Ερώτηση για την ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την «ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από...


Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την «ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από κατ’ επάγγελμα αγρότες» κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Όπως σημειώνει: «Αυτές τις ημέρες, αγρότες καλλιεργητές ελιάς, με κατεύθυνση την ελαιοποίηση, προκειμένου να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, μέτρο ευεργετικό και αναγκαίο, καταθέτουν τις αιτήσεις, με γραφειοκρατικές διαδικασίες, ουρές και συνωστισμούς εν μέσω πανδημίας.

Η ιδιότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών αποδεικνύεται από την εγγραφή/ χαρακτηρισμό τους ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), δηλαδή μέχρι τις 31/08/20.

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε προδημοσίευση του μέτρου, ως είθισται για όλα τα υπόλοιπα μέτρα του ΠΑΑ για την έγκαιρη προετοιμασία των δυνητικά δικαιούχων, αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί, λόγω φόρτου εργασίας στον αγρό, να μην έχουν προβεί στην ενημέρωση του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (μια διαδικασία, που δεν έχει κόστος οικονομικό γι’ αυτούς, παρά μόνο γραφειοκρατία, άρα δεν είχαν κάποιο δόλο), με συνέπεια η πληροφοριακή πλατφόρμα να μη δέχεται τις αιτήσεις τους.

Είναι πραγματικά άδικο, παραγωγοί, που πληρούν τα τυπικά κριτήρια, τα εισοδήματά τους είναι αγροτικά, είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, να τίθενται εκτός και μια τόσο σημαντική ενίσχυση, που αποφάσισε η κυβέρνηση, να επισκιάζεται από τυπικούς λόγους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους παραγωγούς να ενημερώσουν τώρα το ΜΑΑΕ και να ενσωματωθούν τα στοιχεία τους στο πληροφοριακό σύστημα, με παράλληλη χορήγηση ολιγοήμερης παράτασης, προκειμένου να αποκατασταθεί ομαλά η αδικία;».

  Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια