Αστυνομία : Πρόστιμα εξπρές για τις αγροζημίες στην Κρήτη - Πού έπεσαν τα πρώτα το καλό της υπόθεσης

Να μπει τέλος στις αγροζημιές κυρίως από κτηνοτρόφους που γίνονται στην Κρήτη επιχειρεί να βάλει η Αστυνομία με την εφαρμογή νέας κοινής υπο...


Να μπει τέλος στις αγροζημιές κυρίως από κτηνοτρόφους που γίνονται στην Κρήτη επιχειρεί να βάλει η Αστυνομία με την εφαρμογή νέας κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία ήρθε να καλύψει το κενό που προκλήθηκε και ουσιαστικά άφηνε ατιμώρητους τους δράστες.


Αυτό που αλλάζει πλέον και ήδη έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή είναι η άμεση επιβολή προστίμου στους παραβάτες άσχετα εάν οι ίδιοι βρίσκονται στο χώρο ή το θύμα της αγροζημιάς επιβάλει ή όχι μήνυση στις Αρχές.

Αυτού του είδους οι ζημιές έχουν πολλές φορές οδηγήσει σοβαρά περιστατικά και αποτελούσε έναν διαρκή «πονοκεφαλο» στις διωκτικές Αρχές του νησιού. Τώρα με την εφαρμογή της νομοθεσίας τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν είναι κλιμακούμενα και μπορούν να φτάσουν και τις δύο χιλιάδες ευρώ εάν η αγροζημιά συνεχίζεται.

Την πρόταση για τη λήψη μέτρων γι αυτή την παράβαση είχε κάνει εδώ και περίπου μία διετία με υπόμνημα που κατέθεσε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Αστυνομίας η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης.

Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής Ένωσης Χρήστος Τσανακτσίδης μιλώντας στην «Π» τόνισε ότι «η πρόταση που είχε γίνει αφορούσε στη λήψη μέτρων με τα οποία η αστυνομία θα καταπολεμήσει το φαινόμενο των καταπατήσεων και την πρόκληση αγροζημιών που έχουν οδηγήσει κατά το παρελθόν σε σοβαρά επεισόδια ακόμα και σε εγκλήματα μεταξύ των πολιτών». Ο ίδιος προσθέτει ότι εκκρεμεί η λήψη ανάλογων δραστικών και άμεσων μέτρων και κατά της ζωοκλοπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή με την επιβολή προστίμων που είναι αρχικά της τάξεως των 50 και 100 ευρώ έγινε σε δήμο του νομού Χανίων, ενώ ακολούθησε ο νομός Ρεθύμνης, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά αγροζημιών και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 50 και 100 ευρώ.

«Το σημαντικό με τη νέα αυτή διαδικασία είναι ότι δεν χρειάζεται οι αστυνομικοί που κάνουν ελέγχους να εντοπίσουν τον παραβάτη στο σημείο όπου έκανε την παράβαση. Εάν υπάρχουν τα ζώα του που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, τότε βεβαιώνεται αμέσως το πρόστιμο και του επιδίδεται» αναφέρει ο κ. Τσανακτσίδης. 


Στο Ρεθυμνο

Στο νομό Ρεθύμνου και συγκεκριμένα σε περιοχές του δήμου Αμαρίου βεβαιώθηκαν τις τελευταίες ημέρες τέσσερα πρόστιμα από 50 έως 100 ευρώ για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικού σχεδιασμού που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση 7017/7/87-ζ από 23.04.2021 σε συνδυασμό με το Νόμο 3585/2007, που αφορά την πρόληψη και καταστολή αγροτικών φθορών που διαπράττονται σε αγροτικές εκτάσεις και κτήματα από ποίμνια, πραγματοποιούνται στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κατά το χρονικό διάστημα 29.05.2021 έως και 02.06.2021 από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένοι έλεγχοι σε περιοχές του Δήμου Αμαρίου και βεβαιώθηκαν τέσσερα πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ζώων, τα οποία όπως διαπιστώθηκε προκάλεσαν αγροτικές φθορές.

Επιπλέον σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος των δύο ημεδαπών για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής. Οι αστυνομικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς και αμείωτους ρυθμούς σε όλη την Κρήτη.

 

patris.gr

 

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κλικ ΕΔΩ
Για άμεση ενημέρωση ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter

 

Σχόλια