Βιολογικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη των καστανοπαραγωγών

Βιολογικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη των καστανοπαραγωγών Ολοκληρώθηκε, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η εγκα...


Βιολογικό πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη των καστανοπαραγωγών
Ολοκληρώθηκε, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου torymus sinensis, για τη βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, σε περιοχές των Δήμων Τεμπών και Αγιάς.

 
Κλιμάκια γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας εγκατέστησαν φωλιές με το ωφέλιμο έντομο σε Πυργετό, Αιγάνη, Στόμιο, Ποταμιά, Μελιβοία και Καρίτσα.

Η καστανοκαλλιέργεια στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας αποτελεί το 30% περίπου της συνολικής έκτασης κάστανου της Ελλάδας και αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του ορεινού όγκου του Κισσάβου στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών. Το 75-80% περίπου της παραγωγής κάστανου της Λάρισας εξάγεται, με κύριο προορισμό την Ιταλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 20-25% προωθείται στην εγχώρια αγορά.

«Αν συνυπολογιστεί ότι η καστανιά αξιοποιεί άγονα και ορεινά εδάφη, γίνεται αντιληπτό ότι αποτελεί μία σημαντική και αποδοτική καλλιέργεια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στις ορεινές περιοχές» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Οι Ομάδες Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν επέμβει στο παρελθόν αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Η Περιφέρεια είναι κοντά στους παραγωγούς, στηρίζει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και μεριμνά για την προστασία του φυτικού κεφαλαίου» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση του γεωργικού εισοδήματος, προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση ωφελίμου φυσικού εντόμου για την καταπολέμηση του επιζήμιου εχθρού της σφήκας της καστανιάς.

Η σφήκα αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανιάς, καθώς προκαλεί αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών, νέκρωση των δέντρων και μπορεί να μειώσει την παραγωγή κατά 60-85%. Προσβάλει ακόμη και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισής της, θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια