Υπάρχουν & άλλοι τρόποι στήριξης των πτυχιούχων

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν διά του Επιτρόπου της, αρμόδιου για θέματα Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ, σε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης π...


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν διά του Επιτρόπου της, αρμόδιου για θέματα Απασχόλησης, Νίκολας Σμιτ, σε ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης που είχαν καταθέσει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά.

Η ερώτηση, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσε «το φιάσκο με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων με τη χρήση voucher μέσω ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), που με προχειρότητα και μετά τον περίγελο και τη δημόσια κατακραυγή αναγκάστηκε να αποσύρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διατηρώντας ωστόσο τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, στη θέση του».

Στην απάντησή της η Κομισιόν αναφέρει ότι για την «περίπτωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης με τη χρήση κουπονιών», μόνες «αρμόδιες είναι οι αρχές σε κάθε κράτος - μέλος για να διαχειρίζονται την επιτόπια υλοποίηση, συμπεριλαμβανομένων της επιλογής, της έγκρισης και της παρακολούθησης των έργων». Όπως σπεύδει να διευκρινίσει ο Επίτροπος Σμιτ, κρατώντας αποστάσεις από τον επικών διαστάσεων τραγέλαφο των «σκοιλ ελικικού» και «μέτζη του νεούκτη» της γαλάζιας τηλεκατάρτισης, «η Επιτροπή δεν λαμβάνει κοινοποιήσεις, ούτε εγκρίνει έργα», ως εκ τούτου «η Επιτροπή δεν συμμετέχει ενεργά στην εν λόγω διαδικασία».

O Επίτροπος σημείωσε ακόμη πως «τα κράτη - μέλη μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) για τη στήριξη προγραμμάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας, καθώς και ειδικών μέτρων για τους αυτοαπασχολούμενους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.» Υπογραμμίζει δηλαδή στην απάντησή του τις δυνατότητες στήριξης πτυχιούχων χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να στήσει πρόγραμμα «κατάρτισης» για επιστήμονες – οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, κατέχουν πέραν του ενός πανεπιστημιακού τίτλου – που απαξίωσε την επιστημονική τους επάρκεια, με μια, καινοφανούς έμπνευσης, μέθοδο ακαδημαϊκής υποβάθμισης.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
 
Η ερώτηση των ευρωβουλευτών ανέφερε τα εξής:

Για τη στήριξη περίπου 180.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιστημόνων (δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών κ.λπ.) που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους και δεν έχουν έσοδα εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την ανάσχεση της πανδημίας COVID-19, επιλέχθηκε στην Ελλάδα η μέθοδος της προκήρυξης προγράμματος, εν δυνάμει συγχρηματοδοτούμενου από ευρωπαϊκά κονδύλια, για την πραγματοποίηση τηλεκατάρτισης με τη χρήση voucher μέσω ιδιωτικών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Αυτό συνεπάγεται, αφενός, την καταβολή μικρότερου ποσού στους δικαιούχους και, αφετέρου, μεγαλύτερη συνολική δαπάνη λόγω της πληρωμής των ιδιωτικών ΚΕΚ, η οποία δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την εξόφθαλμη αποτυχία της τηλεκατάρτισης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάργηση του προγράμματος, πριν καν συμπληρώσει ένα μήνα υλοποίησης.

Με δεδομένες τις ήδη εγκριθείσες τροποποιήσεις των κανόνων που αφορούν τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι επιλέξιμη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ή από άλλο Ταμείο) η χρηματοδότηση μέτρων άμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος προσώπων που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες χωρίς τη μεσολάβηση τηλεκατάρτισης μέσω ιδιωτικών ΚΕΚ;

2. Έχει εγκρίνει ή έστω ενημερωθεί για το ανωτέρω πρόγραμμα ταχείας τηλεκατάρτισης;».
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια