Πώς θα επιβιώσουν τα φυτά σου όσο λείπεις διακοπές

Τι να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές ώστε να είσαι σίγουρη ότι τα φυτά σου θα παραμείνουν υγιή παρόλο που δεν θα μπορείς να τα φροντίζε...Τι να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές ώστε να είσαι σίγουρη ότι τα φυτά σου θα παραμείνουν υγιή παρόλο που δεν θα μπορείς να τα φροντίζεις.

Έκλεισες δωμάτιο, έχεις σχεδόν ετοιμάσει τη βαλίτσα σου, βρήκες τα τέλεια βιβλία για την παραλία… Τι μπορεί να έχεις ξεχάσει; Μήπως δεν έχεις κανονίσει τι θα γίνει με τα φυτά σου το διάστημα που θα λείπεις. Ακολούθησε τις οδηγίες μας και να είσαι σίγουρη ότι θα επιβιώσουν της απουσίας σου.

Ζήτησε από κάποιον να τα ποτίζει

Μπορεί να είναι ένας φίλος ή ένας γείτονας στον οποίο μπορείς να εμπιστευθείς το κλειδί του σπιτιού σου για να περνάει μία-δύο φορές την εβδομάδα και να ποτίζει τις γλάστρες σου. Εάν έχεις φυτά εσωτερικού χώρου, ζήτησέ του να ανοίγει για λίγο τα παράθυρα ώστε να παίρνουν φρέσκο αέρα. Εξήγησέ του πόσο νερό θέλει κάθε φυτό ή άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχουν κάποια σε ό,τι αφορά την φροντίδα τους. Εναλλακτικά, μπορείς να κολλήσεις αυτοκόλλητα με σύντομες οδηγίες πάνω σε κάθε γλάστρα ή για να σημαδέψεις εκείνα τα φυτά που χρειάζονται για παράδειγμα επιπλέον λίπασμα. Μην θεωρήσεις ότι όλοι ξέρουν από κηπουρική και καταλαβαίνουν ότι για παράδειγμα οι κάκτοι δεν θέλουν συχνό πότισμα. Αν ο φίλος σου δεν είναι εξοικειωμένος με τα φυτά, θα πρέπει να του εξηγήσεις τι σημαίνει "πολύ" ή "λίγο" νερό.
Φρόντισε να είναι υγιή πριν φύγεις

Τσέκαρε προσεχτικά τις γλάστρες και τα φυτά σου μερικές μέρες πριν φύγεις. Ίσως κάποιες θέλουν λίγο έξτρα χώρα ή να κάνεις μερικές τρύπες στο χώμα τους για να πάρει αέρα (έτσι, κρατάει και το νερό καλύτερα, οπότε θα επιβιώσουν με λιγότερο συχνό πότισμα). Εάν υπάρχουν σημάδια κάποιας ασθένειας μίλησε με έναν γεωπόνο για να σου πει εάν χρειάζεται να βάλεις το φυτό κάπου απομονωμένα ώστε να μην "κολλήσει" και άλλα όσο λείπεις. Επίσης, καλό είναι να σταματήσεις να τους βάζεις λίπασμα μερικές μέρες πριν φύγεις, ώστε να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξής τους και να εξοικονομήσουν νερό και ενέργεια.

Τοποθέτησέ τα κοντά στο φως

Τα φυτά έχουν ανάγκη από φως για να παραμείνουν ζωντανά –ιδιαίτερα το καλοκαίρι που αναπτύσσονται περισσότερο. Μην αφήσεις γλάστρες σε δωμάτια που θα μείνουν σκοτεινά όταν κλείσεις όλα τα παντζούρια. Μετακίνησέ τες σε ένα χώρο με μέτριο φως και σε σημείο όπου δεν χτυπάει απευθείας ο ήλιος για να μην καούν.
Πάρε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος (ή φτιάξε ένα αυτοσχέδιο)

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη αυτόματου ποτίσματος και δεν είναι δύσκολο να τα εγκαταστήσεις μόνη σου. Είναι ένα έξοδο αλλά αν έχεις πολλά φυτά, δες το σαν επένδυση. Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις ένα πρόχειρο αυτοσχέδιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος που μπορεί να σου δώσει μια λύση –ειδικά εάν έχεις λίγες γλάστρες: Πάρε ένα πλαστικό μπουκάλι και με ένα αιχμηρό εργαλείο κάνε μια τρύπα στο καπάκι του. Κάνε άλλη μία μικρότερη τρύπα στο πίσω μέρος του, γέμισέ το με νερό, κλείστο με το καπάκι και τοποθέτησέ το ανάποδα μέσα στο χώμα (έτσι ώστε η άκρη του μπουκαλιού να βρίσκεται δυο-τρία εκατοστά μέσα στο χώμα). Το νερό θα στάζει λίγο λίγο από το μπουκάλι παρέχοντας στο φυτό σου την υγρασία που χρειάζεται για να παραμείνει στη ζωή μέχρι να επιστρέψεις.

Extra tip: Μην ξεχνάς ότι είναι πιο πιθανό ένα φυτό να πεθάνει από υπερβολικό νερό παρά από όχι αρκετό νερό. Γι’ αυτό δεν είναι καλή λύση να τα ποτίσεις την προηγούμενη μέρα με τριπλάσια ποσότητα από όση χρειάζονται, ούτε να βάλεις τις γλάστρες μέσα σε μπανιέρα γεμάτη με νερό.
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια