Το δίλημμα τευτλοπαραγωγών και η ανησυχία για Συνδεδεμένη

  Μάλλον δικαιωμένοι αισθάνονται όσοι Λαρισαίοι τευτλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προωθήσουν τη φετινή σοδειά τους σε βιοαέριο, μετά τις πρόσφατ...


 Μάλλον δικαιωμένοι αισθάνονται όσοι Λαρισαίοι τευτλοπαραγωγοί αποφάσισαν να προωθήσουν τη φετινή σοδειά τους σε βιοαέριο, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βιομηχανία Ζάχαρης και στην αδυναμία του επενδυτή να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.


Όπως αναφέρουν οι καλλιεργητές από τη Βόρεια Ελλάδα από τους περίπου 40.000 τόνους, που ήταν φέτος να παραδώσουν στο εργοστάσιο, μόλις οι 9.000 τόνοι έχουν παραδοθεί. Τα περισσότερα τεύτλα είναι από τις Σέρρες (80%), ενώ γίνονται και κάποιες παραδόσεις από Ημαθία και Λάρισα.

Η τιμή παραγωγού φέτος έχει κλείσει στα 20 ευρώ ο τόνος. Αυτό που ενδιαφέρει όμως τους παραγωγούς είναι να μη χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Πέρυσι την εισέπραξαν όλοι μιας και δε λειτούργησε η ΕΒΖ. Φέτος δε γνωρίζουν αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία παράδοσης. Το εργοστάσιο εδώ και 10 ημέρες έχει διακόψει τη λειτουργία του και θα ανοίξει ξανά μετά την Πρωτοχρονιά. 
 
Η κυβέρνηση πάντως παραμένει αισιόδοξη και υποστηρίζει διά στόματος αρμόδιων υπουργών ότι μπορεί φέτος τα ζαχαρότευτλα να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου, όμως το 2021 τα φουγάρα των εργοστασίων θα ανάψουν και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε παραγωγή ελληνικής ζάχαρης. Το θέμα είναι αν θα δεχτούν οι παραγωγοί να συνεργαστούν ξανά και θα συνεχίσουν την καλλιέργεια.
 
 
 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια