Ο Γεωργιάδης συνεχίζει να υποστηρίζει τον Καραθανάση παρά το φετινό «φιάσκο» με το κλειστό ζαχαρουργείο των Σερρών

Στην ακροδεξιού περιεχομένου εκπομπή του Κώστα Παπαζαφειρίου στο Ράδιο METROPOLIS της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ο ...


Στην ακροδεξιού περιεχομένου εκπομπή του Κώστα Παπαζαφειρίου στο Ράδιο METROPOLIS της Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε την απόλυτη στήριξή του στον επενδυτή-πρόεδρο της ROYAL SUGAR, Χρήστο Καραθανάση. «Δυστυχώς», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «το εργοστάσιο φέτος δεν θα καταφέρει να παράξει ζάχαρη εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που υπήρχαν στις μηχανολογικές υποδομές. Ο κ. Καραθανάσης είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται», τόνισε ο υπουργός χωρίς να αναφέρει τους λόγους και τις αιτίες που δεν ολοκληρώθηκε το επιχειρηματικό πλάνο του κ. Καραθανάση για το 2020 (σ.σ. ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε αποδώσει την αποτυχία παραλαβής των μηχανημάτων στον... κορωνοϊό).

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΒΖ καθώς όπως είπε «μπορεί φέτος να ζαχαρότευτλα να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου, όμως το 2021 τα φουγάρα των εργοστασίων θα ανάψουν και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε παραγωγή ελληνικής ζάχαρης». Κλείνοντας και απαντώντας στον κ. Παπαζαφειρίου ο οποίος του μετέφερε όπως είπε μηνύματα παραγωγών για καθυστερήσεις στην παραλαβή των τεύτλων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «και σήμερα αν καλούνταν να παραχωρήσει τα εργοστάσια, η πρώτη του επιλογή θα ήταν ο κ. Καραθανάσης ο οποίος είχε και έχει την μόνη αξιόπιστη πρόταση για παραγωγή ζάχαρης». Κάλεσε τους παραγωγούς να στηρίξουν την προσπάθεια παρά τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς όπως είπε «πρέπει να βλέπουμε το δάσος (καλλιεργητική χρονιά του 2021) και όχι το δέντρο (φετινή χρονιά που υπήρξαν προβλήματα γραφειοκρατίας υπαναχωρήσεων κ.λπ.)».

Σφοδρή ανακοίνωση από το Μέρα25 Σερρών

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΜέΡΑ25 Σερρών για την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι τευτλοπαραγωγοί εγκλωβισμένοι στις υποσχέσεις που πήραν και σε συμβόλαια που υπογράφτηκαν αλλά δεν τηρήθηκαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 αναφέρει:

Ήταν 2 χρόνια περίπου πριν όταν ο «άριστος» Άδωνις, προέτρεπε τους τευτλοπαραγωγούς να αδειάσουν την παραγωγή τους στο σπίτι του Πρωθυπουργού!!!

Και ο καιρός πέρασε και η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και τα εργοστάσια της ΕΒΖ στο Πλατύ και τις Σέρρες ενοικιάστηκαν και τα συστημικά μέσα πανηγύριζαν. Οι αγρότες, βέβαια, ήταν σκεπτικοί γιατί είχαν γνώση από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε, μετά από σύσκεψη «των αρμοδίων», ότι τηρεί τις υποσχέσεις του. Η Σερραία Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή, που συμμετείχε στη σύσκεψη ως «αρμόδια» κι αυτή, έπαιρνε τηλέφωνα στους τευτλοπαραγωγούς για να τους αναγγείλει πως «κατόπιν ενεργειών της όλα πάνε καλά, οι αγρότες θα παραδώσουν την παραγωγή τους από την 1η Νοεμβρίου και θα πληρωθούν κανονικά με βάση τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει».

Και ο καιρός πέρασε και ο ενοικιαστής-«επενδυτής» δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του. Η πλειοψηφία των τευτλοπαραγωγών βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια, δεν έχουν παραδώσει ούτε ένα τεύτλο ενώ κάποιοι κατάφεραν να παραδώσουν το 10%-15% της παραγωγής τους. Κι αυτό όχι με την τιμή που συμφώνησαν (22€-37€ ανάλογα με τον Ζαχαρικό Τίτλο) αλλά με πολύ χαμηλότερη (20€) και δε ζαχαρομετρείται.

Αναγκάζονται μάλιστα εκβιαστικά να υπογράψουν δεύτερο συμβόλαιο, ακυρώνοντας το πρώτο, όπου αναφέρεται ότι η παραγωγή δε θα μεταποιηθεί σε ζάχαρη αλλά σε ζωοτροφή ή βιοαέριο. Η «φύρα» που τους αφαιρείται κυμαίνεται από 10% έως 40% και ένα μέρος αυτής της «φύρας» δημιουργείται στην αναμονή, καθώς τα φορτία προς παράδοση είναι εκτεθειμένα στην αυλή του εργοστασίου έως και 12 μέρες.

Η αγωνία, βέβαια, των παραγωγών είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι αν δεν παραδώσουν παραγωγή και δεν πάρουν τιμολόγιο θα χάσουν και τη Συνδεδεμένη.

Και πώς απαντά σ’ αυτήν την αγωνία ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης;

Μπορεί για το 2020 να σας πουλήσαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες όμως «το 2021 τα φουγάρα των εργοστασίων θα ανάψουν και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε παραγωγή ελληνικής ζάχαρης». Και ζητά μάλιστα με περίσσιο θράσος «να στηρίξουν την προσπάθεια παρά τα προβλήματα που υπάρχουν»

Το ΜέΡΑ25 Σερρών καλεί τους αγρότες σε αγωνιστική εγρήγορση. Να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να κινηθούν ΚΑΙ νομικά για τη διεκδίκηση των συμφωνηθέντων.

Το ΜέΡΑ25 δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του και θα βρεθεί στο πλευρό των τευτλοπαραγωγών.

agro24.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια