Το μέλλον της αγροτεχνολογίας στο επίκεντρο του 2ου AgriBusiness Forum 2019 στις Σέρρες

H ιδέα της διασύνδεσης της έννοιας του ψηφιακού μετασχηματισμού με την αγροδιατροφική αλυσίδα, μέσα από τις συνεδρίες, τις θεματικές ε...


H ιδέα της διασύνδεσης της έννοιας του ψηφιακού μετασχηματισμού με την αγροδιατροφική αλυσίδα, μέσα από τις συνεδρίες, τις θεματικές ενότητες και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του διεθνούς φόρουμ - θεσμό στον αγροδιατροφικό τομέα.

Η ανακοίνωση του επιστημονικού προγράμματος του διεθνούς συνεδρίου αγροτεχνολογίας AgriBusiness Forum 2019 κατά τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στο ΥΠΑΑΤ.

Με τις ψηφιακές τεχνολογίες να αποτελούν βασικό -έως και αναπόσπαστο- κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το λεξιλόγιο αποκτά νέους όρους τους οποίους καλούμαστε να εντάξουμε εκτός από το λέγειν, και στο πράττειν. Όπως συμβαίνει με τον «ψηφιακό μετασχηματισμό».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνίσταται στον επανασχεδιασμό της σύνδεσης τριών πυλώνων: ανθρώπων – δεδομένων – διαδικασιών. Η εν λόγω στρατηγική σύνδεσης είναι ικανή να αποφέρει το επιθυμητό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όρους προσφοράς-ζήτησης.

Ζώντας σε μία ανέκαθεν αγροτική χώρα, η ιδέα της σύνδεσης της έννοιας του ψηφιακού μετασχηματισμού με την αγροδιατροφική αλυσίδα, θα μπορούσε να θεωρηθεί τουλάχιστον καινοτόμα. Επιπρόσθετα, η αναγκαιότητα αυτής της σύνδεσης κρίνεται αναγκαία για τη σήμερον εποχή, κατά την οποία άλλες έννοιες, όπως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η Τεχνητή Νοημοσύνη άλλοτε κυριαρχούν σε κάποιους κλάδους και άλλοτε υποβόσκουν μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για παροχή σωστής ενημέρωσης, πληροφόρησης, αλλά πρωτίστως για δράση.

Κινούμενοι στα βήματα της Ολλανδίας, της χώρας-προτύπου στις καινοτόμες πρακτικές της στον γεωργικό τομέα και τον δεύτερο μεγαλύτερο παγκόσμιο παίχτη στις εξαγωγές , οι διοργανωτές του AgriBusiness Forum έδωσαν ήδη από την περασμένη χρονιά το στίγμα τους γα το αντικείμενο του διαλόγου που θα πρέπει να αναπτυχθεί σοβαρά και στην Ελλάδα.

Το πρωτοποριακό φόρουμ διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας 

Το ετήσιο ραντεβού στον αγροδιατροφικό τομέα επιστρέφει, και δίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά την πόλη των Σερρών. Το 2ο AgriBusiness Forum 2019, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στην ψηφιακή εποχή.

Σε συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης διοργάνωσης (2-3 Νοεμβρίου 2018), το 2ο ABF υπό τον τίτλο “Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή” που θα διεξαχθεί στις Σέρρες για το διάστημα 31 Οκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2019, θα περιλαμβάνονται 8 συνεδρίες αιχμής που εστιάζουν στην γεωργία-κτηνοτροφία ακρίβειας, στις νέες τεχνολογίες, στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην αξιοποίηση της φυτικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, στη διασύνδεση επιστήμης – έρευνας και επιχειρήσεων, στον αγροτουρισμό και στις πολιτικές για βιώσιμα και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Agribusiness Forum, κ. Γιάννης Μπαλακάκης κατά την Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ και στην οποία παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου, «πρόκειται για ένα γεγονός σύνθετο και πολυεπίπεδο που περιλαμβάνει πέντε θετικές ενότητες και οκτώ συνεδρίες και το οποίο «χτίστηκε» για να προωθήσει την αγροτεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής  αλυσίδας στην Ελλάδα».


H Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Balkans & Black Sea Cooperation Forum και Ανώτερη Σύμβουλος Οικονομικής Πολιτικής της Πρεσβείας της Ολλανδίας, κα Siwarde J. Sap, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΥΠΑΑΤ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, κος Νίκος Θυμάκης, και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Agribusiness Forum, κ. Γιάννης Μπαλακάκης παρουσίασαν το AgriBusiness Forum 2019.

Αναφορικά με τις 5 θεματικές ενότητες του AgriBusiness Forum, αυτές αναλύονται ως εξής:
  1. το Εκπαιδευτικό εργαστήριο για καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις,
  2. ο Διαγωνισμός Καινοτομίας για την προβολή σύγχρονων αγροτικών μοντέλων, προϊόντων, και υπηρεσιών,
  3. το Συνέδριο Αγροτεχνολογίας,
  4. Επίσκεψη πεδίου
  5. ευκαιρίες δικτύωσης μεταξύ συντελεστών του αγροδιατροφικού τομέα.
Μεταξύ των 60 διακεκριμένων ομιλητών συμμετέχουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Κατά την εισήγησή του ο Γιάννης Μπαλακάκης αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργείων με στόχο την επεξεργασία και τον στρατηγικό σχεδιασμό της προώθησης του αγροτουρισμού στην Ελλάδα από το 2020.

Έμφαση στο τρίπτυχο των «3Ε» ( Έρευνας-Επιστήμης-Επιχειρήσεων)

Ο κ. Μπαλακάκης εστίασε στη συνέχεια στο τρίπτυχο Έρευνας-Επιστήμης-Επιχειρήσεων καθώς στις συνεδρίες του ΑgriBusiness Forum 2019 θα δώσουν το παρών πληθώρα στελεχών από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό τομέα, όπως ενδεικτικά οι κκ. Geert Wilms (Ένωση Παραγωγών Ολλανδίας LIB/ ZLTO), Δρ. Βασιλείου (Πανεπιστήμιο Yale ΗΠΑ), Πρέσβης Χρηστίδης (ΟΣΕΠ), Gregory Pfleger (Γεν. Πρόξενος ΗΠΑ), Πάνος Θεοδώρου (Eurobank), Έφη Κοκορέλη (Interamerican), Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος (ΕIF), Ελένη Μαλούπα (ΕΛΓΟ-Δήμητρα), Αυγούστα Βραχνού (EBRD), Δρ. Παπαδόπουλος (Αμερικανική Γεωργική Σχολή), Νίκος Θυμάκης (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών), Δρ. Oudemans (Πανεπιστήμιο Rutgers ΗΠΑ), Δρ. Βλάχος (ΑΠΘ) και άλλοι.

Το συνέδριο απευθύνεται σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, αγρότες, παραγωγούς, τράπεζες και φορείς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνδιοργανώνεται με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και το Επιμελητήριο Σερρών, υποστηρίζεται επιστημονικά από σημαντικούς φορείς (Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών – ΙΓΕ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, FAO, Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου – BSEC, Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου – ICBSS, Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Texas A&M, Rutgers) ενώ στηρίζεται χορηγικά από την Interamerican, Eurobank, Alpha Bank, Karcher, Siris μικροζυθοποιία, Kyathos Winery κά.


Τα 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια (29 έως 31 Οκτωβρίου 2019)

Κατά την Συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσης η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί και το οποίο τονίστηκε από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η δωρεάν συμμετοχή στις συνεδρίες όσων δηλώσουν συμμετοχή στα εργαστήρια.

Ειδικότερα για τα τέσσερα εκπαιδευτικά εργαστήρια, αυτά θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου, από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, με σκοπό την ενδυνάμωση και την υποστήριξη της γνώσης για την επιχειρηματικότητα. Προσφέρονται δωρεάν σε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και θα υλοποιηθούν από τους επιστημονικούς συνεργάτες του AgriBusiness Forum, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-Δήμητρα, το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης, Logistics & Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΑΠΘ.

Οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που διαθέτουν πάθος και όραμα για ανέλιξη, θετικό αποτύπωμα στην αγροδιατροφική αλυσίδα και σεβασμό στο περιβάλλον, προσκαλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα εκπαιδευτικά εργαστήρια έως την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, μέσω της ιστοσελίδας του AgriBusiness Forum 2019 (Masterclass). Στις επιχειρήσεις αυτές παρέχεται δωρεάν η παρακολούθηση των εργαστηρίων, η συμμετοχή στον Διαγωνισμό Καινοτομίας, η συμμετοχή στο συνέδριο αγροτεχνολογίας και στην επίσκεψη πεδίου, 5 γεύματα, μεταφορές με το ΚΤΕΛ Σερρών από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη στις Σέρρες και αντίστροφα.

Η Ελλάδα εταίρος στον παγκόσμιο αγροτεχνολογικό τομέα 

Από πλευράς της, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Balkans & Black Sea Cooperation Forum & Ανώτερη Σύμβουλος Οικονομικής Πολιτικής της Πρεσβείας της Ολλανδίας, κα Siwarde J. Sap, κατά τη Συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που ενέχουν για την Ελλάδα οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας που αναπτύσσει στον τομέα της αγροτεχνολογίας με διεθνείς εταίρους, στο πλαίσιο διεθνών φόρα όπως το ABF 2019.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, χώρες με ανεπτυγμένο τον τομέα της αγροτεχνολογίας επιθυμούν πλέον να δουλέψουν και να έχουν στο πλευρό τους χώρες όπως η Ελλάδα. «Εύχομαι να σας δω όλους και όλες στις Σέρρες».

«Να ανανεωθεί ο γεωργικός πληθυσμός της χώρας» 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπροσώπησε στη Συνέντευξη Τύπου ο κος Νίκος Θυμάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Κτήμα Συγγρού). Κατά την ανακοίνωση των του προγράμματος του ABF 2019, επεσήμανε το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία της πραγματοποίησης του συνεδρίου σε μία επαρχιακή, αγροτική πόλη όπως οι Σέρρες.

«Όσον αφορά στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, επειδή στην πραγματικότητα συνιστά ένα μικρό γεωργικό πανεπιστήμιο που ασχολείται καταρχήν με την πρακτική εκπαίδευση του αγρότη, η εκπροσώπησή του στις Σέρρες έχει εξαιρετικό συμβολισμό. Να δώσουμε το στίγμα μιας νέας εποχής στον γεωργικό τομέα με νέου τύπου εκπαίδευση, με ανανέωση των μαθημάτων και με νέα αντικείμενα, γιατί επιθυμούμε την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού ο οποίος έχει γεράσει. Οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες και ενδεχομένως και πιστοποίηση.»

Επιπρόσθετα, ο κος Θυμάκης μίλησε για την έννοια του αγροτουρισμού η οποία μπορεί να είναι ακόμη νεφελώδης, όπως είπε, ωστόσο για το ΥΠΑΑΤ είναι εξαιρετικά σημαντική. Μάλιστα όπως τόνισε, «στο μέλλον θα είναι ακόμη σημαντικότερη και θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο και στη γεωργική εκπαίδευση που φιλοδοξούμε».

Εμβάθυνση στις συνέργειες και τις συλλογικότητες

Όπως συμβαίνει σε όλα τα επιτυχή εγχειρήματα, έτσι και στο ΑBF, η εμπιστοσύνη μέσα από τις συλλογικότητες έχει συμβάλλει καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Με αυτήν τη παραδοχή επέλεξε να κάνει τον επίλογο της Συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κος Μπαλακάκης, ο οποίος ανήγαγε την ανάπτυξη συλλογικοτήτων στον λόγο που ώθησε τους εμπνευστές του AgriBusiness Forum στη δημιουργία του. «Δημιουργήθηκε για να αποτελέσει ένα περιβάλλον, μία πλατφόρμα όπου όλοι οι εταίροι μπορούν να ξεδιπλώσουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Το έμπρακτο παράδειγμα συλλογικοτήτων και συνεργείων είναι η συνάντηση του Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και του εκ Κωνσταντινούπολης ορμώμενου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου, Πρέσβη Μιχαήλ Β. Χρηστίδη στη στρογγυλή τράπεζα της 6ης συνεδρίας του Σαββάτου 2 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Διαβάστε εδώ το πρόγραμμα του Αgribusiness Forum 2019 και δείτε εδώ τους συμμετέχοντες (η ιστοσελίδα θα ανανεώνεται).


Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε εδώ την συνέντευξη του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γιάννη Μπαλακάκη στην Αθηνά Κοροβέση, όπου εξηγεί τη συνεισφορά της Ολλανδίας στην ανάπτυξη του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.


Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Δηλώσεις συμμετοχής στο συνέδριο του 2019: https://www.eventora.com/en/Events/agribusiness-forum-2019
Εκπαιδευτικά εργαστήρια 2019: http://agribusinessforum.org/agribusiness-forum-2019/masterclass-2019/
Δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια: http://agribusinessforum.org/agribusiness-forum-2019/masterclass-2019/apply_to_the_masterclass-2019/
Στιγμιότυπα AgriBusiness Forum 2018: https://youtu.be/LfRC15nKzkM

Πληροφορίες: Χριστίνα Μάγκου, 2102845980, christina.mangou@geo-routes.com.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια