Η υδατοκαλλιέργεια ο πιο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας στην Δυτική Ελλάδα

To Tμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, για δεύτερη συνεχή χρονιά δι...


To Tμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργάνωσε διαδικτυακά την «2η ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ» προς τιμή της εορτής του Αγ. Ανδρέα, «Aλιέα» στο επάγγελμα και «Ιεραπόστολο». Η διοργάνωση υποστηρίζονταν έμπρακτα από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας η οποία αποτελείται από 23 εταιρείες μέλη, η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ενώ συμμετείχαν με παρουσιάσεις εκπρόσωποι από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το Παν/μιο Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ, το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας. Στην διαδικτυακή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

« Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μοναδική στη χώρα με τις κυριότερες κατηγορίες αλιείας (παράκτια και μέση), εντατικές θαλάσσιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, καθετοποιημένες (ιχθυογεννητικοί σταθμοί, πλωτές μονάδες πάχυνσης και συσκευαστήρια), εκτατικές μονάδες υδατοκαλλιεργειών σε λιμνοθάλασσες, ιχθυοκαλλιέργειες γλυκού νερού, υδάτινα οικοσυστήματα μεγάλης οικολογικής σημασίας (παράκτια, λιμνοθάλασσες, λίμνες, ποτάμια συνεχούς ροής, φραγμαλίμνες κ.λπ.) που χρήζουν προστασίας. 

Στην τόσο ιδιαίτερη και παραγωγική Περιφέρειά μας, υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000, υδροβιότοποι ενταγμένοι στη Συνθήκη Ramsar, οι προστατευόμενες περιοχές Κοτυχίου, Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου, καθώς και της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, εκβολών Αχελώου και Αρχιπελάγους Εχινάδων Νήσων. 

Τα παραγόμενα προϊόντα υδατοκαλλιεργειών όπως είναι το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και Κοτυχίου, είναι προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον από την εγχώρια και την Ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα στα διοικητικά όρια της Π.Δ.Ε., λειτουργούν μονάδες μεταποίησης (επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης) και εμπορίας (ιχθυόσκαλα Πατρών) αλιευμάτων. 

Τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη από αυτά που προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικά, αφού παράγονται αλιεύματα πολύ υψηλής ποιότητας και αξίας, απασχολείται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Περιφέρειας και υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση με άλλους τομείς της οικονομίας όπως τον τουρισμό και την εμπορία τροφίμων. Ειδικότερα ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών συμβάλλει με τις εξαγωγές των παραγόμενων προϊόντων του στην βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.»

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια