Αποφασισμένοι να γλυκάνουν τον κόσμο είναι οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης. Παρά το φθινοπωρινό σκηνικό διοργανώνουν σήμερα Σάββατο και ...
Αποφασισμένοι να γλυκάνουν τον κόσμο είναι οι μελισσοκόμοι της Ροδόπης. Παρά το φθινοπωρινό σκηνικό διοργανώνουν σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή για 5η φορά τη Γιορτή μελιού έχοντας ως στόχο την προβολή του εξαιρετικού μελιού που παράγει ο τόπος και των λοιπών προϊόντων που χαρίζει η μέλισσα. «Ο τόπος μας μπορεί να αναδειχθεί ως μια μελισσοκομική περιοχή» δηλώνει ο κος Νίκος Καρακοστίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί» μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει «θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση μελιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τι μέλι τρώει.»
Η αξία του μελιού της Ροδόπης είναι μοναδική!
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν φέτος οι διοργανωτές στην προβολή της αξίας της ίδιας της μέλισσας. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εξαφανίζεται σιγά- σιγά καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Προβλήματα με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και με τα φυτοφάρμακα. Σιγά –σιγά το μέλι μειώνεται, πρέπει να δείξει λίγη αλληλεγγύη το κράτος, εδώ έχουμε κάποιο πρόβλημα, τουλάχιστον μέσα από την γλυκύτητα του μελιού προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και κυρίως τους μικρούς μας φίλους που θα είναι οι αυριανοί πολίτες.»
Οι μελισσοφάγοι, η ρύπανση και η ξηρασία τα μεγάλα προβλήματα των μελισσοκόμων
Φέτος ενώνουν τις δυνάμεις τους δέκα μελισσοκόμοι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά, με μειωμένη την παραγόμενη ποσότητα γι αυτό και μικρή η συμμετοχή μελισσοκόμων. «Υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι που δεν μπόρεσαν να βγάλουν μέλι. Είχαμε επιδρομή μελισσοφάγων φέτος με χιλιάδες πουλιά, που έμειναν ένα περίπου μήνα στην περιοχή μας και έτρωγαν από 200 έως 250 μέλισσες ημερησίως. Είχαμε επίσης μια τρομερή ρύπανση στον κάμπο της Ροδόπης. Πέθαναν πολλά δισεκατομμύρια μέλισσες από ραντίσματα φυτοφαρμάκων, αλλά και η ξηρασία επέδρασε αρνητικά.» Όσον αφορά στην αποζημίωση των μελισσοκόμων; «Πονεμένη» ιστορία, καθώς, όπως ο κος Πρόεδρος σημειώνει: «Εμείς πληρώνουμε ΕΛΓΑ, αλλά ο ΕΛΓΑ δεν έχει αποζημιώσει κανέναν στον Νομό Ροδόπης. Είναι ένα πικρό σημείο. Το έχουμε αναδείξει, περιμένουμε.» Το ενθαρρυντικό είναι ότι πολλοί νέοι σε ηλικία μελισσοκόμοι τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στο Σύλλογο θέλοντας να συμμετάσχουν στις κοινές του προσπάθειες.
Ραντεβού στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής
Το ραντεβού δίνεται Σάββατο και Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος θα προσφερθεί δωρεάν μέλι σε όλους τους περαστικούς. Θα έχουν την ευκαιρία ντόπιοι κι επισκέπτες να περάσουν από όλους τους πάγκους και να γνωρίσουν τα τοπικά μέλια τα οποία είναι εξαιρετικά. Έχουν τρομερά αρώματα, χρώματα και γεύσεις. Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μια κανονική εξαγωγή μελιού, να δουν πώς βγαίνει το μέλι. Θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να ζωγραφίσουν τον κόσμο της μέλισσας. Την Κυριακή το πρωί με μια ψυχαγωγό, ντυμένη μέλισσα, θα κάνουν χειροτεχνίες, θα λύσουν σταυρόλεξα, ζωγραφιές, face painting και παράσταση Καραγκιόζη με θεματολογία τη μέλισσα. Έχουμε και κάποιες άλλες εκπλήξεις σε συνεργασία με τον Στάθη Γκεβρέκη, που δημιούργησε πολύ όμορφα σκηνικά εμπνευσμένα από τον κόσμο της μέλισσας.» αποκαλύπτει ο κος πρόεδρος προσθέτοντας πως γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, κυρίως για να να ενημερωθεί ο κόσμος να γνωρίζει τι μέλι τρώει.
Συμμετοχή σε εκθέσεις με λάθος τρόπο
«Η μελισσοκομία είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως, όσοι έχουν τσαγανό και δεν φοβούνται την δουλειά μπορούν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία. Θέλει πολύ κόπο και είναι κρίμα να έχουμε τόσο ωραία προϊόντα και να μην τα προβάλουμε στον τόπο μας. Εκεί θα θέλαμε και την αρωγή του κράτους το οποίο μας γυρίζει την πλάτη, θα το παλέψουμε.»
δηλώνει και μιλά με προβληματισμό για την προβολή του μελιού στις αγροτο-διατροφικές εκθέσεις, καθώς όπως λέει γίνεται με λάθος τρόπο. «Λένε οι υπεύθυνοι: «φέρτε από ένα – δύο βάζα να τα πάρουμε μαζί μας.» Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα. Δεν έχει κανένα αποτέλεσμα να βλέπει κανείς ανάμεσα στα άλλα προϊόντα και ένα βάζο μελιού» δηλώνει και προτρέπει «αν θέλουν να βοηθήσουν την μελισσοκομία, ας το δουν αλλιώς.»
Σχόλια