Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών: Διεκδικήσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες

Κώστας Σπανούλης: Διεκδικήσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες Τι ζήτησε ο Κώστας Σπανούλης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλ...


Κώστας Σπανούλης: Διεκδικήσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες
Τι ζήτησε ο Κώστας Σπανούλης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του ΠΣΑΘ και ΠΣΑΦ Κώστας Σπανούλης, αλλά και οι αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας των Συνδέσμων Δημήτρης Δημοβέλης και Κώστας Γιωτάκος σχετικά με την εξαίρεση υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος οικονομικής χρήσης 2019 για τους κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Ο πρόεδρος των Συνδέσμων Κ. Σπανούλης εστίασε στους αγρότες που είχαν περάσει την πενταετία και έπρεπε να καταβάλουν ποσό ύψους 650 ευρώ, το οποίο λόγω της πανδημίας και της κρίσης εξαλείφεται, όπως και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας και την οικογενειακή δραστηριότητα σε σκάφη.

Ο κ. Σπανούλης υπογράμμισε πως το ν/σ είναι προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς θα παραμείνει η όποια ρευστότητα στον αγροτικό κόσμο, επανέλαβε πως η κρίση δεν προήλθε μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από τις ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον και ζήτησε μια νέα αγροτική πολιτική σε συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Περιβάλλοντος.



Οι θέσεις του ΠΣΑΦ

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών σε κείμενό του καταθέτει τις θέσεις του για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Ο αγροτικός κόσμος στην Ελλάδα αγγίζει το 8%του πληθυσμού. Κάθε έτος κατατίθενται 622.000 ατομικές δηλώσεις ΟΣΔΕ, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται τα μέλη της οικογένειας που στηρίζουν την οικογενειακή αγροτική δραστηριότητα.

Από τον πρωτογενή τομέα (φυτική, ζωική και αλιευτική παραγωγή) παράγονται αγροτικά προϊόντα αξίας περί τα 12 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6,5% του Α.Ε.Π. της χώρας, ενώ άλλα 10 δισ. ευρώ προκύπτουν από τη μεταποίηση, τυποποίηση και επεξεργασία των προϊόντων αυτών.

Ο αγροτικός κόσμος αποτελεί βασικό πυλώνα ελληνικής οικονομίας καθώς εκτός από τους ασκούντες την αγροτική παραγωγή, μέσω του πρωτογενούς τομέα στηρίζονται άμεσα ή έμμεσα πάνω από 100επαγγέλματαμε πολλαπλάσια οφέλη για την οικονομία, τη μείωση της ανεργίας και τη παραμονή πληθυσμού στις επαρχιακές πόλεις ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εθνική μας ασφάλεια.

Στις μέρες μας παρατηρείται «γήρανση» του αγροτικού πληθυσμού της χώρας με το ποσοστό των αγροτών ηλικίας από 50έως 65 ετών να ανέρχεται στο 80%. Η παροχή κινήτρων για τη παραμονή των παλαιών αγροτών και κυρίως για την εγκατάσταση νέων αγροτών αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής και κύριο στόχο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της τελευταίας 20ετίας: ΠΑΑ 2000-2006, ΠΑΑ2007-2013 (το ονομαζόμενο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»), το σημερινό ΠΑΑ2014-2020 και το νέο που αναμένεται από το 2022 έως το 2027. Στην Ελλάδα από τα προγράμματα αυτά εισρέουν ανά πενταετία, περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, υποδομές, προστασία περιβάλλοντος, παραγωγή καθαρών-ασφαλών-ποιοτικών προϊόντων, παροχή υπηρεσιών κλπ.
 
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

Σχόλια