Υποβάθμιση του εδάφους και κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος των αγροτών στη δράση για το κλίμα Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης...
Υποβάθμιση του εδάφους και κλιματική αλλαγή. Ο ρόλος των αγροτών στη δράση για το κλίμα
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επικεφαλής ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου
Το έδαφος είναι βασικός γεωργικός πόρος και η υποβάθμιση του είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα. Αυτό συμβαίνει με εντεινόμενο ρυθμό, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια και την περιβαλλοντική ποιότητα.
Το έδαφος είναι γνωστό ότι επηρεάζεται από τις γεωργικές πρακτικές, τις περιβαλλοντικές αλλαγές και τα κλιματικά φαινόμενα. Οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές επιτείνουν την υποβάθμιση του και τη διατήρηση των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που μεγεθύνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Οι σχετικές επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υφίστανται 6 σημαντικές απειλές. Η εδαφική διάβρωση, η απώλεια οργανικής ύλης, η μείωση της βιοποικιλότητας, η συμπίεση, η αύξηση της αλατότητας και η ρύπανση του εδάφους.
Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SIEUSOIL, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. HORIZON 2020, αποσκοπεί στην ανάπτυξη βιώσιμων και ολιστικών πρακτικών διαχείρισης του εδάφους βασισμένων σε ένα διηπειρωτικό εναρμονισμένο σύστημα πληροφοριών.
Με το SIEUSOIL θα αναπτυχθεί μια καινοτόμος πλατφόρμα που θα αποτελείται από προηγμένα εργαλεία ανίχνευσης και μοντελοποίησης, ψηφιακής χαρτογράφησης και υποστήριξης διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα του εδάφους και τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις απειλές στο φυσικό περιβάλλον.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι επικεφαλής της ερευνητικής κοινοπραξίας 23 εταίρων, 16 με έδρα στην Ευρώπη και 7 στην Κίνα, που θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει πιλοτικά την κοινή ψηφιακή πλατφόρμα Κίνας-ΕΕ για την παρακολούθηση της κατάστασης και των απειλών του εδάφους.
Η δεύτερη συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη και εμπέδωση των μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών ομάδων Ε.Ε. και Κίνας.Κοινοπραξία και διεθνής βοήθεια πραγματοποιείται από σημαντικούς παράγοντες .
Σχόλια