Απάντηση Βορίδη σε Λαμπρόπουλο για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια

Την δυσοίωνη εκτίμηση πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μεν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με...


Την δυσοίωνη εκτίμηση πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μεν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση την Κλιματική Αλλαγή ώστε ν΄αποζημιώνονται οι παραγωγοίγια διάφορα ζημιογόνα αίτια αλλά οι αλλαγές αυτές, δεν θα είναι ούτε εύκολες ούτε γρήγορες, εκφράζει ο υπουργός Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου, για τις ζημιές από καύσωνα σε καλλιέργειες ελιάς στο νομό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης στην απάντησή του επισημαίνει ότι “σαφής πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της χώρας. Για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες διεργασίες των επιμέρους θεμάτων, βάσει των οποίων θα διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων κατόπιν διαβούλευσης. Οι εν λόγω αλλαγές, μετά την ολοκλήρωσή τους σε κανονιστικό επίπεδο, θα τεθούν σε ισχύ, δημιουργώντας το νέο γεωργοασφαλιστικό πλαίσιο της χώρας”.

Ενημερώνει επίσης ότι με απόφασή του στις 23-1-2020 “συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον διοικητή του ΕΛ.Γ.Α. για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, την ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αντιστοίχως των αποζημιώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α., τον συντονισμό με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες, καθώς και τη διερεύνηση άλλων πιθανών αποζημιώσεων των καταστροφών. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας καθώς και η υποβολή λύσεων που προτείνονται θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες”.

Ο κ.Βορίδης στην απάντησή του, επαναλαμβάνει πως για την περιοχή της Μεσσηνίας από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. σε ελαιοκαλλιέργειες, διαπιστώθηκε ότι την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου 2020, οι εν λόγω καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και συνεπώς οι τυχόν ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.”, επισημαίνοντας πως αποζημίωση για την πιθανή απώλεια παραγωγής μπορεί να χορηγηθεί από πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που ορίζονται στον κανονισμό ΚΟΕ και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια