Επανέρχεται με νεώτερη ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Κτηνιατρική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να επισημάνει εκ νέου...
Επανέρχεται με νεώτερη ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Κτηνιατρική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να επισημάνει εκ νέου την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων προφύλαξης από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.
Η υπενθύμιση γίνεται με αφορμή την πολύ πρόσφατη (20/9) επιβεβαίωση νέας εστίας του νοσήματος σε 10 οικόσιτους χοίρους στο Μόμχιλγκραντ της Βουλγαρίας, που βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βόρεια της Κομοτηνής.
Στις τελευταίες επιβεβαιωμένες εστίες σε βουλγαρικό έδαφος, ήταν και αυτή που έγινε γνωστή στις 8 Αυγούστου, και αφορούσε τον εντοπισμό της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε άλλα δύο χωριά της γειτονικής χώρας, βόρεια της Δράμας. Συνολικά, μέχρι τώρα, στη Βουλγαρία έχουν καταγραφεί 38 κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους και άλλα 61 σε αγριόχοιρους, σε εστίες πολύ κοντά στα σύνορα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει εφησυχασμό», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Κτηνιατρική Διεύθυνση, και επαναλαμβάνει τις συστάσεις της για την «απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης».
Σε αυτά περιλαμβάνονται οι έλεγχοι στα τελωνεία, για τυχόν μεταφορά χοιρινού κρέατος και κρέατος αγριόχοιρου, που έχει απαγορευτεί, η επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και τα μέτρα βιοασφάλειας που θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων χοίρων και οι τακτικές κλινικές εξετάσεις που διενεργούνται σε όλες τις χοιροτροφικές μονάδες της Περιφέρειας από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Ειδική αναφορά γίνεται, για μία ακόμα φορά, στους κυνηγούς, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρούς ή νωθρούς στη συμπεριφορά αγριόχοιρους, αλλά και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας στη διάρκεια του κυνηγιού.
Σχόλια