Μείωση των κονδυλίων της ΚΑΠ κατά 5% απαιτεί η Γερμανία...

Τσιγκουνεύεται να δώσει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Γερμανία, φέρνοντας περαιτέρω μείωση κατά 5% στην ΚΑΠ Το σενάριο μείωσης τω...


Τσιγκουνεύεται να δώσει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Γερμανία, φέρνοντας περαιτέρω μείωση κατά 5% στην ΚΑΠ

Το σενάριο μείωσης των κονδυλίων της ΚΑΠ κατά 5% φαντάζει πλέον ιδανικό, αφού την περασμένη εβδομάδα το Βερολίνο αναστάτωσε τις Βρυξέλλες ζητώντας περαιτέρω μείωση του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περαιτέρω μειώσεις στις αγροτικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η Γερμανία ζήτησε μικρότερο προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερα εμπόδια ενόψει των συνομιλιών για την οριστική διαμόρφωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2021-2027.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να περιορίσει τελικά τα φιλόδοξα σχέδιά της αναφορικά με την ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας της και να προετοιμαστεί τελικά για ένα damage control στον κοινωνικό αντίκτυπο που θα έχει μια αργοπορημένη συμφωνία πάνω στο επόμενο ΠΔΠ.

Την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγκαινίασε για τη νέα σεζόν συζητώντας σχέδια για το επόμενο ΠΔΠ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Κομισιόν πρότεινε έναν προϋπολογισμό που μετά βίας άγγιζε τα 1,1 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,11% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) του μπλοκ. Τότε ήταν που πρότεινε και μια μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 5%, διαμορφώνοντας το ταμείο στα 365 δισ. ευρώ.

Όμως η Γερμανία, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του προϋπολογισμού, όπως αποκαλύπτει το Reuters, θέλει να περιορίσει τις δαπάνες της ΕΕ στο 1% του ΑΕΕ, με την Σουηδία, την Δανία και την Ολλανδία να υποστηρίζουν το λιτό σχεδιασμό του Βερολίνου. Βέβαια και ο τρέχων προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 αντιστοιχεί στο 1% του συνολικού ΑΕΕ της ΕΕ, ωστόσο οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει αύξησή του, αφού σχεδίαζαν να επενδύσουν περισσότερο στην έρευνα, την ψηφιακή οικονομία, τους συνοριακούς ελέγχους και την άμυνα.

Από την πλευρά του το Βερολίνο υποστηρίζει πως αν και μειωμένος ο προϋπολογισμός που προτείνει, εξακολουθεί να συνιστά μια καθαρή αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών, αφού πλέον η Ε.Ε θα πρέπει να πορευτεί κι χωρίς την Βρετανία.

agronews.gr

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια