, στα οποία στην συνέχεια έγραψαν συνθήματα κατά της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά, γνωστή ως CETA.

Τρόμαξαν οι βουλευτές

Η Sacha Houlie, κομματική εκπρόσωπος του κόμματος του Μακρόν στην περιοχή Poitiers σχολίασε την επίθεση στα γραφεία δηλώνοντας: «Είμαι τρομαγμένη από τον τοίχο και το γκράφιτι που έκλεισαν χθες το βράδυ την είσοδο στο γραφείο μου από τους αγρότες».

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν όταν το γαλλικό κοινοβούλιο επικύρωσε με την σφραγίδα του την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά το περασμένο μήνα. Οι αντιπολιτευόμενες στην συμφωνία φωνές υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι το ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στον Καναδά και την Ένωση θα υπονομεύσουν τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ επιτρέποντας εισαγωγές προϊόντων που κατασκευάζονται υπό συνθήκες που στην Ευρώπη δεν θα βρίσκονταν εκτός νομικού και θεσμικού πλαισίου.

Καθώς η συμφωνία CETA δέχεται έντονη κριτική, συσσωρεύεται παράλληλα θυμός στους κόλπους των Γάλλων αγροτών, αφού η επικύρωση της συμφωνίας έρχεται λίγο μόλις καιρό μετά από τον πολιτικό συγχρονισμό που συντελέστηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Κομισιόν και τις χώρες της Mercosur, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλήξει τα συμφέροντά τους, αφού προβλέπει αξιοσημείωτες εξαγωγικές ροές αγροτικών εμπορευμάτων κυρίως από χώρες όπως είναι η Βραζιλία και η Αργεντινή. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο πρόεδρος Μακρόν είχε δηλώσει πως δεν θα δεχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Οι Γάλλοι αγρότες έχουν μακρά παράδοση στο να οργανώνουν φασαριόζικες διαμαρτυρίες. Η τρέχουσα αναταραχή έρχεται να συμπληρώσει το εδραιωμένο πλέον κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων υπό την ομπρέλα των Κίτρινων Γιλέκων που διεξάγονται εδώ και μερικούς μήνες.
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια