Β.Κόκκαλης σε Κεραμέως: Γιατί αναστείλατε τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας;

Εξηγήσεις για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, ζητά με ερώτηση π...


Εξηγήσεις για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει τη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο κ. Κόκκαλης που ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε πρωτοστατήσει ώστε να δημιουργηθεί στην Ελασσόνα η δεύτερη στη χώρα, σχολή που ασχολείται με το γάλα, καλεί επίσης την υπουργό να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία της κατά τη νέα διδακτική περίοδο.

Αναλυτικά η ερώτηση του Λαρισαίου πολιτικού προς την κ. Κεραμέως: «κ. Υπουργέ, σημαντικό και μακρόπνοο έργο της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτέλεσε η ίδρυση και λειτουργία της 2ης Γαλακτοκομικής Σχολής στη Χώρα, στην επαρχία Ελασσόνας Λάρισας, ικανοποιώντας, με τον τρόπο αυτό ένα αίτημα της περιοχής με πολύπλευρες ωφέλειες. Ωφέλειες, που συνίστανται στην σύνδεση της γεωργοκτηνοτροφικής απασχόλησης της Ελασσόνας στον τομέα της τυροκομίας, με την κατάρτιση, την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση, περαιτέρω στην δημιουργία συνθηκών υψηλής ανταγωνιστικότητας των προϊόντων φέτας και στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας Ελασσόνας.


Προηγουμένως, αφού με την υπ’ αριθμ. Α.130//2016 (ΥΑ 130144/Κ1 ΦΕΚ Β 2647 2016) Υπουργική Απόφαση με θέμα Ειδικότητες Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), είχε ενταχθεί η ειδικότητα του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ –ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ, μεταξύ των ειδικοτήτων των Δημόσιων ΙΕΚ, το ακαδημαϊκό έτος 2018 η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, ξεκίνησε να λειτουργεί εν τοις πράγμασι ως προβλεπόμενη ειδικότητα του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, στο τμήμα Τυροκομίας – Γαλακτοκομίας, τα μαθήματα του οποίου πραγματοποιούνται στην Ελασσόνα, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ. Οι σπουδαστές του Τμήματος Γαλακτοκομίας ολοκλήρωσαν την τρέχουσα περίοδο το δεύτερο έτος σπουδών (2018-2020) και τα μαθήματα πρακτικής κατάρτισης τους πραγματοποιήθηκαν σε τοπικές τυροκομικές μονάδες.

Εν συνεχεία, όμως, ενώ θα ήταν εύλογο και αναμενόμενο, να συνεχιστεί ακώλυτα η λειτουργία της σχολής και η απονομή της ειδικότητας του Τεχνικού Γαλακτοκομίας Τυροκόμου, εντούτοις, αδικαιολόγητα και αναιτιολόγητα, το τρέχον ακαδημαικό έτος 2019-2020, δημοσιεύσατε την με αριθμό 123833Κ1/2019 Υπουργική απόφασή, με την οποία αποφασίσατε την λειτουργία ειδικοτήτων στα δημόσια ΙΕΚ ανά Περιφέρεια. Όμως, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον η ειδικότητα του Τεχνικού Γαλακτομίας Τυροκόμου, αλλά αυτή προβλέπεται μεταξύ των ειδικοτήτων του Δημοσίου ΙΕΚ Καρδίτσας.

Η αιφνίδια και αναιτιολόγητη αφαίρεση της ειδικότητας από το 2ο ΙΕΚ Λάρισας και η εξ αυτής μη λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας, επιφέρει πέραν της απαξίωσης μιας συλλογικής προσπάθειας ετών, περαιτέρω συνέπειες οικονομικής και εκπαιδευτικής φύσεως για την περιοχή της Ελασσόνας, που ταυτίζει την παραγόμενη Φέτα (Π.Ο.Π) με την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, άρα προυποθέτει εκπαίδευση και έρευνα.

Επειδή, κ. Υπουργέ, το νέο ακαδημαικό έτος πλησιάζει, είναι σημαντικό εκ των προτέρων και όσο υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος, να επιλυθεί το ζήτημα αυτό και να επαναλειτουργήσει η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας, καθώς ούτως ή άλλως και ανεξάρτητα από τις έριδες και την απόδοση ευθυνών μεταξύ των τοπικών τέως και νυν δημοτικών αρχών, πρόκειται για ζήτημα αναγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας και από εκεί χρήζει επίλυσης το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ,

Ποιοι είναι οι λόγοι που την παρελθούσα ακαδημαική χρονιά (2019-2020) δεν λειτούργησε η Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας;

Ποια κριτήρια ελήφθησαν υπόψη, ώστε με την υπουργική σας απόφαση (1-8-2019) να αφαιρεθεί η ειδικότητα Τεχνικού Τυροκόμου Γαλακτοκομίας από το 2Ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας και να ανατεθεί στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρδίτσας;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ή έχετε προβεί, ώστε να εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ελασσόνας από το 2Ο ΙΕΚ Λάρισας το επόμενο έτος 2020-2021, και υπάρχει μέριμνα για να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες υποδομές (κτίριο, προσωπικό κλπ) που θα καταστήσουν λειτουργική την Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας;»
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια