ΚΚΕ :Ζητά πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από την «Θάλεια» & προώθηση αναγκαίων έργων

Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από την «Θάλεια» και προώθηση αναγκαίων έργων ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ   Ερώτηση των βουλευτών τ...


Πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από την «Θάλεια» και προώθηση αναγκαίων έργων ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

 
Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιώργυς Μαρίνου και Διαμάντω Μανωλάκου για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου και την προώθηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης από τις ζημιές ζητούν

Στην Ερώτηση υπογραμμίζουν:

«Πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια από την "Θάλεια" και ο λαός της περιοχής μετρά ακόμα πληγές. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης τον Αύγουστο ότι γρήγορα θα δοθούν τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς έπεσαν στο κενό. Η κατάσταση που βιώνουν αρκετοί πληγέντες είναι πολύ δύσκολη.

Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ήταν πολύ πίσω από το μέγεθος των ζημιών και δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ μάλιστα ορισμένες από τις αρχικές εξαγγελίες αναθεωρήθηκαν και προς τα κάτω. Οι ενισχύσεις που εξήγγειλαν είχαν "ταβάνι" για αυτό και δημιούργησαν προϋποθέσεις που εξαίρεσαν τους περισσότερους πληγέντες.

Το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών -των 600 ευρώ- έχουν λάβει μόνο το 1/3 των πληγεισών οικιών, αφήνοντας εκτός τις β’ κατοικίες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες/κτηνοτρόφους. Το ανυποχώρητο αίτημα των επιτροπών αγώνα κατοίκων να λάβουν το επίδομα και οι κύριες κατοικίες που έπαθαν ζημιές σε βοηθητικούς χώρους, αποθήκες, αυλές, υπόγεια υιοθετήθηκε μεν, με 4,5 μήνες καθυστέρηση δε, αλλά και πάλι δεν έχει ακόμη καταβληθεί.

Από το επίδομα για την οικοσκευή έως 6.000 ευρώ επίσης εξαιρέθηκαν οι β’ κατοικίες. Η διαδικασία δε, για την αποζημίωση των οικοσκευών ήταν για πολλούς Γολγοθάς αφού τα κλιμάκια των Δήμων για την καταγραφή των ζημιών παρέλειψαν σπίτια, δεν κατέγραψαν όλες τις ζημιές, έκαναν λάθη ή έχασαν φακέλους. Πολλοί αποζημιώθηκαν ελάχιστα σε σχέση με τις ζημιές που έπαθαν.

Η εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούσε για να αποκατασταθούν στα λαϊκά σπίτια οι αναγκαίες επισκευές, το βάψιμο των σπιτιών κ.ά. Πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αφού καταστράφηκαν πόρτες, παράθυρα, έπιπλα. Και για αυτό το επίδομα, κάποιοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αποκλείστηκαν από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, με προσχήματα τη μη δηλωμένη επικαρπία ή κυριότητα του κτιρίου.

Πολλοί επαγγελματίες, που οι ζημιές τους υπερβαίνουν την εφάπαξ ενίσχυση των 8.000 ευρώ, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη. Ειδικά για τους αγρότες της περιοχής η καταστροφή ήταν μεγάλη, ακόμα και απόλυτη.

Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί στους αγρότες αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω, ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά τον αγροτικό εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν ή υπέστησαν διάβρωση, δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.

Οι πλημμυροπαθείς επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφοι μάλιστα, οι οποίοι έχασαν εντελώς ή εν μέρει το εισόδημά τους, δεν έχουν απαλλαγεί από τον λογαριασμό νερού όπως έγινε για τις πληγείσες οικίες, αίτημα που διεκδίκησαν οι επιτροπές κατοίκων από το Δήμο Χαλκιδέων και κατάφεραν με τον αγώνα τους. Ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απαλλάξει τους πληγέντες, στέλνει ακόμη λογαριασμούς στα σπίτια τους.

Όσο για τα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας η Κυβέρνηση μαζί με Περιφέρεια και Δήμους αρκούνται σε “μπαλώματα”. 5 μήνες μετά και δεν έχουν προχωρήσει αφήνοντας τις ήδη πλημμυρισμένες περιοχές πιο ευάλωτες από πριν. Τα έργα αποκατάστασης καθυστερούν σημαντικά και μάλιστα με άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι σίγουρο πότε θα ξεκινήσουν. Δεν είναι ούτε καν ολοκληρωμένες οι μελέτες τους και με επίσης άγνωστο ή πολύ μακροπρόθεσμο το χρονοδιάγραμμα. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή ανέδειξαν πάλι την ολιγωρία να καθαριστούν τα ρέματα, οι ζημιές στο οδόστρωμα και οδήγησαν κάποιους κατοίκους ακόμη και να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω της επικινδυνότητας.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης δεν είναι η προστασία της ζωής και των αναγκών του λαού αλλά η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Απόδειξη και ο φετινός προϋπολογισμός. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του στη Βουλή διεμήνυσε ότι:

 

 "Μπαίνουμε σε μία εποχή που η επιλογή για τα μεγάλα πρότζεκτ υποδομών, δηλαδή τα δημόσια έργα, θα πρέπει να υπηρετεί έναν και μόνο στόχο, την ανάταξη της εθνικής οικονομίας, την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πτυχών της". Δηλαδή να ξεχάσουμε τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί προέχουν "έργα υποδομής σιδηροδρομικά για να ενισχύσουμε επιτέλους τη βιομηχανία logistic, δηλαδή τομείς οικονομίας που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την οικονομική κρίση".

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για:

-Να αποζημιωθούν στο 100% οι κατεστραμμένες κατοικίες από τις πλημμύρες και τους κεραυνούς, οι οικοσκευές, οι βοηθητικοί χώροι/αποθήκες, τα υπόγεια, τα αυτοκίνητα.

-Να αποζημιωθούν στο 100% οι επαγγελματίες και οι αγρότες/κτηνοτρόφοι για τις καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφού έχουν χάσει βασικές πηγές του εισοδήματός τους.

-Τη γενναία χρηματοδότηση για την άμεση έναρξη των αναγκαίων έργων αποκατάστασης, αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών. Την εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου και όχι αποσπασματικού σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας.

-Να καταβληθεί επίδομα στους ανέργους και να δοθεί οικονομική στήριξη στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για επαγγελματίες και αγρότες/κτηνοτρόφους που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τις πλημμύρες».

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

Σχόλια