Φθηνή ενέργεια και θέρμανση από τη γεωθερμία!

Ξεμπλοκάρει το έργο της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, το οποίο σε 18 μήνες θα παρέχει φθηνή ενέργεια...


Ξεμπλοκάρει το έργο της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης, το οποίο σε 18 μήνες θα παρέχει φθηνή ενέργεια και τηλεθέρμανση

Άναψε το «πράσινο φως» το ΣτΕ και παίρνει μπρος το πρωτοποριακό έργο της τηλεθέρμανσης με γεωθερμία στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης. Έπειτα από πολύμηνες δικαστικές εμπλοκές, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθούν σε 18 μήνες. Το πρότζεκτ που υλοποιείται από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης έχει προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ και θεωρείται πρωτοποριακό για όλη την Ελλάδα, αφού δίνει στις τοπικές κοινωνίες μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, ενώ έχει θετικά αποτελέσματα και για τους κατοίκους, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν φθηνή θέρμανση.

Στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας έκτασης 20.000 στρεμμάτων και ο δήμος το έχει εκμισθώσει από το ελληνικό Δημόσιο για 70 χρόνια.

Ο διαγωνισμός που είχε γίνει στις αρχές του καλοκαιριού του 2018 προσέλκυσε αρχικά το ενδιαφέρον περίπου 15 εταιρειών. Τελικά, ανάδοχος για το έργο με πλήρη τίτλο: «Αξιοποίηση Τμήματος του Γεωθερμικού Πεδίου Αρίστηνου - Κατασκευή Θερμικού Σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και κτηρίων», προϋπολογισμού 6.229.005,78 ευρώ, αναδείχθηκε η Κ/Ξ Τ.Ε.Κ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Α.Ε.–ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.-ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Το έργο συνάντησε σημαντικές καθυστερήσεις λόγω προδικαστικών προσφυγών και ενστάσεων που έφτασαν τελικά έως το ΣτΕ, το οποίο πριν λίγες μέρες έβγαλε την τελική απόφασή του.
Δίκτυο 18 χιλιομέτρων

Η θερμική ισχύς του πεδίου υπολογίζεται περίπου σε 10 MW εκ των οποίων τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση θερμοκηπίων σε τρεις αγροτικές περιοχές. Το υπόλοιπο 1 MW θα χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση 22 δημοτικών κτιρίων καθώς και όλων των οικημάτων του Χωριού SOS για το οποίο ο Δήμος έχει αναλάβει την παροχή θέρμανσης. Το συνολικό μήκος του δικτύου τηλεθέρμανσης θα είναι 18 χιλιόμετρα.

Οι τελευταίες αντλήσεις που έγιναν στην περιοχή έδειξαν πως το νερό έχει φτάσει σχεδόν στους 97 βαθμούς Κελσίου. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό αφού δίνει νέες δυνατότητες και προοπτικές για την εκμετάλλευση του πεδίου.

Όπως δήλωσε στο ethnos.gr η αρμόδια αντιδήμαρχος Ενέργειας, Φυσικών Πόρων και Τραϊανούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου «η νέα δημοτική αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα, την ανάδειξη της πόλης σε ενεργειακό κόμβο. Στόχος είναι, οι μελέτες που ωριμάζουν τόσα χρόνια να γίνουν έργα προς όφελος των πολιτών».
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια