Ανοδικά κινείται η τιμή του Καλαμποκιού

Ανεβάζει τιμή μετά από χρόνια το καλαμπόκι για 21 λεπτά οι συζητήσεις - Έπιασε τα 16 λεπτά η τιµή στο τριφύλλι Έπιασε τα 16 λεπτά η τιµή...


Ανεβάζει τιμή μετά από χρόνια το καλαμπόκι για 21 λεπτά οι συζητήσεις - Έπιασε τα 16 λεπτά η τιµή στο τριφύλλι

Έπιασε τα 16 λεπτά η τιµή στο τριφύλλι, µε το εµπόριο να ζητά άµεσα ποσότητες φετινής σοδειάς. Από Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία τα πρώτα της σεζόν, σε ανοδική τροχιά από την άνοιξη η αγορά.

Με ενισχυµένη ζήτηση φαίνεται ότι αναµένει τα πρώτα φετινά καλαµπόκια η αγορά, ανεβάζοντας αισθητά τις τιµές πάνω στις οποίες ξεκινούν οι διαπραγµατεύσεις στο εµπόριο. Την προθυµία του εµπορίου να απορροφήσει άµεσα και σε βελτιωµένες τιµές τη φετινή σοδειά άλλωστε, µαρτυρούν ήδη οι τιµές για το τριφύλλι που έχει αγγίξει τα 16 λεπτά, όσο αναµένονται και τα ενσιρώµατα καλαµποκιού, τα οποία βράχηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα από την κακοκαιρία, υποχρεώνοντας το εµπόριο σε περαιτέρω αναµονή.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ µερικές πρώτες συζητήσεις ανεβάζουν την τιµή για το σπυρί στα 21 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για µια αισθητή βελτίωση, αν αναλογιστεί κανείς πως πέρυσι η χρονιά άνοιξε µε τιµές ανάµεσα στα 16 και 17 λεπτά.

Τα πρώτα της χρονιάς αναµένονται µετά τις 23 Αυγούστου στην Στερεά Ελλάδα καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας χώρας, όπου οι παραγωγοί δουλεύουν σπόρο µε κύκλο 100 ηµερών προκειµένου να ευνοηθούν από τις παραδοσιακά υψηλότερες τιµές των πρώτων ηµερών. 
 
Φυσικά κατά την εµπορική περίοδο 2019-2020, το καλαµπόκι ακολούθησε ανοδική τάση ήδη από την άνοιξη, όταν η τιµή του προσέγγισε τα 19 λεπτά, για να φτάσουν οι λιγοστές ποσότητες που έµειναν σε αποθήκες παραγωγών να πωλούνται τον τελευταίο µήνα µε τιµές υψηλότερες των 21 λεπτών το κιλό. Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγωγών, οι αποδόσεις φέτος αναµένονται ενισχυµένες.

Άνθρωποι της αγοράς τόσο από τον χώρο των εισροών όσο και της παραγωγής, επιβεβαιώνουν στην Agrenda τη ζήτηση που έχει διαµορφωθεί στην εγχώρια αγορά, ενώ αρκετοί τη συνδέουν µε την ανοδική κινητικότητα που παρατηρείται στη ζώνη γάλακτος. Μάλιστα, όπως εξηγούν, αν πράγµατι επιβεβαιωθούν οι εκτιµήσεις για τιµές στο ξεκίνηµα πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό, τότε η χρονιά θα διαφέρει σηµαντικά από τις τελευταίες που απογοήτευσαν αρκετούς.

Συγκεκριµένα, το θετικό κλίµα στην αγορά πρόβειου γάλακτος δείχνει πως είναι αυτό που επηρεάζει την αγορά καλαµποκιού, µε τους κτηνοτρόφους να ετοιµάζονται να απορροφήσουν σηµαντικές ποσότητες πλησιάζοντας προς το φθινόπωρο, όταν οι ανάγκες των κοπαδιών αρχίζουν να αυξάνονται.

agronews.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 
 

Σχόλια