Το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήσ...
Το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες «μελετά» η κυβέρνηση. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Το ενδεχόμενο να επαναφέρει το καθεστώς του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης που διατίθεται για χρήση στους αγρότες «μελετά» η κυβέρνηση. Ο σχετικός φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να παίρνει πάνω του την απόφαση για το αν θα γίνει ή όχι.
Πρόκειται, άλλωστε, για διαβεβαίωση που είχε δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, µε τους οποίους είχε συναντηθεί προεκλογικά στη Θεσσαλία, χωρίς όμως και τότε να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη που έδωσε στα πλαίσια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στο αγροτικό πετρέλαιο είχε υποστηρίξει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις εντός του έτους μόνο αν «υπάρξει δημοσιονομικός χώρος».
Πάντως οι τιμές των καυσίμων προβληματίζουν τους αγρότες λόγω της αυξημένης αγροτικής δραστηριότητας που υπάρχει αυτήν την εποχή.
Ιστορικό
Το καθεστώς του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο καταργήθηκε με το Μνημόνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016, η τότε κυβέρνηση επέβαλε σταδιακή - σε δύο δόσεις - αύξηση στο συντελεστή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου κίνησης, από 66 ευρώ /χίλια λίτρα το 2015, στα 200 ευρώ /χίλια λίτρα την 1η Οκτωβρίου 2016 και στη συνέχεια στα 330 ευρώ /χίλια λίτρα από την 1/1/2017.
Εφόσον η τωρινή κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ το καθεστώς του μειωμένου ΕΦΚ, θα εφαρμοστεί και πάλι το σύστημα της εκ των υστέρων επιστροφής της διαφοράς μεταξύ κανονικού και μειωμένου φόρου στους δικαιούχους αγρότες.
Ερωτήσεις σε Βουλή και ΕΕ
Εξηγήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες ζητά με ερώτησή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ, που κατέθεσε τη Δευτέρα (23/9), στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί, αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή, που είχε καταθέσει αντίστοιχο ερώτημα στην Κομισιόν (E-002631/2019), στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η δαπάνη πετρελαίου για γεωργικούς σκοπούς αποτελεί στην Ελλάδα το 14,9 % των συνολικών δαπανών παραγωγής, ενώ στην ΕΕ-28 αποτελεί το 4,2% των συνολικών δαπανών. Ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο ενωσιακό όρο, ενώ ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι 4 μονάδες μεγαλύτερος. Αν προστεθούν και οι υπόλοιποι φόροι, όπως το ειδικό τέλος δικαιωμάτων εκτέλεσης τελωνειακών εργασιών, το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και η εισφορά ειδικού λογαριασμού πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου καθιστά τους Έλληνες αγρότες μη βιώσιμους και ανταγωνιστικούς συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους».
Στη συνέχεια η Ευρωβουλευτής ρωτούσε την Επιτροπή:
1. Δημιουργεί η μη σύννομη επιστροφή του ΕΦΚ και η υψηλή τιμή του πετρελαίου στρέβλωση στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των Ελλήνων αγροτών;
2. Είναι εφικτή η άμεση καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου;
3. Ποιες καλές πρακτικές κρατών μελών αναφορικά με το πετρέλαιο θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε και έσοδα να έχει η χώρα, αλλά και φτηνό καύσιμο οι παραγωγοί;
Παϊσιάδης Σταύρος
Σχόλια