Ξεκίνησε η συγκομιδή, το αλώνισμα του ρυζιού στο βάλτο της Σπερχογείας. Μια καλλιέργεια άλλοτε δυναμική στον κάμπο της Μεσσήνης, που φθί...
Ξεκίνησε η συγκομιδή, το αλώνισμα του ρυζιού στο βάλτο της Σπερχογείας. Μια καλλιέργεια άλλοτε δυναμική στον κάμπο της Μεσσήνης, που φθίνει και ουσιαστικά την κρατούν δύο παραγωγοί: Ο Παναγιώτης Περρωτής από τη Σπερχογεία και ο Γιώργος Μιχαλόπουλος.
Φέτος, όπως σημειώνει στην “Ε” ο Παν. Περρωτής (πρόεδρος της Τ.Κ. Σπερχογείας), φυτεύτηκαν λιγότερα στρέμματα, λόγω των προβλημάτων με το νερό από το δίκτυο του ΓΟΕΒ. Η παραγωγή της ποικιλίας “καρολίνα” (αυτή καλλιεργείται) θα είναι μικρή, η ποιότητα όμως παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η τιμή στον παραγωγό από τον έμπορο είναι στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος τούς κρατάει η επιδότηση - και κυρίως η πώληση αποφλοιωμένου ρυζιού στη λιανική. Παρατηρεί ότι μόνο με ανακατασκευή του δικτύου του ΓΟΕΒ που έχει υποσχεθεί η νέα περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου μπορεί να έχει μέλλον η ορυζοκαλλιέργεια στην περιοχή μας.
Αναλυτικά, για τη φετινή παραγωγή ο Π. Περρωτής μας είπε: “Δεν πάνε πολύ καλά τα πράγματα, ορισμένα χωράφια έχουν παράσιτα. Στα καθαρά χωράφια δεν έχουμε μπει ακόμα. Τα καθαρά θα είναι πιο αποδοτικά. Είμαστε όψιμοι και θα έχουμε λιγότερη απόδοση, λιγότερη παραγωγή. Εχουμε βάλει λιγότερα στρέμματα φέτος. Αιτία είναι η παροχή νερού που δεν ήταν έγκαιρη. Το νερό ήρθε στις 25 Μαΐου και έπρεπε να είναι από την 1η Απριλίου στα κανάλια. Οπότε και την έκταση μειώσαμε και οψιμίσαμε, 15 μέρες αργότερα από άλλες χρονιές. Και ευτυχώς που ο καιρός είναι λίγο καλός και θα την πάρουμε την παραγωγή”.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως “η ποιότητα είναι ίδια, δεν εξαρτάται απ’ αυτές τις συνθήκες και έχουμε και την ίδια ποικιλία, την καρολίνα. Οι καταναλωτές να μην ανησυχούν από την ποιότητα και από τη γευστικότητα, δεν θα έχουν πρόβλημα”.
Για τη φθορά και την απαξίωση της καλλιέργειας παρατήρησε ότι “καταντήσαμε να την απαξιώσουμε τελείως (όχι εμείς οι καλλιεργητές, εμείς θέλουμε να καλλιεργήσουμε), οι πολιτικοί παράγοντες, οι υπεύθυνοι. Ολο βροντοφωνάζουν για τον πρωτογενή τομέα, και τον πρωτογενή τομέα τον απαξίωσαν τελείως. Δεν άφησαν τίποτα να λειτουργεί με υποδομή και να έρθουν 2-3 νέοι καλλιεργητές. Στρέμματα υπάρχουν, ζούγκλα έχουν γίνει, τα κτήματα έχουν γίνει καλάμια”.
Για το έργο του ΓΟΕΒ ανέφερε πως “το έργο που έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια, έχει απαξιωθεί τελείως, έχει καταστραφεί. Τα ίδια λέμε κάθε χρόνο. Αν δεν έχεις νερό να καλλιεργήσεις, δεν παρακινείται κανένας”.
Επεσήμανε ότι η καλλιέργεια φθίνει, γιατί “είναι και είναι οι τιμές, που εδώ και 20 χρόνια παραμένουν οι ίδιες, από τον παραγωγό στον έμπορο. Και τα έξοδα κάθε χρόνο αυξάνονται, πετρέλαια, λιπάσματα, φάρμακα, όλα στα ύψη. Πώς να πάει ο νέος να καλλιεργήσει, με τι κίνητρα; Βγαίνουν ορισμένα προγράμματα και αυτά είναι ψίχουλα, για να πει κάποιος να ασχοληθεί και να ασχοληθεί εντατικά”.
Ο κ. Περρωτής ξεκαθάρισε ότι “αν δεν γίνει μία ανακατασκευή του έργου του ΓΟΕΒ που υποσχέθηκε η καινούργια περιφερειακή αρχή, δεν βλέπουμε να καλλιεργούμε, εγώ και ο άλλος ο συνάδελφος, πάνω από 2 χρόνια ακόμη”.
Η τιμή είναι γύρω στα 35 λεπτά, όσο ήταν και πέρσι, μας είπε και παρατήρησε: “Αν έχουμε καλή παραγωγή και με αυτή την επιδότηση που έχουμε εξασφαλίσει εμείς που είμαστε κάθε χρόνο ορυζοκαλλιεργητές, κάτι μένει. Αν δεν έχουμε καλή παραγωγή, ερχόμαστε ίσα με τα έξοδα, ούτε οι κόποι μας. Από την παραγωγή δεν μένουν και πολλά πράγματα. Επειδή έχουμε καταφέρει και κάνουμε και αποφλοίωση και διαθέτουμε το προϊόν στην κατανάλωση οι ίδιοι οι παραγωγοί, έχουμε από κει ένα κέρδος και αντέχουμε τόσα χρόνια”.
Εκτίμησε ότι “θα συνεχίσουμε το πολύ άλλα 2 - 3 χρόνια, με αυτή την κατάσταση του ΓΟΕΒ που επικρατεί. Αν διορθωθεί η κατάσταση, μπορούμε να συνεχίσουμε επιπλέον 3 - 4 χρόνια”.
Ενημέρωσε, επίσης, ότι στη λιανική “διαθέτουμε το ρύζι τους μετά το τέλος Οκτωβρίου και θα είμαστε στη διάθεση του κόσμου για να τους το προσφέρουμε”.
Κλείνοντας, επιβεβαίωσε πως “τα παλιά χρόνια η καλλιέργεια του ρυζιού ήταν πολύ κουραστική. Ηταν όλα σχεδόν με τα χέρια, σπέρνανε, βοτανίζανε. Τώρα τελευταία έχει γίνει πολύ ξεκούραστη”. Και παρατήρησε πως “το καλό είναι ότι είναι ξεκούραστη καλλιέργεια και το άσχημο πως δεν σπέρνονται πολλά στρέμματα”.
Γ.Σ.
Σχόλια