Τα θεµελιώδη της αγοράς δεν αφήνουν αυτή τη φορά πολλά περιθώρια στους γαλατάδες για περιφρόνηση στο εγχώριο αιγοπρόβειο γάλα, µε τι...
Τα θεµελιώδη της αγοράς δεν αφήνουν αυτή τη φορά πολλά περιθώρια στους γαλατάδες για περιφρόνηση στο εγχώριο αιγοπρόβειο γάλα, µε τις µέχρι στιγµής διαβουλεύσεις να επιβεβαιώνουν την κίνηση της τιµής του πρόβειου προς το κατώφλι του ενός ευρώ.
Όπως έχει γράψει εδώ και τρεις εβδοµάδες η Agrenda, είναι η εξάντληση των αποθεµάτων φέτας, η ανάκαµψη της καταναλωτικής ζήτησης, η βελτίωση της τιµής της στο ράφι και η µείωση της παραγωγής γάλακτος που φέρνει τα καλά νέα φέτος για τους κτηνοτρόφους. Κοντά σ’ αυτό, έρχεται από τα Γιάννενα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, να διακηρύξει ότι οι βιοµηχανίες οφείλουν να τηρούν τη νοµοθεσία που διέπει την παραγωγή ΠΟΠ και ότι στο θέµα αυτό η κυβέρνηση θα είναι πολύ αυστηρή. ∆άκρυσαν οι γαλατάδες!
Την αυστηρή αυτή προειδοποίηση απηύθυνε ο κ. Βορίδης στις µεταποιητικές βιοµηχανίες που εισάγουν γάλα και που παράνοµα το χρησιµοποιούν για την παραγωγή φέτας, µε δηλώσεις του προς τα µέσα ενηµέρωσης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην περιοχή κυβερνητικού κλιµακίου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δήλωση Βορίδη έρχεται πάντως σε καλή στιγµή, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις των αιγοπροβατοτρόφων µε τη γαλακτοβιοµηχανία για τις τιµές µε τις οποίες θα γίνονται οι παραλαβές γάλακτος τη νέα περίοδο. Σηµειωτέον ότι ήδη έχει παρατηρηθεί µεγάλη ζήτηση, ειδικά στο πρόβειο γάλα µε τις τιµές παραγωγού να επαναπροσεγγίζουν το ένα ευρώ, µετά από µια τριετία επίµονης πτώσης.
Ο υπουργός Μάκης Βορίδης τόνισε ότι οι βιοµηχανίες αυτές οφείλουν να τηρούν τη νοµοθεσία που διέπει την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, τα οποία χαρακτήρισε «εθνικό πλούτο» και σηµείωσε ότι «µε τον ίδιο τρόπο όµως που θα στηρίξουµε τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, στέλνω ένα σαφές και κατηγορηµατικό µήνυµα ότι θα είµαστε πάρα πολύ αυστηροί σε θέµατα παραβιάσεων ειδικώς της νοµοθεσίας των ΠΟΠ προϊόντων. Είναι εθνικός πλούτος τα προϊόντα ΠΟΠ και όποιος παραβιάζει τη νοµοθεσία κάνει κακό στην πατρίδα και θίγει βάναυσα το εισόδηµα των παραγωγών».
agronews.gr
Σχόλια