Θοδ Βασιλόπουλος: Ενισχύονται με 50 εκατ.ευρώ τα ιδιωτικά έργα στο πλαίσιο του LEADER, ωστόσο δεν επαρκούν

Με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ ενισχύεται το πρόγραμμα LEADER / CLLD για τις ιδιωτικές επενδύσεις από την προγραμματική υπερδέσμευση όπως αν...


Με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ ενισχύεται το πρόγραμμα LEADER / CLLD για τις ιδιωτικές επενδύσεις από την προγραμματική υπερδέσμευση όπως ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου με τηλεδιάσκεψη στους αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Εάν στο ποσό αυτό συμπληρωθούν και 45 εκατ. ευρώ περίπου από τη μεταφορά των πόρων της μικρής Μεταποίησης, συνολικά 95 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθούν στο Υπομέτρο 19.2 του ΠΑΑ 2014-20 για τις παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα, οι οποίες έχουν επιχειρηματικό χαρακτήρα. 
 
Όπως σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη « είναι θετικό βήμα αυτή η κίνηση από πλευράς υπουργείου ωστόσο δεν επαρκούν τα χρήματα για να καλυφθούν οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης και τις περιφέρειες» 
 
Η αλήθεια είναι ότι η μεταφορά των πόρων από τη Μικρή Μεταποίηση, που δεν έχουν αξιοποιηθεί, στις αντίστοιχες δράσεις των τοπικών προγραμμάτων LEADER είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Πλέον, το θέμα μπαίνει, όπως μαθαίνουμε στην τελική του ευθεία, αφού ένα ποσό της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ παραμένει αναξιοποίητο. 
 
Σχετικά με την αξιοποίηση της προγραμματικής υπερδέσμευσης, επίσης το υπουργείο είχε εδώ και μήνες εκφράσει την άποψη να διαθέσει ποσό για τα ιδιωτικά LEADER. Το ποσό φαίνεται πως έκλεισε στα 50 εκατ. ευρώ και θα κατανεμηθεί με σειρά βαθμού ετοιμότητας της κάθε περιφέρειας – και όχι οριζόντια. Πρόκειται για την τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του ΠΑΑ 2014-2020: 
 
Δηλαδή, έγκριση επιπλέον κονδυλίων, μέσω του εργαλείου της υπερδέσμευσης, με προτεραιότητα στους πιο… γρήγορους φορείς, εν προκειμένω στις Ομάδες Τοπικής Δράσης και στις περιφέρειες.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια