Ο Επίτροπος Υγείας μιλά στην EurActiv: Βιωσιμότητα συστημάτων, GMOs και πολιτική Σύμφωνα με τις Η.Π.Α, η ποσότητα των τροφίμων, η οπ...
Ο Επίτροπος Υγείας μιλά στην EurActiv: Βιωσιμότητα συστημάτων, GMOs και πολιτική
Σύμφωνα με τις Η.Π.Α, η ποσότητα των τροφίμων, η οποία παράγεται παγκοσμίως, θα πρέπει να διπλασιαστεί, για να μπορεί να τροφοδοτήσει έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εξετάζουν τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων διατροφής, ενώ, οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες υπόσχονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ακόμα αντιμετωπίζουν αντιστάσεις.
«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε βιωσιμότητα με τα ίδια μοντέλα παραγωγής, τα οποία και χρησιμοποιούσαμε πριν από 100 χρόνια, όταν όλες οι μεταβλητές έχουν αλλάξει, είπε ο απερχόμενος Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, στην EURACTIV.com.
O Andriukaitis, είπε, ότι έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο σκέψης και συζητήσεων γύρω από τα τρόφιμα, για το τι λειτουργεί και τι όχι, αλλά και για τους τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας των συστημάτων διατροφής.
«Έτσι λοιπόν, πριν απορρίψουμε και αποκλείσουμε την επιστήμη, είτε πρόκειται για το GMO (γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα), είτε για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, ας κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το πώς η πρόοδος της επιστήμης μπορεί να μας ωφελήσει, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της βιοποικιλότητας», είπε.
Το NPBT (οι νέες τεχνικές βελτίωσης φυτών), δηλώνει μια σειρά επιστημονικών μεθόδων για τη γενετική μηχανική των φυτών, που αφορούν την ενίσχυση παραγωγής όπως η ανεκτικότητα στη ξηρασία και η αντοχή στα παράσιτα.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά, ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει στα 8,5 δις το 2030 και θα αυξηθεί περισσότερο σε 9,7 δις το 2050, καθώς μέχρι και το 2100 θα φτάσει τα 11,2 δις. Το παγκόσμιο πρόγραμμα τροφίμων, WFP, είπε ότι οι αιτίες της αυξανόμενης ανάγκης για επιπλέον σίτιση, έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη ξηρασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των «αντιπαραθέσεων».
Η ταχεία πρόοδος της βιοτεχνολογίας, όπως την περίπτωση των GMO και NPBT, υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη κλιματική αλλαγή. Ωστόσο όμως, σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ευρώπης, η βιοτεχνολογία βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρές αντιπαραθέσεις.
Για παράδειγμα οι GMOs και NPBT, απαγορεύονται στην Ευρώπη. Το Δικαστήριο της Ε.Ε, έχει αποφανθεί ότι οι νέες τεχνικές βελτίωσης φυτών είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και θα πρέπει να εμπίπτουν στις οδηγίες των τροφίμων αυτών.
Και ενώ οι πολιτικοί της Ε.Ε, έχουν επανειλημμένα ζητήσει για «εμπιστοσύνη στην επιστήμη», οι αντιρρήσεις προέρχονται, κυρίως, από τις περιβαλλοντολογικές ομάδες, οι οποίες επιμένουν ότι τα συστήματα παραγωγής τροφίμων και οι παραδοσιακές γεωργίες θα πρέπει να αλλάξουν και να εστιάσουν στη μεγαλύτερη βιωσιμότητα και στις γεωργικές οικολογικές πρακτικές.
Ο Eric Gall, από την ένωση βιοκαλλιεργητών της Ε.Ε (IFOAM), είπε ότι τα GMO, έχουν αρνητικές επιπτώσεις ειδικά όσο αφορά την αυξανόμενη χρήση των ζιζανιοκτόνων και την εδραίωση του εταιρικού ελέγχου πάνω στους σπόρους.
«Αντί για τη γενετική μηχανική, με σκοπό την τροφοδοσία του αυξανόμενου πληθυσμού, καλύτερα να εστιάσουμε σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και με τη γη και στις συστηματικές αγρονομικές λύσεις, που κάνουν τα αγροτικά συστήματα πιο ανθεκτικά και λιγότερο εξαρτημένα στα ακριβά εισαγόμενα υλικά», είπε στην EURACTIV.
Επίσης πρόσθεσε, ότι η εισαγωγή προϊόντων από τη γενετική μηχανική στο περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα αποτελέσματα και είναι ένα επικίνδυνο πείραμα.
«Για να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αγρονομία για την ανάπτυξη αγρο-οικολογικών συστημάτων καλλιέργειας, που να μειώνουν συνολικά, τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της γεωργίας και να βοηθούν τους αγρότες στην προσαρμογή των κλιματικών αλλαγών».
Η EURACTIV, επίσης, επικοινώνησε με τη Greenpeace, που όμως αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε., ως μεσίτης
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, λέει ότι είναι «επιτακτικό» να προχωρήσουμε σε βιώσιμα συστήματα διατροφής, τα οποία παράγουν περισσότερα τρόφιμα μεγαλύτερης διατροφικής αξίας και λιγότερης περιβαλλοντολογικής καταστροφής.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, πιστεύει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην παροχή λύσεων, αυτών των προκλήσεων. Η τεχνολογία που διατίθεται στους παραγωγούς για τον σκοπό αυτό, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών τεχνολογιών, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται για να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων, τα συστήματα παραγωγής ύδρευσης, όπως και το ευρύ φάσμα των γεωργικών βιοτεχνολογιών, δήλωσε ο Chikelu Mba, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, στην EURACTIV.
Όσο αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναγνωρίζει ότι μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των τροφίμων καθώς και στη διατροφή.
Ωστόσο, ο οργανισμός, έχει επίγνωση των ανησυχιών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν τα τροποποιημένα τρόφιμα, όσο αφορά τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα ζώα και στο περιβάλλον, είπε ο Mba, προσθέτοντας, ότι τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι συσχετίζονται με την εφαρμογή των τροποποιημένων τροφίμων, η οποία θα πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και κατά περίπτωση.
Όσο αφορά τις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, εξήγησε ότι ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν πάρει τις αποφάσεις τους γιαυτό το θέμα, αλλά οι περισσότερες χώρες, με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, καθυστερούν στο να καθιερώσουν το ρυθμιστικό καθεστώς, της γονιδιακής επεξεργασίας, των οργανισμών.
«Έχοντας το ρόλο ενός ουδέτερου μεσολαβητή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας είναι έτοιμος να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την συνεχόμενη συζήτηση», ανέφερε.
Οι μικροί ιδιοκτήτες και η καινοτομία
Ο Mba, επίσης τονίζει την ανάγκη να βοηθηθούν οι μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένοι παράγοντες κλειδιά, πολλές φορές λείπουν.
«Η βελτίωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της έρευνας και της επέκτασης των συστημάτων και των αγροτών, καθιστά πιο εύκολο, όχι μόνο τους αγρότες να έχουν πρόσβασή και όφελος από τη δουλεία των ερευνών, αλλά και για τους ερευνητές είναι καλό, γιατί μαθαίνουν και εξελίσσονται πάνω τους», ανέφερε.
Η συζήτηση για τα GMOs, θα εντατικοποιηθεί στην Ευρώπη
Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας επιμένει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της στη βιοτεχνολογία και τονίζει την ανάγκη για μια επιστημονική απόφαση κατά της παραπληροφόρησης.
Αναφέρει ότι η βιοτεχνολογία έχει ένα αποδεδειγμένο ρεκόρ αύξησης των εισοδημάτων των αγροτών μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές του CO2, ανάμεσα και σε πολλά άλλα οφέλη.
«Πάνω από είκοσι χρόνια εμπορίας, οι καλλιέργειες των τροποποιημένων τροφίμων έχουν απεδείχθει τόσο ασφαλείς όσο και οι συμβατικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τα επιστημονικά ιδρύματα συμπεριλαμβανόμενης και της Ευρώπης. Είναι ώρα, οι υπεύθυνοι της Ευρώπης να υποστηρίξουν την καινοτομία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση», δήλωσε το EuropaBIO, το οποίο εκπροσωπεί τις ομάδες βιοτεχνολογίας, στην EURACTIV.
Σε απάντηση μέσω email, η EuropaBIO, δήλωσε ότι η συζήτηση για τα τροποποιημένα τρόφιμα, θα πρέπει να ενταχθεί εντός των επόμενων δυο ετών, το πολύ.
Ο πυρήνας της συζήτησης θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με τη γονιδιακή επεξεργασία, η οποία σύμφωνα με τον κλάδο θα εμποδίσει την είσοδο των αγροτών της Ε.Ε για πολλά ακόμη χρόνια, εκτός και αν ληφθούν επειγόντως μέτρα.
«Το EuropaBio υποστηρίζει τις προσκλήσεις των πιο σχετικών επιστημονικών ιδρυμάτων, των επιχειρηματικών τομέων, των αγροτικών ομάδων και του μηχανισμού επιστημονικών συμβούλων της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των τροποποιημένων τροφίμων», ανέφερε η βιομηχανία.
Άλλο ένας λόγος για να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τα τροποποιημένα τρόφιμα, είναι ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι συναφείς με τις τρέχουσες συζητήσεις για τη σύγχρονη γεωργία και τη βιωσιμότητα.
«Για παράδειγμα, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες με αντοχή στα έντομα έχουν αποδεδειγμένα καταγράψει ότι μειώνουν σημαντικά τη χρήση εντομοκτόνων παγκοσμίως, δήλωσε το EuropaBio.
Ο κλάδος επίσης επισημάνει τον σοβαρό αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους δημόσιους ερευνητές λόγω του κανονιστικού πλαισίου της Ευρώπης για τη βιοτεχνολογία.
«Το σύστημα έγκρισης της Ε.Ε για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έχει εμποδίσει τους αγρότες από την πρόσβαση σε προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για δεκαετίες, σε άλλα μέρη του πλανήτη και είναι τόσο αργή και δαπανηρή ακόμα και η άδεια εισαγωγής, αποτελώντας ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας».
Η άνοδος των Πράσινων στην Ευρώπη
Η συζήτηση για το μέλλον την γεωργίας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αγνοήσει την άνοδο των Πράσινων κομμάτων σε όλο το μπλοκ. Οι Πράσινοι είναι σχετικά επικριτικοί με τη βιοτεχνολογία και επικρότησαν την απόφαση του δικαστηρίου που αφορούσε την επεξεργασία των γονιδίων.
Αλλά για τον Jesus Madrazo, επικεφαλής των Γεωργικών Υποθέσεων και Βιωσιμότητας, της επιστήμης των καλλιεργειών στη Bayer, οι νέες πράσινες γενιές προσεγγίζουν την επιστήμη και την καινοτομία με μια «δόση θετικισμού».
«Βλέπω κάποια παραδείγματα σε κάποιους νέους Πράσινους ηγέτες, όπου αμφισβητούν τις αποφάσεις του παρελθόντος […] Θεωρούν ότι για να φτάσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον, χρειάζεται η καινοτομία» είπε ο Madrazo στην EURACTIV, σε μια εκδήλωση της Bayer, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού κολοσσού των γεωργικών ειδών διατροφής, ζήτησε μια πιο περιεκτική συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και της κοινωνίας των πολιτών. «Δεν υπάρχει τέλεια λύση κάθε απόφαση θα σημαίνει μια συμφωνία», είπε.
Είμαι αισιόδοξος ότι ο λόγος θα επικρατήσει, η επιστήμη θα έχει τη δική της θέση και μερικές από αυτές τις καινοτομίες θα δουν φως στο τέλος του τούνελ, στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις Η.Π.Α, η ποσότητα των τροφίμων, η οποία παράγεται παγκοσμίως, θα πρέπει να διπλασιαστεί, για να μπορεί να τροφοδοτήσει έναν αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εξετάζουν τρόπους διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων διατροφής, ενώ, οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες υπόσχονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ακόμα αντιμετωπίζουν αντιστάσεις.
«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε βιωσιμότητα με τα ίδια μοντέλα παραγωγής, τα οποία και χρησιμοποιούσαμε πριν από 100 χρόνια, όταν όλες οι μεταβλητές έχουν αλλάξει, είπε ο απερχόμενος Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, στην EURACTIV.com.
O Andriukaitis, είπε, ότι έχει ξοδέψει αρκετό χρόνο σκέψης και συζητήσεων γύρω από τα τρόφιμα, για το τι λειτουργεί και τι όχι, αλλά και για τους τρόπους βελτίωσης της βιωσιμότητας των συστημάτων διατροφής.
«Έτσι λοιπόν, πριν απορρίψουμε και αποκλείσουμε την επιστήμη, είτε πρόκειται για το GMO (γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα), είτε για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, ας κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση για το πώς η πρόοδος της επιστήμης μπορεί να μας ωφελήσει, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της βιοποικιλότητας», είπε.
Το NPBT (οι νέες τεχνικές βελτίωσης φυτών), δηλώνει μια σειρά επιστημονικών μεθόδων για τη γενετική μηχανική των φυτών, που αφορούν την ενίσχυση παραγωγής όπως η ανεκτικότητα στη ξηρασία και η αντοχή στα παράσιτα.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, εκτιμά, ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει στα 8,5 δις το 2030 και θα αυξηθεί περισσότερο σε 9,7 δις το 2050, καθώς μέχρι και το 2100 θα φτάσει τα 11,2 δις. Το παγκόσμιο πρόγραμμα τροφίμων, WFP, είπε ότι οι αιτίες της αυξανόμενης ανάγκης για επιπλέον σίτιση, έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη ξηρασία, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς και των «αντιπαραθέσεων».
Η ταχεία πρόοδος της βιοτεχνολογίας, όπως την περίπτωση των GMO και NPBT, υπόσχονται να αντιμετωπίσουν τη κλιματική αλλαγή. Ωστόσο όμως, σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ευρώπης, η βιοτεχνολογία βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρές αντιπαραθέσεις.
Για παράδειγμα οι GMOs και NPBT, απαγορεύονται στην Ευρώπη. Το Δικαστήριο της Ε.Ε, έχει αποφανθεί ότι οι νέες τεχνικές βελτίωσης φυτών είναι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και θα πρέπει να εμπίπτουν στις οδηγίες των τροφίμων αυτών.
Και ενώ οι πολιτικοί της Ε.Ε, έχουν επανειλημμένα ζητήσει για «εμπιστοσύνη στην επιστήμη», οι αντιρρήσεις προέρχονται, κυρίως, από τις περιβαλλοντολογικές ομάδες, οι οποίες επιμένουν ότι τα συστήματα παραγωγής τροφίμων και οι παραδοσιακές γεωργίες θα πρέπει να αλλάξουν και να εστιάσουν στη μεγαλύτερη βιωσιμότητα και στις γεωργικές οικολογικές πρακτικές.
Ο Eric Gall, από την ένωση βιοκαλλιεργητών της Ε.Ε (IFOAM), είπε ότι τα GMO, έχουν αρνητικές επιπτώσεις ειδικά όσο αφορά την αυξανόμενη χρήση των ζιζανιοκτόνων και την εδραίωση του εταιρικού ελέγχου πάνω στους σπόρους.
«Αντί για τη γενετική μηχανική, με σκοπό την τροφοδοσία του αυξανόμενου πληθυσμού, καλύτερα να εστιάσουμε σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και με τη γη και στις συστηματικές αγρονομικές λύσεις, που κάνουν τα αγροτικά συστήματα πιο ανθεκτικά και λιγότερο εξαρτημένα στα ακριβά εισαγόμενα υλικά», είπε στην EURACTIV.
Επίσης πρόσθεσε, ότι η εισαγωγή προϊόντων από τη γενετική μηχανική στο περιβάλλον, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα αποτελέσματα και είναι ένα επικίνδυνο πείραμα.
«Για να αντιμετωπιστεί η αλλαγή του κλίματος, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αγρονομία για την ανάπτυξη αγρο-οικολογικών συστημάτων καλλιέργειας, που να μειώνουν συνολικά, τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της γεωργίας και να βοηθούν τους αγρότες στην προσαρμογή των κλιματικών αλλαγών».
Η EURACTIV, επίσης, επικοινώνησε με τη Greenpeace, που όμως αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Η.Ε., ως μεσίτης
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, λέει ότι είναι «επιτακτικό» να προχωρήσουμε σε βιώσιμα συστήματα διατροφής, τα οποία παράγουν περισσότερα τρόφιμα μεγαλύτερης διατροφικής αξίας και λιγότερης περιβαλλοντολογικής καταστροφής.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, πιστεύει ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην παροχή λύσεων, αυτών των προκλήσεων. Η τεχνολογία που διατίθεται στους παραγωγούς για τον σκοπό αυτό, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη, συμπεριλαμβανομένων των συμβατικών τεχνολογιών, όπως αυτών που χρησιμοποιούνται για να βελτιωθεί η διαχείριση των υδάτων, τα συστήματα παραγωγής ύδρευσης, όπως και το ευρύ φάσμα των γεωργικών βιοτεχνολογιών, δήλωσε ο Chikelu Mba, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, στην EURACTIV.
Όσο αφορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναγνωρίζει ότι μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια των τροφίμων καθώς και στη διατροφή.
Ωστόσο, ο οργανισμός, έχει επίγνωση των ανησυχιών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν τα τροποποιημένα τρόφιμα, όσο αφορά τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα ζώα και στο περιβάλλον, είπε ο Mba, προσθέτοντας, ότι τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι συσχετίζονται με την εφαρμογή των τροποποιημένων τροφίμων, η οποία θα πρέπει να εκτιμάται προσεκτικά και κατά περίπτωση.
Όσο αφορά τις νέες τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, εξήγησε ότι ορισμένες χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν πάρει τις αποφάσεις τους γιαυτό το θέμα, αλλά οι περισσότερες χώρες, με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, καθυστερούν στο να καθιερώσουν το ρυθμιστικό καθεστώς, της γονιδιακής επεξεργασίας, των οργανισμών.
«Έχοντας το ρόλο ενός ουδέτερου μεσολαβητή, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας είναι έτοιμος να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την συνεχόμενη συζήτηση», ανέφερε.
Οι μικροί ιδιοκτήτες και η καινοτομία
Ο Mba, επίσης τονίζει την ανάγκη να βοηθηθούν οι μικροκαλλιεργητές στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένοι παράγοντες κλειδιά, πολλές φορές λείπουν.
«Η βελτίωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ της έρευνας και της επέκτασης των συστημάτων και των αγροτών, καθιστά πιο εύκολο, όχι μόνο τους αγρότες να έχουν πρόσβασή και όφελος από τη δουλεία των ερευνών, αλλά και για τους ερευνητές είναι καλό, γιατί μαθαίνουν και εξελίσσονται πάνω τους», ανέφερε.
Η συζήτηση για τα GMOs, θα εντατικοποιηθεί στην Ευρώπη
Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας επιμένει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της στη βιοτεχνολογία και τονίζει την ανάγκη για μια επιστημονική απόφαση κατά της παραπληροφόρησης.
Αναφέρει ότι η βιοτεχνολογία έχει ένα αποδεδειγμένο ρεκόρ αύξησης των εισοδημάτων των αγροτών μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές του CO2, ανάμεσα και σε πολλά άλλα οφέλη.
«Πάνω από είκοσι χρόνια εμπορίας, οι καλλιέργειες των τροποποιημένων τροφίμων έχουν απεδείχθει τόσο ασφαλείς όσο και οι συμβατικές καλλιέργειες, σύμφωνα με τα επιστημονικά ιδρύματα συμπεριλαμβανόμενης και της Ευρώπης. Είναι ώρα, οι υπεύθυνοι της Ευρώπης να υποστηρίξουν την καινοτομία και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση», δήλωσε το EuropaBIO, το οποίο εκπροσωπεί τις ομάδες βιοτεχνολογίας, στην EURACTIV.
Σε απάντηση μέσω email, η EuropaBIO, δήλωσε ότι η συζήτηση για τα τροποποιημένα τρόφιμα, θα πρέπει να ενταχθεί εντός των επόμενων δυο ετών, το πολύ.
Ο πυρήνας της συζήτησης θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά με τη γονιδιακή επεξεργασία, η οποία σύμφωνα με τον κλάδο θα εμποδίσει την είσοδο των αγροτών της Ε.Ε για πολλά ακόμη χρόνια, εκτός και αν ληφθούν επειγόντως μέτρα.
«Το EuropaBio υποστηρίζει τις προσκλήσεις των πιο σχετικών επιστημονικών ιδρυμάτων, των επιχειρηματικών τομέων, των αγροτικών ομάδων και του μηχανισμού επιστημονικών συμβούλων της Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας των τροποποιημένων τροφίμων», ανέφερε η βιομηχανία.
Άλλο ένας λόγος για να αναζωπυρωθεί η συζήτηση για τα τροποποιημένα τρόφιμα, είναι ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες είναι συναφείς με τις τρέχουσες συζητήσεις για τη σύγχρονη γεωργία και τη βιωσιμότητα.
«Για παράδειγμα, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες με αντοχή στα έντομα έχουν αποδεδειγμένα καταγράψει ότι μειώνουν σημαντικά τη χρήση εντομοκτόνων παγκοσμίως, δήλωσε το EuropaBio.
Ο κλάδος επίσης επισημάνει τον σοβαρό αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους δημόσιους ερευνητές λόγω του κανονιστικού πλαισίου της Ευρώπης για τη βιοτεχνολογία.
«Το σύστημα έγκρισης της Ε.Ε για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, έχει εμποδίσει τους αγρότες από την πρόσβαση σε προϊόντα που έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για δεκαετίες, σε άλλα μέρη του πλανήτη και είναι τόσο αργή και δαπανηρή ακόμα και η άδεια εισαγωγής, αποτελώντας ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας».
Η άνοδος των Πράσινων στην Ευρώπη
Η συζήτηση για το μέλλον την γεωργίας στην Ευρώπη, δεν μπορεί να αγνοήσει την άνοδο των Πράσινων κομμάτων σε όλο το μπλοκ. Οι Πράσινοι είναι σχετικά επικριτικοί με τη βιοτεχνολογία και επικρότησαν την απόφαση του δικαστηρίου που αφορούσε την επεξεργασία των γονιδίων.
Αλλά για τον Jesus Madrazo, επικεφαλής των Γεωργικών Υποθέσεων και Βιωσιμότητας, της επιστήμης των καλλιεργειών στη Bayer, οι νέες πράσινες γενιές προσεγγίζουν την επιστήμη και την καινοτομία με μια «δόση θετικισμού».
«Βλέπω κάποια παραδείγματα σε κάποιους νέους Πράσινους ηγέτες, όπου αμφισβητούν τις αποφάσεις του παρελθόντος […] Θεωρούν ότι για να φτάσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον, χρειάζεται η καινοτομία» είπε ο Madrazo στην EURACTIV, σε μια εκδήλωση της Bayer, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού κολοσσού των γεωργικών ειδών διατροφής, ζήτησε μια πιο περιεκτική συζήτηση ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και της κοινωνίας των πολιτών. «Δεν υπάρχει τέλεια λύση κάθε απόφαση θα σημαίνει μια συμφωνία», είπε.
Είμαι αισιόδοξος ότι ο λόγος θα επικρατήσει, η επιστήμη θα έχει τη δική της θέση και μερικές από αυτές τις καινοτομίες θα δουν φως στο τέλος του τούνελ, στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Σχόλια