Ιδιαίτερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες βαμβακιού στη Δυτική Θεσσαλία

Στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Καρδίτσας και Τρικάλων και το Περιφερεια...Στο βλαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι βαμβακοφυτείες, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Καρδίτσας και Τρικάλων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου συνιστά στους παραγωγούς της Δυτικής Θεσσαλίας να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις όψιμες καλλιέργειες, όπου η παρουσία τρυφερών βλαστικών οργάνων (χτένια, άνθη και νεαρά καρύδια) ευνοεί τη δραστηριότητα του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. 
 
Στην Καρδίτσα την τελευταία βδομάδα οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες ήταν χαμηλές. 
 
Ομοίως χαμηλές ήταν και οι συλλήψεις ακμαίων ρόδινου. Στα Τρίκαλα την εποχή αυτή οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο πλήρους καρποφορίας και του ανοίγματος των καρυδιών. 
 
Στις πιο πρώιμες φυτείες το ποσοστό ανοίγματος είναι στο 30% και η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας είναι πολύ καλή. Οι συλλήψεις ακμαίων πράσινου σκουληκιού που παρατηρούνται κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. 
 
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι οι συλλήψεις ακμαίων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση την περιοχή Ζάρκου-Πηνειάδας όπου παρατηρήθηκαν υψηλότερες συλλήψεις, με τα επίπεδα προσβολών ανθέων και καρυδιών να βρίσκονται κάτω από το όριο επέμβασης. 
 
Στην ανακοίνωση (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ) δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την αποφύλλωση, όπως ότι τα αποφυλλωτικά πρέπει να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 60% των καρυδιών, αλλά και για τους ψεκασμούς.

Η διεθνής εικόνα του βαμβακιού. Στο μεταξύ θετικά μηνύματα φέρνει η πρόσφατη ενημέρωση από τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Όπως επισημαίνει αναμένεται μια μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και μια αύξηση της διεθνούς κατανάλωσης. Παρόλα αυτά η παραγωγή θα ξεπερνά την κατανάλωση με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα αποθέματα. 
 
Συγκεκριμένα η ICAC αναφέρει ότι για την περίοδο 2020/2021 η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σε 25,1 εκατομμύρια τόνους (από 26,2 που ήταν πέρσι), ενώ η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σε 24,3 εκατομμύρια τόνους (από 22,7 που ήταν πέρσι). 
 
Παρόλα αυτά αναμένεται να έχουμε αύξηση των αποθεμάτων και συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν υπό πίεση για το εγγύς μέλλον. 


Αγροτικό Ημερολόγιο 
eleftheria.gr
 
 
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter
 

Σχόλια