Σ. Φάμελλος: Τα ελληνικά δάση στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης στην «Εφημερίδα των Συντακτών» «Η ΝΔ θυσ...


Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

«Η ΝΔ θυσιάζει τα δάση για τα κέρδη λίγων, εφόσον, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, «κάποια στιγμή θα καούν». Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί μία σχεδιασμένη προσπάθεια να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην ελληνική ύπαιθρο, κλείνοντας το μάτι σε «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια πολιτευτών της δεξιάς. Αυτή η επιλογή της ΝΔ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών, εφόσον αφήνει τα δάση απροστάτευτα εν μέσω κλιματικής κρίσης» δηλώνει ο Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο παρέμβασή του που δημοσιεύτηκε χθες στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

 
Στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος αναλύει τις παραμέτρους τις αντιδασικής πολιτικής των Μητσοτάκη-Χατζηδάκη επικεντρώνοντας στην ακύρωση των δασικών χαρτών, στην απαξίωση των δημόσιων δασικών υπηρεσιών με πάγωμα των εγκεκριμένων προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων, στην απαξίωση της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ2863/Β/2019), στο πάγωμα της Δασικής Στρατηγικής και στη διακοπή χωρίς επαναπροκήρυξη, αξιολόγηση και αξιοποίηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος των 5.066 θέσεων εργασίας κοινωφελούς απασχόλησης Δασοπροστασίας.

Και καταλήγει «Ένας σημαντικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πόρος παραδίδεται απροστάτευτος στα τοπικά μικροσυμφέροντα, οι υπηρεσίες και το κράτος δικαίου αποδομούνται και απαξιώνονται, η υγιής επιχειρηματικότητα δεν προχωράει αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών παραμονεύει, γιατί τα δάση μας είναι πιο απροστάτευτα από ποτέ».

Ακολουθεί το σύνολο του άρθρου:
Τα ελληνικά δάση στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η ΝΔ θυσιάζει τα δάση για τα κέρδη λίγων, εφόσον, όπως είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, «κάποια στιγμή θα καούν».

Τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης επιχειρείται μία σχεδιασμένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απορρυθμίσει πλήρως τη δασική νομοθεσία, με αντισυνταγματικές διατάξεις, στραγγαλίζοντας τις δασικές υπηρεσίες και εφαρμόζοντας πρακτικές «μπάτε σκύλοι αλέστε» στην ελληνική ύπαιθρο, κλείνοντας το μάτι σε «τακτοποιήσεις» και ρουσφέτια πολιτευτών της δεξιάς. Αυτή η επιλογή της ΝΔ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους δασικών πυρκαγιών, εφόσον αφήνει τα δάση απροστάτευτα εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Πίσω από ένα προσωπείο φιλοτεχνημένο από τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα -και όχι μόνο- ο κος Χατζηδάκης υλοποιεί ένα οργανωμένο σχέδιο κατά των δασών και της πολιτικής περιβάλλοντος:

Η χαριστική βολή στα δάση είναι η ακύρωση των δασικών χαρτών με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/20, με πρόσχημα την επίλυση των αντιρρήσεων και την ενσωμάτωση νόμιμων πράξεων του Δημοσίου. Όμως οι πράξεις του Δημοσίου ενσωματώνονται και αναμορφώνουν τον κυρωμένο δασικό χάρτη σύμφωνα με τον 3889/10 (άρθρο 20), ενώ η επιτάχυνση των επιτροπών αντιρρήσεων επιλυόταν άμεσα με τις προσλήψεις δασολόγων-δασοπόνων, που ο ίδιος ο κος Χατζηδάκης πάγωσε το 2019!
Η Ελλάδα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε στο 55% της έκτασής της αναρτημένους και στο 44% κυρωμένους δασικούς χάρτες, ενώ στο υπόλοιπο 45% έτοιμους χάρτες για ανάρτηση. Σαράντα πέντε χρόνια μετά τη Συνταγματική υποχρέωση Δασολογίου, η ΝΔ μας φέρνει ξανά στο μηδέν, ναρκοθετώντας και το Κτηματολόγιο και ανοίγοντας νέο θέμα καταδίκης και προστίμων από την ΕΕ.

Η ΝΔ νομοθέτησε με τον 4685/20 (προφανέστατα αντισυνταγματικά) να εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη περιοχές με πράξεις και έγγραφα αμφιβόλου εγκυρότητας (όπως τα πληροφοριακά έντυπα για τον δασικό ή μη χαρακτήρα), ενώ έχει κριθεί το αντίθετο ήδη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ξεκαθάρισε και ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή.

Με δικαιολογία τις αντιρρήσεις για το 7% των αναρτημένων χαρτών ακυρώνει τους κυρωμένους χάρτες (δηλαδή το 93% των αναρτημένων), όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, κλείνοντας το μάτι σε καταπατήσεις, αλλοιώσεις του δασικού χαρακτήρα και αυθαιρεσίες, ακόμα και στα αναντίρρητα και αδιαμφισβήτητα σημεία των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Από την άλλη ακυρώνει τις αποφάσεις των επιτροπών αντιρρήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, το έργο των δασικών υπηρεσιών αλλά και τις αντιρρήσεις και τα έξοδα που έκαναν οι πολίτες.

Τελικά οι δασικοί χάρτες παραπέμπονται στις καλένδες, η ελληνική ύπαιθρος μένει χωρίς ένα εργαλείο ανάπτυξης και κράτους δικαίου και αναμένονται νέες ακυρώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Χωρίς κυρωμένους χάρτες δεν προχωράνε ούτε οι υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Συστηματική απαξίωση των δημόσιων δασικών υπηρεσιών με πάγωμα των εγκεκριμένων προσλήψεων δασολόγων και δασοπόνων μέσω ΑΣΕΠ (200 για το 2019) και των προσλήψεων του προγράμματος πρόληψης δασικών πυρκαγιών (350 τριετείς συμβάσεις έργου για το 2019-2022) και μη επαναπροκήρυξη των ετήσιων συμβάσεων δασολόγων και δασοπόνων για το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες αλλά και του προγράμματος των νέων επιστημόνων για τις δασικές υπηρεσίες
Απαξίωση της Πολιτικής Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών (ΦΕΚ2863/Β/2019), ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν εγκριθεί από το ΠΔΕ και ιδιαίτερα των πιλοτικών σχεδίων πρόληψης πυρκαγιάς στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας και των έργων αναβάθμισης και καθαρισμού, και άρα αναζωογόνησης, των δασικών οικοσυστημάτων. Μια ολιστική πολιτική πρόληψης, η οποία σε συνδυασμό με την ΚΥΑ Γεροβασίλη-Φάμελλου (181752/2-5-19, ΦΕΚ 1525/Β) για τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, δημιουργούσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πλαίσιο πρόληψης και καλής διακυβέρνησης με συντονισμό υψηλής υπεραξίας, όπως ζητούσε και η ΕΕ. Η καθυστέρηση των καινοτόμων δράσεων αυτού του σχεδίου δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας, τουριστικών και περιαστικών οικιστικών πυκνώσεων και άτυπων οικισμών, όπου η προχειρότητα, η έλλειψη σχεδίου, η μίξη των δασικών και οικιστικών χρήσεων και η αυθαιρεσία, σε συνθήκες ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα

Πάγωμα της πρώτης Δασικής Στρατηγικής για την Ελλάδα, που συντάχθηκε με πλήρη διαβούλευση και συμμετοχή όλων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων των δασών και της ελληνικής Περιφέρειας (ΦΕΚ 5351/Β/2018), μιας μεγάλης μεταρρύθμισης αξιοποίησης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία εργασίας και οικονομικού προϊόντος ύψους 1% του ΑΕΠ και την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας της υπαίθρου

Η διακοπή χωρίς επαναπροκήρυξη και χωρίς αξιολόγηση και αξιοποίηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος των 5.066 θέσεων εργασίας κοινωφελούς απασχόλησης Δασοπροστασίας, που για 18 μήνες έδωσε άριστα αποτελέσματα στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, με καθαρισμούς και έργα σε όλη την ελληνική ύπαιθρο, το οποίο με την ανάληψη της διακυβέρνησης πάγωσε η ΝΔ χωρίς να το αντικαταστήσει με κανένα μέτρο ή δράση, αφήνοντας έτσι εργατικό και τεχνικό δυναμικό, έμπειρο και εξοπλισμένο, στην αδράνεια και τα δασικά οικοσυστήματα ακάλυπτα, αφύλακτα και γεμάτα καύσιμη ύλη.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι έχουμε ξαναγυρίσει στο Μηδέν όσον αφορά στον χαρακτηρισμό, την προστασία και την αξιοποίηση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων. Για άλλη μια φορά μια κυβέρνηση της δεξιάς καταδικάζει την χώρα μας στην οπισθοδρόμηση και ακυρώνει την δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου προστασίας των δασών μας.

Ένας σημαντικός περιβαλλοντικός και αναπτυξιακός πόρος παραδίδεται απροστάτευτος στα τοπικά μικροσυμφέροντα, οι υπηρεσίες και το κράτος δικαίου αποδομούνται και απαξιώνονται, η υγιής επιχειρηματικότητα δεν προχωράει αν δεν έχει «μπάρμπα στην Κορώνη» και ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής και των δασικών πυρκαγιών παραμονεύει, γιατί τα δάση μας είναι πιο απροστάτευτα από ποτέ.Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ.
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

Σχόλια