Το έλαιο που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα

Είναι γνωστό ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Δεν είναι, όμως, εξίσου γνωστό πως το...


Είναι γνωστό ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Δεν είναι, όμως, εξίσου γνωστό πως το σουσάμι, ένα τρόφιμο από το ντουλάπι της κουζίνας μας, μπορεί να είναι το καλύτερο "φάρμακο" για την προστασία της καρδιάς. "Το έλαιο του σουσαμιού θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλουν στην προστασία των κυττάρων και των αρτηριών", σχολιάζει ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος και διατροφολόγος.
Η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το έλαιο του σουσαμιού μπορεί να προλάβει ή και να μειώσει τη δημιουργία πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων (πάθηση που είναι ευρύτερα γνωστή ως "αθηροσκλήρωση"). Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature’s Scientific Reports αναφέρεται ότι, κατόπιν χορήγησης εκχυλίσματος σουσαμιού σε πειραματόζωα, αυτά δημιούργησαν σημαντικά λιγότερη πλάκα στις αρτηρίες, παρότι εκτέθηκαν σε δίαιτα πλούσια σε λίπος. Αυτό θεωρήθηκε αξιοσημείωτο καθώς, όπως αποδείχθηκε, σε αντίθεση με τις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν απλά στη μείωση της χοληστερόλης, η χορήγηση εκχυλίσματος σουσαμιού συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής, η οποία είναι υπεύθυνη και για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη χορηγήθηκε πρώτα εκχύλισμα σουσαμιού για 30 ημέρες. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, η χορήγηση διακόπηκε και τα πειραματόζωα ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λίπος για άλλες 30 μέρες. Όσα από αυτά κατανάλωσαν έλαιο σουσαμιού παρουσίασαν 60-80% μικρότερο κίνδυνο δημιουργίας καρδιακής ασθένειας καθώς, παράλληλα, μειώθηκε η χοληστερόλη αλλά και η χρόνια φλεγμονή.

Συμπέρασμα

Στη συζήτηση σχετικά με τη μελέτη αναφέρθηκε ότι πιθανώς το αποτέλεσμα οφείλεται και σε υδατοδιαλυτά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιέχονται στο σουσάμι αλλά και στο ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι.


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια