Το λάδι «καίγεται…»: Ανησυχία μετά τη ζημιά από τον καύσωνα – Οι επαφές της Περιφέρειας

Δεσμεύομαι να κάνουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το καλύτερο δυνατό, θα πιέσουμε να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών από διάφορα χρη...Δεσμεύομαι να κάνουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το καλύτερο δυνατό, θα πιέσουμε να υπάρξει αποζημίωση των παραγωγών από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης της παραγωγής της ελιάς δεν προβλέπεται αποζημίωση…» τονίζει σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Βασιλόπουλος.

Μετά τις πρώτες εικόνες που δείχνουν σοβαρή ζημιά στην ανθοφορία και την καρπόδεση των ελαιοδέντρων από τις υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου! Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε με επιστολή του σχετικά τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ήδη αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε διάφορες αγροτικές περιοχές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ που καταγράφουν σε ποιο βαθμό υπάρχει ζημιά στα δέντρα από τον καύσωνα του Μαΐου.

Η καταγραφή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως ενημερώθηκε ο κ. Βασιλόπουλος από τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ του υποκαταστήματος Πάτρας κ. Γιώργο Κεχαγιά σαφή εικόνα θα έχουν μετά από 10 ημέρες.

Πάντως δηλώθηκε από τους γεωπόνους ότι πράγματι πρόκειται για ένα «ακραίο» καιρικό φαινόμενο εκτός εποχής».

«Επιβάλλεται αλλαγή ασφαλιστικού πλαισίου και άμεσα»

O ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά που έγινε στην ελαιοκαλλιέργεια με τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών κατά την καρπόδεση και αναζητείται η καταβολή αποζημίωσης είτε από το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) είτε από το πρόγραμμα de minimis της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και πρόσθεσε: « Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί. Το θεσμικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ πρέπει να διαμορφωθεί στα νέα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να μην αναγνωρίζεται η ζημιά στο άνθος, αφού μετά την ανθοφορία έρχεται η καρπόδεση. Για ποια παραγωγή θα μιλάμε μετά από λίγους μήνες. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να κάνουν τις αυτοψίες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που προβλέπονται ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική ζημιά που έχει γίνει. Όπως ενημερώθηκα από την διοίκηση του ΕΛΓΑ η πιο βασική προϋπόθεση είναι η παραγωγή της χρονιάς να είναι μειωμένη κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας.»

Σε συνεννόηση και με τους άλλους ελαιοπαραγωγικούς νομούς…

Ο κ Βασιλόπουλος για το θέμα των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή είχε και χθες το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του με αντιπεριφερειάρχες από Περιφέρειες της χώρας και συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει διεκδίκηση για αποζημιώσεις: « Θα υπάρξει κοινή προσπάθεια, θα διεκδικήσουμε και με τους άλλους νομούς όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα μπορούμε να πετύχουμε πολλά και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας που πλήττονται από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.»

Κώστας Νικολούτσος: Να καλυφθεί η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή

Με επιστολή του, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Κώστα Νικολούτσο, και κοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, το Επιμελητήριο Ηλείας ζητά σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί σημαντική ζημιά στην ελαιοπαραγωγή της Ηλείας να υπάρξει πρόνοια αποζημίωσης.

Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει:

«Μετά το μεγάλο κύμα καύσωνα το τριήμερο 16 έως 18 Μαΐου 2020, παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένες ζημίες στην ελαιοπαραγωγή του νομού Ηλείας με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανησυχίες από τους ελαιοπαραγωγούς.

Την συγκεκριμένη εποχή ο καύσωνας βρήκε τα ελαιόδεντρα στην φάση καρπόδεσης, με αποτέλεσμα να πληγεί η προσδοκώμενη παραγωγή.

Στις 20 Μαΐου μετά από πρόσκληση προς τον ΕΛΓΑ Πάτρας, επισκέφτηκε χωριά του νομού ο επόπτης του ΕΛΓΑ, και έγιναν έλεγχοι – επισημάνσεις στα χωριά Βαρβάσαινα, Αλφειούσα κ.α. και στις 26 Μαΐου συνεχίστηκαν έλεγχοι και στα χωριά του Δ. Ωλένης.

Ο επόπτης ανέφερε ότι υπάρχει θέμα, με μια πρώτη εκτίμηση των καλλιεργειών αλλά το μέγεθος θα φανεί σε 10 με 15 ημέρες, όπου με νέους ελέγχους – επισημάνσεις θα γνωρίζουμε επακριβώς το μέγεθος της ζημίας.

Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί σημαντική ζημιά στην καρπόδεση σας παρακαλούμε να καλυφθεί η ζημιά των παραγωγών μέσω των κρατικών ενισχύσεων ΠΣΕΑ, γιατί εκτός από την χαμηλή περσινή τιμή του ελαιολάδου έρχεται νέο πλήγμα στην φετινή παραγωγή με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση του προσδοκώμενου αγροτικού εισοδήματος».
 
 
 

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια