Φ.Μπακαδήμα(ΜΕΡΑ 25): Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι καλλιεργητές πατάτας στην Αχαΐα εξαιτίας του κορονοϊού

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι καλλιεργητές πατάτας του Νομού Αχαΐας εξαιτίας του κορονοϊού, επισημαίνει με ερώτησή της προς τον Υπ...Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι καλλιεργητές πατάτας του Νομού Αχαΐας εξαιτίας του κορονοϊού, επισημαίνει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.


Όπως τονίζεται στο εισηγητικό της ερώτησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καλλιεργητών - αγροτών οι ζημιές φτάνουν τα 500€ το στρέμμα, καθώς είχαν ξοδέψει σημαντικά ποσά σε λιπάσματα και γενικότερα για την φροντίδα του χωραφιού, πριν μας επισκεφτεί η πανδημία. Το κλείσιμο των συνόρων και η προσωρινή αναστολή των εξαγωγών έκανε τόνους προϊόντων να σαπίσουν σε αποθήκες παραμένοντας αδιάθετα μιας και στην εσωτερική αγορά διατέθηκε ελάχιστο μέρος της παραγωγής. 
Έτσι, αν και βρισκόμαστε σε περίοδο σποράς πατάτας ώστε να ξεκινήσει η συγκομιδή τον ερχόμενο Νοέμβριο πολλοί αγρότες διστάζουν και φοβούνται να προχωρήσουν σε νέα σπορά καθώς ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού με τα επακόλουθα μέτρα θα μπορούσε να τους αποτελειώσει. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας πολλά χωράφια αναμένεται να μείνουν ακαλλιέργητα από την πατάτα εξαιτίας αυτού του φόβου, αφού οι περισσότεροι δεν πρόκειται να ρισκάρουν, γνωρίζοντας ότι, εκτός όλων των άλλων, η αρωγή της πολιτείας, μέχρι ώρας ήταν ελάχιστη. Κατόπιν των παραπάνω, ερωτά τον Υπουργό:
  • Είναι ενήμερος για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιεργητές πατάτας στο Νομό Αχαΐας και αλλού;
  • Ποιες πρωτοβουλίες στήριξής τους προτίθεται να λάβει ώστε να ανακοπεί ο φόβος και να ξεκινήσει η σπορά με στόχο να μην μείνουν ακαλλιέργητες τεράστιες εκτάσεις;
  • Ποια βήματα ενίσχυσης και αποζημίωσης των αγροτών θα ληφθούν για να περιοριστούν οι ζημιές που έχουν υποστεί εξαιτίας της πανδημίας οι αγρότες;
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια