Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα στήριξης των παραγωγών πατάτας στη Δυτική Αχαΐα & στον Ηλειακό κάμπο

ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών πατάτας στη Δυτική Αχαΐα και στον Ηλει...


ΕΡΩΤΗΣΗ -Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Μέτρα στήριξης των παραγωγών πατάτας στη Δυτική Αχαΐα και στον Ηλειακό κάμπο»

Η πατάτα αποτελεί ένα από τα σημαντικά αγροτικά προϊόντα στο νομό Αχαΐας και Ηλείας. Στη Δυτική Αχαΐα αλλά και τον Ηλειακό κάμπο που είναι κατεξοχήν αγρο-κτηνοτροφικές περιοχές και μεγάλος αριθμός του πληθυσμού τους έχει ως κύρια ενασχόληση του εργασίες που έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Δυστυχώς, η πανδημία του COVID-19 δυσχέρανε τις ήδη δύσκολες συνθήκες στην αγροτική οικονομία με αποτέλεσμα ,οι κλάδοι αυτοί να αντιμετωπίζουν επιπλέον σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα, για τους παραγωγούς πατάτας της Δυτικής Αχαΐας αλλά και του Ηλειακού κάμπου, η μικρή εμπορευσιμότητα που προκύπτει από το γεγονός ότι η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις παραγωγές, δημιουργεί έντονα προβλήματα σχετικά με την διάθεση και την πώληση των προϊόντων τους.

Οι περιορισμοί που τέθηκαν στην λειτουργία των λαϊκών αγορών, κυρίως της Αθήνας, περιόρισε δραματικά την απ’ ευθείας διάθεση της παραγωγής από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή. Αυτό είχε ως συνέπεια η πατάτα και τα άλλα κηπευτικά να κατευθύνονται στο λιανικό εμπόριο μέσω άλλων οδών, που συμπιέζουν τις απολαβές για τον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα το προϊόν καταλήγει πολύ ακριβότερα στον καταναλωτή.

Επιπλέον, ο διπλασιασμός των ναύλων στις διεθνείς μεταφορές, η πολύ μεγάλη δυσκολία στις εξαγωγές, καθώς και η εισαγωγή πατάτας χαμηλού κόστους από την Αίγυπτο έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς πατάτας, που βρίσκονται σε πρόθυρα εξαθλίωσης, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας και παράλληλα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η αρνητική επίπτωση της πανδημίας του COVID-19 στις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες είναι ορατή και αποτυπώνεται στις τιμές όλων των αξιών συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών προϊόντων.

Επειδή το μέλλον του πρωτογενούς τομέα είναι αβέβαιο και για να παραμείνει ζωντανό πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί.

Επειδή οι πατατοπαραγωγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βλέποντας το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά, εξαιτίας, κυρίως, των πολύ χαμηλών τιμών που επικρατούν και τη μη ένταξη τους στα μέτρα ανακούφισης της Κυβέρνησης από την πανδημία,

Επειδή η ένταξη αγροτών και κτηνοτρόφων στα μέτρα οικονομικής στήριξης συνιστά πάνω από όλα ζήτημα επιβίωσης και αυτό η Πολιτεία οφείλει να το κατανοήσει και να το διαφυλάξει .

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Με ποιον τρόπο σκοπεύει να διευκολύνει την εμπορία και τις εξαγωγές της πατάτας;

2. Είναι στις προθέσεις του η αποζημίωση των παραγωγών πατάτας, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω της πανδημίας του COVID-19;

3. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς πατάτας και από πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται;


Οι ερωτώντες βουλευτές 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσης
Aθανασίου Αθανάσιος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη(Φρόσω)
Μάλαμα Κυριακή
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια