«Πακέτο» 10 εκατ. ευρώ για τα κηπευτικά της Κρήτης

  Αίτημα οικονομικής στήριξης στους παραγωγούς κηπευτικών ύψους 10 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός ...

 
Αίτημα οικονομικής στήριξης στους παραγωγούς κηπευτικών ύψους 10 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκε ότι θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, προκειμένου ο κλάδος να αποζημιωθεί από την οικονομική ζημιά που υπέστη λόγω του lockdown.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός χθες από την Κρήτη στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με αγροτικούς φορείς και παραγωγούς στην Ιεράπετρα. Μάλιστα όπως εξήγησε «τα περισσότερα θα δοθούν για την ντομάτα που θα πάρει περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ από την ενίσχυση, 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου για το αγγούρι και μισό εκατομμύριο η μελιτζάνα.

Αυτά τα ποσά αφορούν τη διαταραχή την περίοδο του lockdown». Εξήγησε ότι θα επιχειρηθεί να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν εν μέρει οι παραγωγοί, κυρίως σε ό,τι αφορά την ντομάτα, που εμφάνισε σημαντική πίεση το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ θα ενισχυθούν και άλλα προϊόντα. «Αυτό που θα κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας που έχουν πληγεί, όχι όμως για όλα τα προϊόντα με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν είχαν όλα την ίδια πορεία. Κάθε προϊόν θα πάρει διαφορετικά ποσά, γιατί είχαν και διαφορετική επίπτωση.

Θα τους ενισχύσουμε, προκειμένου να αποκαταστήσουμε τη διαταραχή του κόστους τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγή τους χωρίς δυσκολίες. Θα είναι στρεμματικές ενισχύσεις και θέλω να τονίσω ότι και αυτές θα υποβληθούν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο κ. Βορίδης.

Σε σχέση με το πώς θα προχωρήσει χρονικά η διαδικασία της αποζημίωσης των παραγωγών ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι ίδιος ελπίζει πως μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα έχει ληφθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πληρωμή θα γίνει αφότου δοθεί και ένα διάστημα το λιγότερο 30 ημερών για να υποβληθούν οι αιτήσεις.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε ότι «οι μη κατ΄ επάγγελμα αγρότες έχουν εισόδημα και από άλλες πηγές, επομένως η πίεση που έχουν δεχθεί από τη μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος προφανώς είναι πολύ μικρότερη από αυτή που έχουν δεχθεί όσοι έχουν μοναδική πηγή εισοδήματος το αγροτικό. Ανάλογα με τη δυναμική του μέτρου, τα ποσά δηλαδή που θα διατεθούν, νομίζω ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή» συμπλήρωσε.
Στ. Αρναουτάκης: «Να στηριχθεί η ενδοχώρα και ο αγροτικός κόσμος»

Συγκεκριμένα μέτρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου ζήτησε από την Ιεράπετρα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας τη συνάντηση εργασίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ανατολή» στο Στόμιο Ιεράπετρας, στην οποία εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη συμμετείχαν και ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης και ο δημάρχος Ιεράπετρας Θ. Καλαντζάκης.

«Ως Περιφέρεια Κρήτης» τόνισε ο κ. Αρναουτάκης «θέλουμε να συμβάλετε ώστε να προχωρήσουν τα έργα υποδομών που θέτουν οι δήμαρχοι κι εμείς, καθώς και την αύξηση του ποσού για τη δακοκτονία στην οποία πήγαμε φέτος πολύ καλά.

Επίσης, την αύξηση του ποσού για τα σχέδια βελτίωσης γιατί υπάρχουν 185 επιλαχόντες που πρέπει να ενταχθούν, καθώς ζητάμε και τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί σε αυτούς που έχουν χάσει την παραγωγή τους λόγω κοροναϊού κι έχουν απολέσει κάθε εισόδημα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Στη συνάντηση υπήρξε παρουσία και τοποθετήσεις τοπικών αγροτικών φορέων και παραγωγών, για τα προβλήματα του κλάδου.
ΚΚΕ: «Μακριά από τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων η επίσκεψη Βορίδη»

«Ο στόχος της πολυδιαφημιζόμενης επίσκεψης Βορίδη δεν ήταν η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της φτωχομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωση της στον τόπο και τα χωράφια της».

Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ με αφορμή την κάθοδο του υπουργού, που, όπως τονίζει, δεν είπε τίποτα για το αίτημα που στέκει εδώ και ένα χρόνο σε σχέση με την αποζημίωση από την πλημμελή δακοκτονία, που με ευθύνη κυβέρνησης-Περιφέρειας οδήγησε την προηγούμενη χρονιά σε οικονομική καταστροφή τους ελαιοπαραγωγούς.

«Δεν είπε κουβέντα για τα πάγια αιτήματα των αγροτών για ελάχιστες εγγυημένες τιμές, για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, για δημόσιο και δωρεάν ΕΛΓΑ που να αποζημιώνει όλες τις καταστροφές (σχινοκαρπία, καύσωνα, ξηρασία κ.α.).

Κουβέντα ούτε για την ενίσχυση των μικρών καλλιεργητών για την εκκίνηση ξανά της καλλιέργειας των κηπευτικών!», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

 

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ 
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια