Καθυστέρηση στην προμήθεια υλικών δακοκτονίας

Την καθυστέρηση στην προμήθεια υλικών δακοκτονίας για το 2020, επιβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, σε απάντησή το...Την καθυστέρηση στην προμήθεια υλικών δακοκτονίας για το 2020, επιβεβαιώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Επισημαίνει πως “στόχος είναι η παράδοση των υλικών στις αποθήκες των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟΚ) να ξεκινήσει στο τέλος του μηνός Αυγούστου”. Ωστόσο, παρατηρεί πως οι ΔΑΟΚ στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας έχουν επάρκεια υλικών για τους δύο πρώτους ψεκασμούς. 

Χαρακτηριστικά, στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης αναφέρει:
 
 “Οσον αφορά στον διαγωνισμό για την προμήθεια των υλικών δακοκτονίας έτους 2020, ο οποίος διενεργείται από το ΥΠΑΑΤ, σημειώνεται ότι έχει εκδοθεί η αριθ. 2243/191880/14-7-2020 απόφαση έγκρισης αποτελέσματος του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού. Θα ακολουθήσουν η κατακύρωση του διαγωνισμού, η διαβίβαση του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο και η υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας. Στόχος είναι η παράδοση των υλικών στις αποθήκες των ΔΑΟΚ να ξεκινήσει στο τέλος του μηνός Αυγούστου, με τη συνεχή παρακολούθηση των διαδικασιών του διαγωνισμού που απαιτούνται και επιλύοντας τυχόν προβλήματα, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι όλες οι ΔΑΟΚ της χώρας έχουν σήμερα πλήρη επάρκεια υλικών δακοκτονίας για τους δύο πρώτους ψεκασμούς, όπως συμβαίνει κάθε έτος και κάποιες ήδη έχουν ξεκινήσει τους ψεκασμούς (π.χ. περιοχή Λάρισας). Εκ μέρους των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού προμήθειας υλικών δακοκτονίας 2020 να μην καθυστερήσει, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών δακοκτονίας για τους απαιτούμενους ψεκασμούς μετά τον 2ο σε όλες τις περιοχές της χώρας”.

Οσον αφορά τον κίνδυνο της ελαιοπαραγωγής από το γλοιοσπόριο, ο υπουργός απαντά ότι “οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια ήταν η αιτία για την ανάπτυξη όψιμων μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί μία νέα πρόκληση για την ελαιοπαραγωγή της χώρας και τους παραγωγούς, προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά το εθνικό μας προϊόν. Κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο υπήρξαν ανεπίσημες αναφορές στο ΥΠΑΑΤ για προσβολές από τον μύκητα Gloeosporium olivarum που προκαλεί την ασθένεια γλοιοσπόριο στον ελαιόκαρπο και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, λόγω παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και επιπέδων υγρασίας κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019. Η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δυνατή, αρκεί να υπάρχει συνεχής επίβλεψη της καλλιέργειας από τους παραγωγούς, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της παραγωγής από τον εν λόγω μύκητα”.
 
 
 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια