Β. Αποστόλου: Η διαδρομή της ευθύνης για την τραγωδία στην Εύβοια

Άρθρο του Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών (11/08/20) Η τραγωδία της Εύβοιας έχει άμεση σχέση...


Άρθρο του Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και Πρώην Υπουργού στην Εφημερίδα των Συντακτών (11/08/20)

Η τραγωδία της Εύβοιας έχει άμεση σχέση με την επόμενη ημέρα των περσινών πυρκαγιών στη Δίρφυ. Κι αυτό γιατί δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα η συγκράτηση φερτών υλικών με μικρές αντιδιαβρωτικές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, τα γνωστά κλαδοπλέγματα και κορμοπλέγματα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης, λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά, από την πληγείσα περιοχή δήλωνε: «Έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα χρήματα για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα».

Ένα χρόνο μετά ελάχιστα έχουν γίνει.

Από τα 4 υποέργα που προέβλεπαν οι σχετικές μελέτες εκτελέστηκε μόνο το ένα προϋπολογισμού 85.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα βασικά 3 έργα κόστους 1.500.000 ευρώ δεν έγιναν γιατί καθυστέρησε η χρηματοδότηση και ο ορισμός του υπολόγου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμαρχος Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς εξέπεμψε SOS στις 22/11/2019 προς το Δασαρχείο Χαλκίδας. Δεν υπήρξε από πλευράς Κυβέρνησης καμία ευαισθητοποίηση.

Όμως η φύση τον Δεκέμβρη του 2019 έστειλε το μήνυμά της. Ο ποταμός Λήλας, ο βασικός υποδοχέας των υδάτων της οροσειράς Δίρφυς πλημμύρισε στο Δέλτα του, πράγμα που οδήγησε στην εκκένωση σπιτιών 150 οικογενειών.

Ούτε λήφθηκε υπόψη παρότι από τις αρχές του 2019 ο τότε Περιφερειάρχης κ. Μπακογιάννης είχε στη διάθεσή του 2.560.000 ευρώ για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης του αρδευτικού καναλιού του Λήλαντα, εργασίες που ήταν απαραίτητες σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη και γι αυτό εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Στερεάς Ελλάδας από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστική η προχειρότητα και η αδιαφορία με την οποία αντιμετώπισε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας το 2018 το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020). Όταν ήμασταν έτοιμοι να στηρίξουμε την ένταξη του έργου «εκσυγχρονισμός και βελτίωση υπαρχόντων αρδευτικών δικτύων περιοχής Ληλαντίου πεδίου» προϋπολογισμού 9.000.000 ευρώ, μας υπέβαλλε φάκελο κυριολεκτικά άδειο, χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

Βέβαια σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο εγκληματικός χειρισμός της τραγωδίας.

Είναι προφανείς λοιπόν οι ευθύνες τόσο της σημερινής Κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Στερεάς Ελλάδας για την πρόσφατη βιβλική καταστροφή της Εύβοιας.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια