Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε o Boρίδης

Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε o Boρίδης Ο κ. Βορίδης εξήρε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης...


Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε o Boρίδης
Ο κ. Βορίδης εξήρε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας που θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων το οποίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Τοποθέτησε μάλιστα την πιλοτική μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
«Η ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό, μας επιτρέπει να φέρουμε την πληρωμή των 35% που ήταν για το τέλος του χρόνου και να την κάνουμε στις αρχές Αυγούστου» ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με τον ΕΛΓΑ.

Ο υπουργός υπογράμμισε, πως με απόφαση του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η διάταξη του νόμου του 2011 η οποία προβλέπει πως μπορεί να υπάρξει ενίσχυση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό Προϋπολογισμό, και αυτό παρέχει την δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να επιταχύνει τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Παράλληλα εξήγγειλε, ότι από τον Οκτώβριο που θα έχει ολοκληρωθεί και η ασφαλιστική μελέτη για την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, «θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα παρεμβάσεων εξορθολογισμού του, ώστε να μπορούν να πληρώνονται γρηγορότερα οι παραγωγοί, και ο ΕΛΓΑ από ελλειμματικός να γίνει πλεονασματικός, να έχει ταμειακή άνεση και ασφάλεια για τις αποζημιώσεις που παρέχει.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως εξυγιαίνουμε, εκσυγχρονίζουμε και μεταρρυθμίζουμε τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο ασφάλειας των παραγωγών μας. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως ο ΕΛΓΑ φεύγει από την εποχή του χαρτιού και γίνεται ψηφιακός. Από το πρώτο τρίμηνο του 2021 πιλοτικά, οι αποτυπώσεις των ζημιών θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε οι οριστικοποιήσεις και πληρωμές να γίνονται γρήγορα. Επίσης, θα χρησιμοποιούνται οι σύγχρονες τεχνολογίες (δορυφορικές εικόνες, λήψεις από ντρόουνς) ώστε να υπάρχει ένα αντικειμενικό σύστημα εκτιμήσεων των ζημιών, ενώ μετά την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, θα μπορεί να εξεταστεί και το πόσες περισσότερες κατηγορίες ζημιών μπορούν ακόμα να ενταχθούν στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών περί προθέσεων ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή και στην κατάσταση που είναι ο Οργανισμός, και εγώ να θέλω να τον δώσω, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον» και τόνισε πως «όλη αυτή η συζήτηση, στην παρούσα φάση είναι ανώριμη...». Υπογράμμισε πως ο ΕΛΓΑ οφείλει να είναι ισοσκελισμένος και πως, ακόμα και με τα 35 εκατομμύρια που δόθηκαν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, πάλι η εκτίμηση είναι ότι θα έχει ζημία 10 εκατ, ευρώ, γιατί φέτος είναι πάρα πολλές οι ζημιές.
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια