Μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ιταλία την περίοδο των εορτών

27% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Απουλία κατά την περίοδο των εορτών, με εννέα στις δέκα οικογένειες να το καταν...


27% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Απουλία κατά την περίοδο των εορτών, με εννέα στις δέκα οικογένειες να το καταναλώνουν καθημερινά. Ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον δόθηκε στην αγορά ποιοτικών προϊόντων όπου στην κορυφή των δέκα πιο περιζήτητων τροφίμων για δώρα, βρίσκεται το ελαιόλαδο.


Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Coldiretti Puglia με βάση την τάση των απευθείας πωλήσεων έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε καταναλωτές από ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβεία και λαϊκές αγορές αγροτικών προϊόντων.


«Παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής κατά το ήμισυ που καταγράφηκε το 2020, με συγκομιδή 101 χιλιάδων τόνων ελιών, ο ελαιοκομικός τομέας κέρδισε αξία σε σύγκριση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τα 650 εκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Coldiretti Puglia, Savino Wall.

Ο τομέας του ελαιολάδου είναι ίσως αυτός που αντιστάθηκε καλύτερα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ελαφρά μείωση 0,5% στις εξαγωγές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Απουλίας στο εξωτερικό, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Η εξωτερική ζήτηση για εμφιαλωμένο λάδι προήλθε κυρίως από τις ΗΠΑ (+28%) και τη Γαλλία (+ 42%) ».

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ένα ποιοτικό, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να είναι φρουτώδες κατά την οσφραντική εξέταση και κατά τη γευστική εξέταση πρέπει να εμφανίζει νότες πικρού και πικάντικου. Τα έλαια χαμηλής ποιότητας, από την άλλη πλευρά, μυρίζουν ξύδι ή έχουν οσμή ταγγισμένου, και έχουν έντονη λιπαρότητα όταν δοκιμάζονται. Η αναγνώριση ποιοτικών έξτρα παρθένων ελαιολάδων σημαίνει αγορά προϊόντων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές πολυφαινολικές ουσίες, απαραίτητες για την υγεία.

Καθώς περιμένουμε να γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα της νομοθεσίας, για να μην πέσουμε στις παγίδες των επιτήδειων της αγοράς και να επωφεληθούμε από το ποιοτικό ελαιόλαδο που παράχθηκε στην Ιταλία, η συμβουλή είναι να κοιτάζετε προσεκτικά τις ετικέτες – εξηγεί η Coldiretti Puglia. Να αγοράζετε έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με την ονομασία προέλευσης ΠΟΠ και ΠΓΕ, όπου θα αναφέρεται ρητά ότι έχουν ληφθεί 100% από ιταλικές ελιές ή να αγοράζετε απευθείας από τους ελαιοπαραγωγούς και τα ελαιοτριβεία.

«Σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, πρέπει να προγραμματιστούν και να εφαρμοστούν πενταετείς διαρθρωτικές και επαρκώς χρηματοδοτούμενες επικοινωνιακές εκστρατείες, οι οποίες προωθούν με στρατηγικό και συντονισμένο τρόπο το συμβολικό προϊόν της Απουλίας, το οποίο είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ο τομέας χρειάζεται ρευστότητα και υποστήριξη χωρίς γραφειοκρατία», προσθέτει ο Muraglia.

Η Ιταλία είναι ο κορυφαίος καταναλωτής ελαιολάδου στον κόσμο, με κατά μέσο όρο 504 εκατομμύρια κιλά τα τελευταία πέντε χρόνια, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 483 εκατομμύρια κιλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 320 εκατομμύρια κιλά. Η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης παρατηρείται εξαιτίας των θετικών επιπτώσεων στην υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ελαιολάδου και αποδεικνύονται από πολλές επιστημονικές μελέτες. Επιπλέον έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού ώστε να είναι πιο προσεκτικό στην ποιότητα της διατροφής του.

«Στην Απουλία, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα ελαιοτριβεία κατάφεραν να κατανοήσουν τις θετικές ιδέες που προσφέρει ο κόσμος του κρασιού, με εξειδίκευση στο μάρκετινγκ και την προώθηση των τοπικών ετικετών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ως εκ τούτου, δημιουργούνται αίθουσες γευσιγνωσίας σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία, η συσκευασία γίνεται όλο και πιο δελεαστική και το επίπεδο ποιότητας των λαδιών αυξάνεται», καταλήγει ο Muraglia.Πηγή: https://www.bitontolive.it/

olivenews.gr

 Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

 

Σχόλια