Ξεκίνησαν υπό το φόβο των βροχοπτώσεων οι κοπές τριφυλλιού

Πατήματα εν μέσω κορονοϊού προσπαθεί να βρει η αγορά τριφυλλιού, άρχισαν οι κοπές Ξεκίνησαν δειλά - δειλά υπό το φόβο των βροχοπτώσεων λ...


Πατήματα εν μέσω κορονοϊού προσπαθεί να βρει η αγορά τριφυλλιού, άρχισαν οι κοπές
Ξεκίνησαν δειλά - δειλά υπό το φόβο των βροχοπτώσεων λόγω και των προγνώσεων της ΕΜΥ, οι πρώτες κοπές τριφυλλιού.

Επάρκεια υπάρχει στην αγορά, αλλά φαίνεται πως λόγω του ότι πολύς κόσμος πέρσι αποθήκευσε προϊόν και δεν κατάφερε να πουλήσει όσο ήθελε ή και δεν πούλησε, φέτος τα πράγματα θα είναι πεσμένα και μάλλον και οι αποδόσεις, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων στο χωράφι, θα είναι μειωμένες αφού πολλοί αγρότες δεν έβγαλαν τα χρήματα που υπολόγιζαν πέρσι. Ζήτηση υπάρχει, παρά το μούδιασμα των κτηνοτρόφων από την αγορά των αμνοεριφίων, ωστόσο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι υπάρχει και αντίκτυπος στην αγορά από τον κορονοϊό.

Ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ορισμένοι μόνο αγρότες έκαναν κοπές τις προηγούμενες ημέρες, υπό το φόβο των βροχοπτώσεων, οι οποίες όμως τελικά δεν ήρθαν και ευτυχώς δεν προκάλεσαν ζημιές στα κομμένα τριφύλλια. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, τα καθαρά τριφύλλια τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι λίγα, ίσως και κάτω από 20% και πληρώνονται στο χωράφι 10 με 12 λεπτά το κιλό, ενώ το χορτάρι σε μια μέση τιμή 8 λεπτά ανά κιλό, στα ίδια με πέρσι επίπεδα δηλαδή. Όπως εξηγεί ο κ. Βάγκος, η ζήτηση είναι υπαρκτή κυρίως από κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης, αλλά περισσότερο τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, παραγωγός και έμπορος από το Κιλκίς, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι το πρώτο χέρι σε μεγάλες στρογγυλές πιάνει 11 λεπτά συν ΦΠΑ, ενώ το δεύτερο 12 συν ΦΠΑ για παράδοση στο στάβλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει πρόβλημα με ψείρα, οι βροχές οι τωρινές εμπόδισαν τις κοπές, ενώ το καλό τριφύλλι με παράδοση όλο το χρόνο στη μονάδα πιάνει τιμή στα 150 ευρώ συν ΦΠΑ ο τόνος. Όπως εξηγεί ο ίδιος, λόγω της μεγάλης επάρκειας, θα γίνουν πολλά ενσιρώματα μηδικής με τιμή από το χωράφι 2,5 λεπτά το κιλό, παράδοση στον στάβλο 3,5 και μπάλες τυλιγμένες με πλαστικό στα 5-6 λεπτά το κιλό παράδοση στάβλο.

Μαύρα βλέπει τα πράγματα από την πλευρά του ο παραγωγός τριφυλλιού από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου κ. Δημήτρης Κουτρούλης, καθώς όπως λέει είναι εμφανής η έλλειψη χρήματος από την αγορά, ενώ πρόσθετα προβλήματα ρευστότητας στους κτηνοτρόφους, που αγοράζουν τριφύλλια, έχει δημιουργήσει και η απόφαση για αναστολή των επιταγών κατά 75 ημέρες, λόγω του κορονοϊού. Στο Μεσολόγγι, όπως μας είπε ο ίδιος έγιναν οι πρώτες κοπές, οι ποιότητες είναι καλές, αλλά η ζήτηση δεν είναι όπως πέρσι, αφού οι κτηνοτρόφοι προσανατολίζονται να μειώσουν τα κόστη. Όσον αφορά στις τιμές, όπως μας είπε ο κ. Κουτρούλης, είναι όπως πέρσι στα 13-14 λεπτά το κιλό, ενώ προβλέπεται να υπάρξει μείωση αποδόσεων, δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί δεν έχουν επαρκές κεφάλαιο κίνησης και κόβουν έξοδα από την καλλιέργεια. Τέλος, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο ίδιος, είναι θετικό που το πετρέλαιο κίνησης έχει πέσει και κάτω από 1 ευρώ το λίτρο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ρευστότητα στους παραγωγούς.

 
Μπίκας Αλέξανδρος
agrotypos.gr
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 

Σχόλια