Η κυβέρνηση εξετάζει την προκαταβολή ενίσχυσης στους αγρότες από τον Μάιο

Τη δυνατότητα προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών μέσα στο Μάιο εξετάζει η κυβέρνηση.  Σύμφωνα με το agronews.gr, &qu...



Τη δυνατότητα προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών μέσα στο Μάιο εξετάζει η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με το agronews.gr, "οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να βλέπει με καλό μάτι την επίσπευση της προκαταβολής του τσεκ η οποία θα είναι της τάξεως του 50% τουλάχιστον, για να κλείσει μ’ αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις που προβάλλονται από πολλές πλευρές για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και να εξετάσει στη συνέχεια μόνο ειδικές ενισχύσεις σε επί μέρους πληττόμενους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής”.

Μεταξύ αυτών των κλάδων έχουν πάρει ήδη θέση στην επετηρίδα: “Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας που βλέπει την τιμή στα πασχαλινά αμνοερίφια να μην πιάνει ούτε τα 4 ευρώ το κιλό. Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας που έχασε πάνω από το 50% των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα. Ο κλάδος της πτηνοτροφίας που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά θέματα διάθεσης της παραγωγής. Ο κλάδος της ανθοκομίας, αν μπορεί να θεωρηθεί κλάδος για την Ελλάδα, κι ακόμα, τα σπαράγγια και οι φράουλες”.

Οπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, “το δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ και μάλιστα κατά 70% μέσα στο Μάιο ανοίγει, όπως όλα δείχνουν η Ιταλία, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει ήδη αποφασίσει, ύστερα από τροπολογία της Επιτροπής Προϋπολογισµού της Γερουσίας, ως ένα μέτρο άμεσης βοήθειας στον γεωργικό τομέα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Γεωργίας, Τερέσα Μπελανόβα.

Η προκαταβολή θα πραγματοποιηθεί με εθνικά κονδύλια σε εφαρμογή του νέου νόμου περί κρατικών ενισχύσεων (100.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση), τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα πιστωθούν στην Ιταλία από την Ευρώπη”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

«Η υπουργός Γεωργικής Πολιτικής, Teresa Bellanova, εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποδοχή μιας πρόβλεψης που αναµένει πολύ ο γεωργικός κόσµος και επιτρέπει στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις να αποκτήσουν σε απλουστευµένη µορφή, από τον επόµενο µήνα και εποµένως πριν από την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (σ.σ. δηλώσεις ΟΣ∆Ε), την προκαταβολή των άµεσων ενισχύσεων από τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ µε εθνικούς πόρους που αντιστοιχούν στο 70% της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. Πλέον αναµένονται και οι ενέργειες από πλευράς Κοµισιόν για την επίσπευση καταβολής των κοινοτικών χρηµάτων.

«Τώρα εργαζόµαστε µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευκολύνουµε τους ελέγχους και να απλουστεύσουµε τις διάφορες διαδικασίες για την παροχή βοήθειας της ΚΑΠ µε τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, ενισχύοντας τα συστήµατα αποµακρυσµένου ελέγχου, χάρη στην υποστήριξη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως το πρόγραµµα του Copernicus και οι φωτογραφίες του Geo Tag που παρέχονται απευθείας από τους αγρότες», πρόσθεσε παράλληλα η κα. Bellanova”.

Εν τω μεταξύ, “υπέρ της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης το Μάιο τάσσεται και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε, την Κυριακή 12 Απριλίου, με θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μέσα στην κρίση και τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν”.



Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩΓια άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια