Βαγγέλης Αποστόλου: Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο

Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου * Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18/09/2019 Παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις -από την πρώ...


Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου *
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 18/09/2019

Παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις -από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας- διόρθωσης των πάντων στον αγροτικό χώρο, δώσαμε ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων.

Προχωρήσαμε στην επίλυση των άμεσων και ώριμων προβλημάτων της αγροτικής κοινωνίας, με στόχο να παραμείνει ο αγροτικός πληθυσμός στην παραγωγή και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, εξορθολογίζοντας και αμβλύνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις της κρίσης και των δημοσιονομικών περιορισμών.

Τα αποτελέσματα ήταν χαρακτηριστικά: Από την ανάληψη της κυβερνητικής ευθύνης μέχρι τη λήξη της κρίσης, η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της χώρας από το 2,7% έφτασε στο 3,9%, η απασχόληση από το 11% στο 12% και το έλλειμμα από τα 2 δισ. σε ελάχιστα εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έχοντας καταθέσει στους θεσμούς συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, προχωρήσαμε στην αξιοποίηση του ΠΑΑ (2014 - 2020). Παραδώσαμε στη νέα κυβέρνηση ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 6 δισ., που υλοποιούνταν από εμάς με θεαματικούς ρυθμούς, με το 88% της δημόσιας δαπάνης δεσμευμένο και το 43% πληρωμένο.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε και σε κομβικές παρεμβάσεις, που έφεραν τον αγροτικό χώρο στο προσκήνιο, όπως είναι:

◼ Το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ για τη μέση αγροτική οικογένεια. Είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα στη χώρα μας που έχει αφορολόγητο.

◼ Η ελάχιστη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και για τους αγρότες, με το ασφάλιστρο που καταβάλλουν να λειτουργεί ανταποδοτικά για την επιπλέον σύνταξη.

◼ Η τάξη και η αμεσότητα στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, όπου παραλάβαμε 1,3 δισ. πρόστιμα κι άλλο 1,3 δισ. καταλογισμούς. Τα μειώσαμε σχεδόν στο μισό, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο αγρότης και έχουμε δημιουργήσει τις προϋ- ποθέσεις για περαιτέρω μειώσεις.

◼ Η κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, με εγγύηση τις κοινοτικές ενισχύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα να αντλείται σε πρώτη φάση περί το 1 δισ. ευρώ.

◼ Το εργόσημο ως βασικό εργαλείο πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο και τη σχετική δαπάνη να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

◼ Ο περιορισμός στην ασυδοσία των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

◼ Η υποχρεωτική αναγραφή, έπειτα από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε. Επιτροπής, της προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊ- όντα, με σκοπό τη διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.

◼ Οι βοσκήσιμες γαίες, προσφέροντας τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης των χορτολιβαδικών και δασικών εκτάσεων, προς όφελος της κτηνοτροφίας. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι όχι μόνο να καλυφθούν οι απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στην κτηνοτροφία, αλλά και να αποκτήσει ο κάθε κτηνοτρόφος το δικό του λιβάδι.

◼ Η καλλιέργεια της κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς.

◼ Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού με τις διεπαγγελματικές ενώσεις (ασφαλώς και δεν πρέπει να καταργηθούν οι διορθωτικές κινήσεις σε καθετί που κινείται, είναι άλλο πράγμα), τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών. Για την ενίσχυσή τους μάλιστα καθιερώσαμε και επιπλέον κίνητρα, όπως η θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων.

◼ Η ηλικιακή ανανέωση του χώρου με την ένταξη νέων αγροτών και την παραμονή τους στην περιφέρεια. Εντάξαμε όλους όσοι υπέβαλαν το σχετικό αίτημα, ενισχύοντας με 300 εκατ. ευρώ 16.000 νέους έως 40 ετών.

◼ Ο Φορέας Αξιοποίησης της Δημόσιας Αγροτικής Γης (ΟΔΙΑΓΕ), με στόχο και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συλλογικές μορφές.

◼ Η Τράπεζα Γενετικού Υλικού για τη διατήρηση, αναπαραγωγή, εμπορία και προώθηση του εγχώριου γενετικού υλικού.

◼ Το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων.

Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δύο μεγάλες προκλήσεις.

Η πρώτη συνδέεται με τις πιέσεις που ασκούνται στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020. Επιμέναμε και πετύχαμε σημαντικές συμμαχίες που πρέπει να τις αξιοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, ώστε να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός και να μην υπάρξει άμεση και πλήρης εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών - μελών. Συμμετείχαμε σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν τόσο στα Συμβούλια Υπουργών όσο και σε άλλα Ευρωπαϊκά Φόρα κι έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας.

Και η δεύτερη με την προώθηση της γεωργίας της γνώσης, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της ποιότητας, όπου βρίσκεται ήδη έτοιμο το σχετικό υπόβαθρο.

Ο αγροτικός χώρος έχει ήδη τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.

* βουλευτής Ευβοίας ΣΥΡΙΖΑ
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια