Εσπειραν βαμβάκι… και προσδοκίες !!!

Έσπειραν βαμβάκι… και προσδοκίες Ποσοστό που αγγίζει το 85% - 90% των συνολικών δηλωθέντων στρεμμάτων βάμβακος φτάνει η σπορά στην επαρχ...


Έσπειραν βαμβάκι… και προσδοκίες
Ποσοστό που αγγίζει το 85% - 90% των συνολικών δηλωθέντων στρεμμάτων βάμβακος φτάνει η σπορά στην επαρχία Φαρσάλων.

Η νέα καλλιεργητική περίοδος για τον «λευκό χρυσό» ξεκινά στον κάμπο με όχι και τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς η διεθνής τιμή βάμβακος δέχθηκε ένα σοκ τις προηγούμενες εβδομάδες, κατρακυλώντας στα 50 σεντς ανά λίμπρα και μόνο τις τελευταίες μέρες κερδίζει πάλι έδαφος, σκαρφαλώνοντας περίπου στα 56,5 σεντς ανά λίμπρα (χθες), από τα 70 σεντς ανά λίμπρα που ήταν στα μέσα του Γενάρη.

Τα περισσότερα στρέμματα στην επαρχία σπάρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τους αγρότες, πριν από τις βροχές, με στόχο να αποφευχθεί το αρχικό πότισμα. Αν και οι βροχοπτώσεις των πρώτων ημερών δεν φάνηκαν να ικανοποιούν τους αγρότες, ήρθε η βροχή χθες τα ξημερώματα να φέρει χαμόγελα, αφού γλίτωσαν από τα έξοδα για το πότισμα και την ταλαιπωρία για το πρώτο φύτρωμα.

Η σωστή σπορά και η κατάλληλη επιλογή της ποικιλίας του σπόρου παίζουν σημαντικό ρόλο στη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση του χωραφιού, τον τύπο του εδάφους, το μικροκλίμα και τη δυνατότητα ποτίσματος ανά πάσα στιγμή, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χωραφιών που αρδεύονται από κρατική γεώτρηση αναμένοντας υπομονετικά τη σειρά του ο κάθε αγρότης.

Θετική συγκυρία για τη φετινή χρονιά αποτελεί η διεθνής πτώση της τιμής του πετρελαίου, που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και έμμεσα τη φετινή παραγωγή προς όφελος των αγροτών, που θα δει να μειώνεται ελάχιστα το κόστος παραγωγής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της τιμής του αποτελείται από φόρους.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες δείχνει βελτίωση και θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 24 βαθμούς Κελσίου, ιδανικός για το πρώτο φύτρωμα, το οποίο έχει ήδη γίνει στην επαρχία, από ελάχιστους θαρραλέους παραγωγούς που έσπειραν - σε “ζεστά” κυρίως χωράφια - από τις 31 Μαρτίου.


Του Γ. Γκαντέλου
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια