H κυβέρνηση τα βάζει και με τις Συντεχνίες για χάρη των Κολλεγίων ....

Εμπαιγμός των Μηχανικών ΤΕΙ για άλλη μια φορά .Με αφορμή τροπολογία της Υπουργού Παιδείας κας N. Κεραμέως στο σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Ε...


Εμπαιγμός των Μηχανικών ΤΕΙ για άλλη μια φορά .Με αφορμή τροπολογία της Υπουργού Παιδείας κας N. Κεραμέως στο σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης……..και άλλες διατάξεις.»,συνεχίζεται από την νέα Κυβέρνηση η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αποφοίτων των Κολεγίων, σε συνέχεια των διατάξεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας επαγγελματικής αναγνώρισης τους, που έγινε τον Ιανουάριο 2020 όπως και την άνοιξη του 2019 από την προηγούμενη Κυβέρνηση!!


Γι’ αυτό και είναι εξόχως υποκριτικό από την πλευρά του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εξαπολύει μύδροι κατά της Κυβέρνησης, όταν αυτή το μόνο που κάνει είναι να συνεχίζει την το «έργο» της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εκτός και αν στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, διαφωνούν με όσα έπρατταν ως Κυβέρνηση!


Το θέμα είναι ότι οι κάτοχοι πτυχίων Ξένων Πανεπιστημίων, μέσω σπουδών σε Κολέγια, οι οποίοι έχουν αποκτήσει επαγγελματικά προσόντα σε χώρα της Ε.Ε. μέσω της οδηγίας 05/36, όπως ισχύει, αποκτούν ισότιμη επαγγελματική αναγνώριση με Πτυχία Πολυτεχνείου!!


Η σχετική τροπολογία ΔΕΝ αποδίδει επαγγελματικά δικαιώματα στους εν λόγω αποφοίτους των Κολεγίων- όπως ψευδώς διατείνεται το Τ.Ε.Ε, στην προσπάθεια του να διατηρήσει τα κεκτημένα των μελών του – καθώς είναι ήδη προκαθορισμένα, βάσει της προαναφερόμενης Οδηγίας! 

Υποχρεώνει, ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, να τους εγγράψει, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος και να κάνουν χρήση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που ήδη διαθέτουν!


Θεωρούμε υποκριτική τη στάση του ΤΕΕ μιας και όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με την μη ορθή εφαρμογή της οδηγίας 05/36, απλά καταδεικνύουν την στρέβλωση που υπάρχει στην άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού στην Ελλάδα και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι παραμένει «κλειστό» στη χώρα μας, παρά τις διαχρονικές προσπάθειες του, περί του αντιθέτου με σκοπό να ξεγελάσει τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.


Όσον αφορά στην «ομόθυμη αντίδραση του τεχνικού κόσμου της χώρας» που επικαλείται το Τ.Ε.Ε, θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει με ποιους άλλους φορείς διαβουλεύτηκε το Τ.Ε.Ε, και σύσσωμοι καταδικάζουν την κίνηση αυτή του υπουργείου.


Το Τ.Ε.Ε θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι ΔΕΝ εκπροσωπεί το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας.


Ως πότε θα ισχύει ο στρουθοκαμηλισμός της Ελληνικής Πολιτείας και της γνωστής συντεχνίας και η κατάφωρη αδικία σε βάρος των Μηχανικών ΤΕΙ, δηλαδή πτυχιούχοι Ιδρυμάτων εξωτερικού, ακαδημαϊκά ισοτίμων με ΤΕΙ, να αναγνωρίζονται επαγγελματικά στην Ελλάδα ως Μηχανικοί Πανεπιστημίων, και οι ίδιοι οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι να μην έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα τους διότι το απαιτεί μια κλειστή ομάδα;


Γιατί η Υπουργός, με αφορμή μια έγγραφη προειδοποίηση της COMMISSION, έσπευσε να τακτοποιήσει την αναίτια καθυστέρηση στην εγγραφή των ήδη αναγνωρισμένων επαγγελματικά αποφοίτων ξένων πανεπιστημίων μέσω σπουδών σε κολέγια Ελλάδας, ΕΝΩ, αντιθέτως, όπως και ο προκάτοχος της, γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ σε βάρος της Ελληνικής πολιτείας (από το 2012!!) για την άρνηση της πολιτείας να εκδώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός τους νόμος το 1983;

Όπως είχαμε αναφέρει και στην αρχή του χρόνου, η απάντηση είναι απλή:

«Ως φαίνεται τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών κολεγίων βαρύνουν περισσότερο στην πλάστιγγα της εκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης σε σχέση με τα χρόνια προβλήματα των Πτυχιούχων του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης οι οποίοι μετά και την αδικαιολόγητη κατάργηση των Τ.Ε.Ι βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι (αναμένοντας το τι θα αποφασίσουν οι γνωστές συντεχνίες και να εφαρμόσει πιστά η Κυβέρνηση βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας!).»

Καλούμε την Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Παιδείας, να δείξει την ίδια ευαισθησία και τόλμη που επέδειξε στους αποφοίτους κολεγίων, παρότι δεν ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και, με ανάλογο θάρρος, να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των χιλιάδων Μηχανικών Τ.Ε.Ι – Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., μέσω άμεσης νομοθετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι υπάρχει έτοιμη σχετική πρόταση νόμου από την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, που έχει υιοθετηθεί από Βουλευτές και έχει κατατεθεί στη Βουλή, και όχι να ξαναβάλουν τους Πτυχιούχους Μηχανικούς σε ανούσιες περιπέτειες μέσω της γνωστής διαδικασίας των Προεδρικών διαταγμάτων σύμφωνα με το άρθρο 257 του ν. 4610/2019 (Σπίρτζη – Γαβρόγλου),η οποία έχει αποδειχθεί πολλάκις ατελέσφορη κατά το παρελθόν.

Γραφείο Τύπου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια