Τα κράτη μέλη έχουν σοκαριστεί από τους δασμούς των ΗΠΑ, & ζητούν απαντήσεις

Τα κράτη μέλη έχουν σοκαριστεί από τους δασμούς των ΗΠΑ, ζητούν απαντήσεις Η αμερικάνικη κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 10-25% ...



Τα κράτη μέλη έχουν σοκαριστεί από τους δασμούς των ΗΠΑ, ζητούν απαντήσεις
Η αμερικάνικη κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 10-25% στα ευρωπαϊκά αγαθά μετά από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υπέρ των ΗΠΑ και κατά της ΕΕ, σχετικά με τις επιδοτήσεις για την Airbus, έναν ευρωπαϊκό κατασκευαστή αεροσκαφών.

Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων συνολικής αξίας 6,8 δις ευρώ, από ιταλικά τυριά μέχρι γαλλικά κρασιά και σκοτσέζικα ουίσκι. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σ’ όλη την Ευρώπη και απειλεί να αναζωπυρώσει μια ήδη θερμή διατλαντική εμπορική συζήτηση.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ότι, η εφαρμογή αντιμέτρων τώρα θα ήταν «κοντόφθαλμη και αντί-παραγωγική». Η Επιτροπή δήλωσε ότι στοχεύει να διαπραγματευτεί και να βρει μια ολοκληρωμένη λύση, προσθέτοντας ότι οι Αμερικάνοι καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί κρασιού δεν χαίρονται καθόλου. Είπαν, ότι η απώλεια του μεριδίου της ευρωπαϊκής αγοράς, για τους Γάλλους, Γερμανούς, Ισπανούς και του Η.Β, «θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να ανακάμψει»

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, (Food Drink Europe), ανέφερε σε δήλωσή της ότι «οι κατασκευαστές ποτών και τροφίμων στην Ευρώπη, το 99%, των οποίων είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα πληρώσουν το τίμημα μιας διαμάχης που προέρχεται από έναν εντελώς άσχετο τομέα».

Το δίκτυο της EURACTIV εξέτασε τις διάφορες αντιδράσεις και τις κύριες προκλήσεις, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το “μπλοκ”, εξαιτίας αυτής της «εμπορικής οδού» με την Ουάσινγκτον.

Η Γερμανία ζητά μια σκληρή αντίδραση

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, υποστήριξε μια σκληρή γραμμή εναντίον των Η.Π.Α, «η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να αντιδράσει και (…) πιθανόν να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς», ανέφερε, τονίζοντας, ότι οι Η.Π.Α, όχι μόνο αρνήθηκαν την προσφορά μιας φιλικής λύσης, αλλά ακολούθησαν την οδό της συμπλοκής.

«Πιστεύουμε ότι είναι λάθος, γιατί το τίμημα το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού»

Η οικονομία της Γερμανίας θα επηρεαστεί ιδιαίτερα ειδικά όσο αφορά τα προϊόντα όπως: εργαλεία και φακούς κάμερας. Αλλά ο πραγματικός φόβος της Γερμανίας είναι οι αεροπορικές και αυτοκινητιστικές βιομηχανίες της.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, οι πειθαρχικοί δασμοί θα πλήξουν ιδιαίτερα τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς η πρόσθετη εισφορά του 10%, για την εισαγωγή των αεροπλάνων θα επηρεάσει την κοινοπραξία της Airbus. Ωστόσο η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν ο WTO, στην επόμενή του απόφαση, που αναμένεται σε έξι ή οχτώ μήνες χρονικά, εξουσιοδοτήσει την ΕΕ, να εισάγει τιμωρητικούς δασμούς πάνω σε αμερικάνικα αγαθά για αμερικάνικες επιδοτήσεις σε Boeing.

Η Γερμανία ως χώρα που βασίζεται στη δική της αυτοκινητοβιομηχανία, αυτό που φοβάται περισσότερο, είναι ότι η εισαγωγή δασμών στα αυτοκίνητα μπορεί να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Η.Π.Α. (Claire Stam, EURACTIV.de)

ΜΑΔΡΙΤΗ: Η Μαδρίτη επιδιώκει «κοινή θέση»

Οι αμερικανικοί δασμοί, αναμένεται να πλήξουν τον αγροτικό τομέα. Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Ισπανία και συγκεκριμένα για τους αγροτο-διατροφικούς τομείς», είπε ο υπουργός Γεωργίας, Luis Planas, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού για το πολυμερές εμπόριο βασισμένο πάνω σε κανόνες.

Ο εταίρος της EURACTIV EFE, ανέφερε ότι τα ισπανικά τυριά, τα κρασιά και το ελαιόλαδο θα είναι ανάμεσα στα προϊόντα που θα επηρεαστούν άμεσα. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα“Cinco Días”, οι εξαγωγές ισπανικού κρασιού και τυριού στις Η.Π.Α, υπερέβησαν τα 700 εκατ. Ευρώ το 2018.

Το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, καθώς και άλλα δημόσια τμήματα και υπουργεία θα συνεδριάσουν τις ερχόμενες ημέρες με όλους τους κλάδους, οι οποίοι επηρεάζονται από τους δασμούς. Ο στόχος θα είναι, εάν η δράση κριθεί αναγκαία, να βρεθεί μια συναινετική κοινή θέση, για τον τρόπο αντίδρασης ή απάντησης στα μέτρα των ΗΠΑ.

ΠΑΡΙΣΙ: χτυπήστε την Coca Cola

Στα τέλη Αυγούστου, όταν Trump, ενίσχυσε τη δυνατότητα επιβολής φόρου στα γαλλικά κρασιά, πρώην ευρωβουλευτής και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της επαρχίας Alpes-Côtes d’Azur, είχε στείλει δυο θήκες με ροζέ κρασιά στον αμερικάνο πρόεδρο, προτείνοντας του, να πίνει το ροζέ κρασί αντί να φορολογεί το ποτό. Όμως αυτό φάνηκε να μην έχει καμία σοβαρή επίδραση.

Η γαλλική ομοσπονδία κρασιών και οινοπνευματωδών εξέφρασε τη λύπη τους για την απόφαση των ΗΠΑ και ζήτησαν λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Οι Η.Π.Α, είναι η πρώτη αγορά εξαγωγών αν και άλλες αγορές όπως η Κίνα έχει αναπτυχθεί τελευταία. Το κρασί με λιγότερο από 14% αλκοόλ, επηρεάζεται, που σημαίνει πρακτικά για όλα τα γαλλικά κρασιά.

Ένας άλλος τομέας που επηρεάζεται είναι το τυρί: Πολλοί γαλλικοί τύποι τυριών θα επιβαρυνθούν επίσης μεταξύ 10-25%, αλλά όχι το ροκφόρ, το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί στο 100%, από την προεδρία του Clinton, ως αντίποινα με την απαγόρευση εισαγωγής βόειου κρέατος στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος της ένωσης “Fromage de Terroirs” , Véronique Richez-Lerouge, πρότεινε έναν φόρο στον RTL σε απάντηση της Coca Cola. «είμαστε μέσα σ’ έναν εμπορικό πόλεμο και νομίζω για το ίδιο λόγο χρειάζεται να φορολογήσουμε αμερικάνικα προϊόντα ή πρώτες ύλες», είπε.

ΡΩΜΗ: αποφεύγοντας περισσότερες ζημιές

Η κυβέρνηση της Ιταλίας επανέλαβε τη δέσμευσή της, στο να πείσει τον αμερικάνο πρόεδρο Trump, να αλλάξει γνώμη επί των εισαγωγικών δασμών, τουλάχιστον στα ιταλικά προϊόντα. Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, βρίσκεται στη Ρώμη για τις επόμενες ημέρες. Σε δυο εβδομάδες ο Ιταλός πρόεδρος Mattarella και ο υπουργός εξωτερικών Luigi Di Maio, θα πετάξουν στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσουν τον πρόεδρος των Η.Π.Α. «θα κάνουμε τα πάντα για περιορίσουμε τις μεγάλες σε έκταση ζημιές», είπε ο ευρωβουλευτής Conte, προσθέτοντας ότι ήδη δουλεύουν πάνω σε ένα πλάνο που θα εξασφαλίσει τις αποζημιώσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Όμως η υπουργός Γεωργίας Teresa Bellanova, δεν κράτησε μυστικό τον θυμό της. «Η Ιταλία δεν πρέπει να πληρώσει για τίποτα, δεν είναι ευθύνη της», υποστήριξε. Η Teresa Bellanova, επεσήμανε ότι η Ιταλία παρασύρθηκε στον εμπορικό πόλεμο, επαρά το ότι η χώρα δεν είναι μέρος της κοινοπραξίας Airbus.

Μεταξύ των ιταλικών προϊόντων που πλήττονται από τον πρόσθετο δασμό 25%, είναι σχεδόν όλα τα είδη τυριού και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς ζαμπόν και προϊόντα χοιρινού και ποτού, ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το prosecco, παρέμειναν εκτός δασμού.

ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικά προϊόντα όπως τυρί, γιαούρτι, φρούτα, και γαλακτομικά – επεξεργασμένο γάλα, θα είναι αυτά που θα επηρεαστούν κυρίως από τους αμερικάνικούς δασμούς. Όσον αφορά τα ροδάκινα, τα οποία έχουν ήδη πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο, η απώλεια της βιομηχανίας κομποστοποίησης στην Ελλάδα εκτιμάται να ανέλθει στα 50 εκατ. Ευρώ, είπε ένα ειδικός στον εταίρο της EURACTIV, ΑΠΕ-ΜΠΕ. .

Το Ζάγκρεμπ δεν αναμένει μεγάλο αντίκτυπο: «βάση των πληροφοριών που έχουμε, πιστεύουμε ότι οι νέοι δασμοί που θα επιβάλλουν οι Η.Π.Α, στα προϊόντα από την Κροατία, δεν θα έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στις κροατικές εξαγωγές προς τις Η.Π.Α, ή σημαντικές άμεσες επιπτώσεις στην κροατική οικονομία», ανέφερε το εμπορικό επιμελητήριο της Κροατίας.

Το ίδιο και στην Πράγα. ο αντίκτυπος των δασμών των Η.Π.Α, σε επιλεγμένα αγαθά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει την απώλεια των 40 εκατ. Ευρώ για τις τσεχικές επιχειρήσεις, αναφέρουν οι αναλυτές σύμφωνα με το πρακτορείο τύπου της Τσεχίας. Αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν άμεσα, διαμέσου των τσέχικων προϊόντων, τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που εμπορεύονται με τις Η.Π.Α. Η αληθινή απειλή είναι η περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ Ευρώπης και Η.Π.Α, ισχυρίζονται,

(Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com | Fernando Heller EuroEFE.EURACTIV.es| Claire Stam, EURACTIV.de| EURACTIV.fr| Gerardo Fortuna, EURACTIV.com | Željko Trkanjec, EURACTIV.hr| Ondřej Plevák,EURACTIV.cz)

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Θέλει η ακροδεξιά μια συμμαχία με τη Ρωσσία; Janusz Korwin-Mikke,ο αμφιλεγόμενος αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος KONFEDERACJA, είπε ότι αν η Πολωνία δεν εξασφαλίσει το ίδιο επίπεδο συμμαχίας με τις ΗΠΑ όπως έχει το Ισραήλ, θα έπρεπε να συμμαχήσει με τη Ρωσία. Ο πρώην βουλευτής Korwin-Mikke, είναι γνωστός για τις αμφισβητούμενες δηλώσεις του και το κόμμα του σήμερα το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στο 4-7%, μπροστά από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου. Είναι ένα από τα μικρά κόμματα, το PSL/EPP είναι το άλλο, όπου το αποτέλεσμα του είναι ικανό να καθορίσει τη σύνθεση του κυβερνώντος συνασπισμού μετά τις εκλογές. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ

Το V4 δεν είναι πάντα V4. Η Σλοβακία έχει κρατήσει τις αποστάσεις της από τον τσέχο πρωθυπουργό, Andrej Babiš, που υποστηρίζει τα σχέδια του Erdogan, για την ασφαλή ζώνη στη Συρία, όταν ο Andrej Babiš επέκτεινε την υποστήριξη εκ μέρους σε ολόκληρης της ομάδας Visegrad. Η Τουρκία πρόκειται να μεταφέρει 2 εκατ. Πρόσφυγες στη ζώνη. Το υπουργείο εξωτερικών στη Σλοβακία αντέδρασε λέγοντας πως αυτό το σχέδιο «φέρει σημαντικές δυνατότητες νέας εθνικής έντασης στη Συρία, εκτός αυτού και πολλών άλλων κινδύνων. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ΠΡΑΓΑ

Οι V4 συμφωνούν σε προϋπολογισμό και Σερβία. οι τέσσερις χώρες της ομάδας Visegrad, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, θέλουν το ποσό των ταμείων πολιτικής συνοχής για τον προϋπολογισμό 2021-2027 να παραμείνει αμετάβλητο, δήλωσαν οι V4 πρόεδροι, εχθές στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα. επίσης συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη Σερβία στις προσπάθειες της να ενωθεί με την ΕΕ (Ondřej Plevák,EURACTIV.cz)

ΣΟΦΙΑ

Άνιση μάχη με την Τουρκία για την επένδυση της VW. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο της Βουλγαρίας για την προσέλκυση περισσότερου από 1 δις επενδύσεις από την Volkswagen, σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής κυβέρνησης και του πρώην προέδρου Rossen Plevneliev.

«Ήταν μια άνιση μάχη με την Τουρκία γιατί αποδείχθηκε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τους κανόνες της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Βρήκαμε ένα σοβαρό πρόβλημα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και στη συνθήκη που υπογράφει μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΕ και της Τουρκίας», είπε ο Plevneliev, προσθέτοντας ότι η συνθήκη δεν υποχρεώνει την Τουρκία να τηρήσει του νόμους της κοινής αγοράς.

Ένας από τους κύριους λόγους που η Βουλγαρία έχασε, είναι η μεγάλη κρατική ενίσχυση που η Τουρκία υποσχέθηκε στη VW, συμπεριλαμβανόμενης της εγγυημένης αγοράς μέρους της αυτοκινητιστικής εργοστασιακής παραγωγής. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, «στις διαπραγματεύσεις για την προσέλκυση της Volkswagen στη Βουλγαρία, κάναμε ό, τι μπορούσαμε και ακόμα περισσότερο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Vladislav Goranov, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. (Krassen Nikolov, EURACTIV.bg)

Υποστήριξη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαντώντας σε αναφορές ότι η βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι (Bulgarian Helsinki Committee – BHC), η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βουλγαρία απειλείται με διάλυση μετά από κατηγορίες ενός κόμματος από το βουλγαρικό κυβερνώντα συνασπισμό που υποστήριξε ότι «είναι ανοιχτή σε αντιβουλγαρικές δραστηριότητες», ο ευρωπαϊκός αναπληρωτής διευθυντής, της Διεθνούς Αμνηστίας, Massimo Moratti, είπε «ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή, προσπάθεια να ηρεμήσουν οι ανεξάρτητες και επικριτικές φωνές από τις αρχές της Βουλγαρίας. Ως μέλος της ΕΕ η Βουλγαρία έχει την ευθύνη να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και περιμένουμε από τον γενικό εισαγγελέα να απορρίψει την αίτηση για διάλυση»

Εχθές 3 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 70 βουλγαρικοί και ξένοι οργανισμοί, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Επιτροπή. Στις 30 Σεπτεμβρίου, το κόμμα VMRO-BND, έγραψε στον γενικό εισαγγελέα της Βουλγαρίας να τερματίσει την εγγραφή της βουλγαρικής επιτροπής του Ελσίνκι.

Το κόμμα υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες του BHC, το οποίο συμπεριλαμβάνει οργανωτικά σεμινάρια με εισαγγελείς και δικαστές και εκπροσωπούν πελάτες πριν από το ευρωπαϊκό δικαστήριο των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εθνικών δικαστηρίων, παρεμβαίνουν με την δικαστική ανεξαρτησία. (Dnevnik.bg)



ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Όχι ανησυχίες για το νόμισμα. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας δεν ανησυχεί για τη πρόσφατη υποτίμηση του Leu, έναντι του ευρώ, είπε ο κυβερνήτης Mugur Isarescu. Αυτό τον χρόνο το Ρουμανικό νόμισμα παρουσίασε μια λιγότερο εντυπωσιακή πτώση σε σύγκριση με τα νομίσματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το νόμισμα, leu, κυμάνθηκε σε ένα στενό περιθώριο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Μετά από την πραγματοποίηση της συνάντησης, για την νομισματική πολιτική, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο της, αμετάβλητο στο 2,5%. (EURACTIV.ro

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

Νέα φορολογική νομοθεσία, η σλοβενική κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα σύνολο νέων φορολογικών νόμων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι αλλαγές στον τομέα του φόρου εισοδήματος στοχεύουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν μεσαίο εισόδημα, ενώ οι υψηλότεροι συντελεστές φόρου εισοδήματος θα φθάσουν το 50%. Ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών, θα αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα από το 25 στο 27.5%, στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η έχει μειώσει την προγραμματισμένη αύξηση των εταιρικών φόρων κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, οπότε παραμένει στο 19%.

Το υπουργείο οικονομικών της Σλοβενίας δήλωσε ότι οι αλλαγές αποτελούν ένδειξη φορολογικής βελτιστοποίησης, όπου θα μειώσουν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη της εργασίας και θα αυξήσει έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα, τη σταθερότητα της οικονομίας και τη βιώσιμη της ανάπτυξη. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο Vučić, καλεί τη V4, τη Σλοβενία να υποστηρίξει τη Σερβία στο δρόμο για την Ε.Ε, Ο σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić, προέτρεψε στην Πράγα, τους προέδρους του V4 και της Σλοβενίας, να στηρίξουν τη Σερβία για να προχωρήσει στην Ε.Ε, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι η Σερβία, είναι «ένας πιστός και αφοσιωμένος φίλος», θα μπορεί να συμβάλει τόσο στην πρόοδο της Ε.Ε όσο και στην ταχεία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, (EURACTIV.rs)

ΣΑΡΑΓΕΒΟ

Η Ρωσία ως ο μεγαλύτερος επενδυτής. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Βοσνία και στην Ερζεγοβίνη ανήλθαν στα 332 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 212 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018. Ο βασικός επενδυτής ήταν η Ρωσία, με επενδύσεις 135 εκατ. ευρώ. Ακολουθούμενη την Κροατία (€58 million), την Ολλανδία,(€42), (Željko Trkanjec, Euractiv.hr).
 
euractiv.gr

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια