Προβληματισμός λίγο πριν το όργωμα - Σιτάρι: 30 χρόνια ίδιες τιμές...

Σιτάρι: 30 χρόνια ίδιες τιμές στον κάμπο ενώ το κόστος εκτοξεύθηκε -Τσιμπάει η τιμή στα 23 λεπτά Προβληματισμός λίγο πριν το όργωμα ...


Σιτάρι: 30 χρόνια ίδιες τιμές στον κάμπο ενώ το κόστος εκτοξεύθηκε -Τσιμπάει η τιμή στα 23 λεπτά
Προβληματισμός λίγο πριν το όργωμα

Οι αγρότες στο θεσσαλικό κάμπο ετοιμάζονται για τη σπορά των χειμερινών σιτηρών, αναμένοντας ωστόσο την «ένεση» ρευστότητας από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης («τσεκ») μέχρι τέλη Οκτωβρίου, για να μπορέσουν να προμηθευτούν σπόρο λίπασμα και να γεμίσουν με το «ακριβό» πετρέλαιο το ρεζερβουάρ στο τρακτέρ τους…

του Γιάννη Κολλάτου


«Πιστοί» στο ραντεβού εδώ και εκατοντάδες χρόνια, κάθε τέλη φθινοπώρου οργώνουν το θεσσαλικό κάμπο, το «σιτοβολώνα» της χώρας, αλλά ελάχιστες χρονιές χαμογέλασαν στις αρχές του καλοκαιριού από τις τιμές στα αλώνια…

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή της Γεωπονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νίκου Δαναλάτου, τα τελευταία 30 χρόνια οι αγρότες απολαμβάνουν πάνω-κάτω την ίδια τιμή κάθε χρόνο με ελάχιστες εξαιρέσεις ανόδου, η οποία κυμαίνεται από τα 16 ως τα 22 λεπτά το κιλό. Ακόμη και στην εποχή της δραχμής, η τιμή κυμαινόταν από 45 ως 60 δραχμές το κιλό, που αντιστοιχεί σε 15 ως 20 λεπτά του ευρώ.

Στην ίδια περίοδο όμως των τελευταίων 30 χρόνων μόνον οι τιμές στο λίπασμα έχουν δεκαπλασιαστεί, η τιμή στο πετρέλαιο τετραπλασιάστηκε, η τιμή στο ρεύμα πενταπλασιάστηκε για όσους ποτίζουν με γεωτρήσεις …Γιατί έχουμε στο θεσσαλικό κάμπο και ποτιστικά στάρια, άσχετα αν αυτό απαγορεύεται από τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής.

Η φετινή χρονιά ήταν μία από τα ίδια για τους παραγωγούς. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ρευστότητας αγόρασαν με ανοιχτές τιμές το στάρι , η τιμή του δεν υπερέβη τα 20 λεπτά και οι ελάχιστοι που αποθήκευσαν μετά βίας καλύπτουν το κόστος αποθήκευσης , απεντόμωσης κλπ, λαμβάνοντας αυτές τις μέρες τιμές στα 21 με 22 λεπτά το κιλό…

«Οι ίδιοι που κάνουν κουμάντο το βαμβάκι στη Θεσσαλία, κάνουν και στο στάρι, εναρμονίζοντας και πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν ανοδικές τάσεις, λόγω χαμηλής παραγωγής ου Καναδά» μας έλεγε γεωπόνος που διετέλεσε και μέλος του προεδρείου του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας.


Έφτασε στα 23 λεπτά η τιμή για τα αποθηκευμένα

«Η αλήθεια είναι» μας έλεγε αγρότης από χωριό κοντά στη Λάρισα που αποθηκεύει κάθε χρόνο το σιτάρι του, «ότι ελάχιστοι , κάτω από το 15% των παραγωγών έχουν αποθηκεύσει στάρι, αλλά αυτοί έχουν μεγάλες ποσότητες. Στο χωριό μου για παράδειγμα 30 αγρότες έδωσαν περί τους 400 τόνους στα αλώνια και μόνο δύο από εμάς έχουμε αποθηκευμένους πάνω από 450…. Αυτοί που έδωσαν στα αλώνια πήραν από 18 ως 20 λεπτά, ενώ τις τελευταίες ημέρες μετά και την ανοδική τάση στη Μπολόνια, που πήρε πέντε ευρώ ο τόνος οι τιμές που μας δίνουν οι έμποροι γι να μας τα πάρουν από την αποθήκη ξεπερνούν τα23 λεπτά ».

Βέβαια φέτος υπήρξε η ευτυχής συγκυρία να μην έχει μεγάλη παραγωγή ο Καναδάς που δίνει και τον τόνο στην παγκόσμια αγορά, ενώ και σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία ήταν σχετικά μειωμένες οι παραγωγές στο σκληρό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Πάντως χρόνο με το χρόνο ο θεσσαλικός κάμπος χάνει τη γονιμότητά του, αυτό απαιτεί ακόμη περισσότερο λίπασμα και έτσι πολλοί παραγωγοί βρίσκονται οριακά στο κόστος παραγωγής, ενώ αρκετοί πλέον εγκαταλείπουν και την καλλιέργεια και το επάγγελμα όταν αυτό γίνεται ασύμφορο...


Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια