Επιδρομές αγριογούρουνων στα πεδινά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους οδηγούς, που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Αγιάς, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αγιάς και...


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους οδηγούς, που κινούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Αγιάς, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αγιάς και Περιχώρων επισημαίνοντας ότι εδώ και δέκα σχεδόν ημέρες έχει διαπιστωθεί ότι αγέλες αγριογούρουνων, στην προσπάθειά τους να βρουν νερό και τροφή, έχουν κατέβει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και διασχίζουν δρόμους όπου η κίνηση οχημάτων είναι μεγάλη.

Ήδη στο τελευταία δεκαήμερο έχουν συμβεί δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ευτυχώς μόνο με υλικές, αλλά σοβαρές, ζημιές. Το ένα στη διασταύρωση του δρόμου Αγιάς – Λάρισας με τον δρόμο προς Καλαμάκι, στη θέση «Φονιάς», όπου και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το άλλο λίγο έξω από την Αγιά, πάλι στον δρόμο προς Λάρισα, στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Νερόμυλους.

Παρόμοιο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα υπήρξε και πέρυσι. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ζώων είναι ιδιαίτερα αυξημένος και οι συνθήκες ζέστης και ανομβρίας συνηγορούν ώστε αυτά να αναζητούν νερό και φαγητό σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος, θέλοντας να προφυλάξει τους οδηγούς και γνωρίζοντας τα περάσματα των αγριογούρουνων, τοποθέτησε 10 – ως τώρα – ευμεγέθεις προειδοποιητικές πινακίδες που αναγράφουν «Προσοχή – Διέλευση άγριων ζώων», από την προαναφερόμενη θέση «Φονιάς» ως το χωριό της Ποταμιάς και ως το μέσο σχεδόν της διαδρομής Αγιάς – Αγιοκάμπου. Εκεί δηλαδή, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και που, συν τοις άλλοις, η κίνηση των οχημάτων είναι εξαιρετικά μεγάλη και λόγω εποχής ελέω παραλιών και λόγω σύνδεσης της Αγιάς με τη Λάρισα και λόγω συνήθους κίνησης αγροτικών αυτοκινήτων προς τα γύρω κτήματα.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, αλλά και δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Τσιαγκάλης, οι οδηγοί πρέπει να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να κινούνται με μικρές ταχύτητες. Η τοποθέτηση των πινακίδων έχει γίνει μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία, λίγο πριν από περάσματα. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αγιάς, άμεσης σύστασης συνεργείων δίωξης αγριογούρουνων, διαδικασία γραφειοκρατικά χρονοβόρα, που όμως πρέπει να επισπευστεί.

Όπως μας ανέφερε δε, δεν είναι μόνο το πρόβλημα με τη διέλευσή τους από τους δρόμους, αλλά το ότι προξενούν και ζημιές. Καταστρέφουν καλλιέργειες καλαμποκιού, καταστρέφουν συστήματα άρδευσης κόβοντας τα λάστιχα, αλλά και χαντάκια στα χωράφια, ενώ ρημάζουν στην κυριολεξία τους καστανεώνες. Ήδη έχουν γίνει σχετικά παράπονα και αναφορές από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Μεγαλοβρύσου και Δήμητρας, κ.κ. Λάμπρου Ευάγγελο και Δολμέ Ευάγγελο αντίστοιχα.

Η κυνηγετική περίοδος γι’ αυτά τα ζώα ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου. Από εκείνη την ημερομηνία και μετά το φαινόμενο με τη θήρευση σιγά σιγά θα ελαττώνεται. Ως τότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, κυρίως στους δρόμους, κυρίως από όλους τους οδηγούς...

ΑΓΙΑ 
Του Νίκου Γουργιώτη
 
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια