Χαρά Καφαντάρη: Να διασφαλισθεί ο Μητροπολιτικός & δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου Τρίτση

Δήλωση της Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεά...



Δήλωση της Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Δεν πέρασε πολύς χρόνος από την επίσκεψη του στο Πάρκο Τρίτση και ο κ.Χατζηδάκης δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να παραχωρηθεί με τροπολογία της Κυβέρνησης η διαχείριση του πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής.

Υπενθυμίζουμε ότι το Πάρκο Τρίτσης (περί τα 913 στρ) είναι το μεγαλύτερο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης των Βαλκανίων. Αποτελεί “ανάσα ζωής” για την περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυική Αθήνα και παράλληλα είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, για όλη την Αττική.

Είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Αστικών Μητροπολιτικών Πάρκων Αττικής μαζί με το Ελληνικό, Γουδί, Τουρκοβούνια - Αττικό Άλσος, Φαληρικό Όρμο, Νίκαιας και Ν. Φιλαδέλφειας.

Μετά από ταλαιπωρίες χρόνων (ενιαίος φορέας με τη συγχώνευση των φορέων Τρίτσης, φορέας Ελαιώνα και Φαληρικού όρμου το 2011 και το 2014 παραχώρηση του Πάρκου στον ΑΣΔΑ), το 2016 με τον νόμο 4414/16 δημιουργήθηκε ο Φορέας διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης 2916/19.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του νέου Φορέα η εικόνα εγκατάλειψης άλλαξε και κύρια εξασφαλίσθηκε σταθερή χρηματοδότηση του Πάρκου 58.000 ευρώ μηνιαία από δημόσιες επενδύσεις, ενώ διοικείται από 9μελές Δ.Σ. και εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ.

Η όποια λύση δοθεί για τη διαχείριση του Πάρκου, οφείλει να διασφαλίζει το ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ χαρακτήρα του, να έχει εξασφαλισμένη δημόσια χρηματοδότηση και να μην εμπορευματοποιηθεί.

Τέλος, ερωτηματικά δημιουργούν οι δηλώσεις του κ. Υπουργού για απεμπλοκή του ΥΠΕΝ από την εποπτεία των άλλων φορέων διαχείρισης και των πάρκων της χώρας μας, που πρόκειται ουσιαστικά για ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, εθνικής σημασίας, πολλές από τις οποίες προστατεύονται και από διεθνείς Συμβάσεις (υγρότοποι Ραμσαρ).
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια